Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες σε τουριστικές περιοχές της χώρας, κτιριακό συγκρότημα στο ιστορικό κέντρο Πάργας, κτίρια γραφείων στη Θεσσαλονίκη και έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην χερσαία ζώνη Λιμένα Μυκόνου, περιλαμβάνονται στις υποθέσεις, που εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη.
Οι σημαντικότερες υποθέσεις που ενέκρινε το ΚΕΣΑ είναι οι ακόλουθες:
Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 5* 292 κλινών στη θέση: Παλιοσταφίδα -Τσουρούνα (τέως Δήμων Αργοστολίου & Κεφαλονιάς).
Αεροφωτογραφία έκτασης ξενοδοχείου στο Αργοστόλι, Πηγή: ΥΠΕΝ
Αφορά στη δημιουργία ξενοδοχειακής εγκατάστασης 5 αστέρων, δυναμικότητας 292 κλινών σε γήπεδο με εμβαδό 31, 4 στρέμματα. Όλη η μονάδα αποτελείται από δύο κτηριακές ενότητεςμε θερμαινόμενη κολυμβητική δεξαμενή, SPA, pool Bar, υπαίθριο κυκλικό θέατρο, εστιατόριο με τμήμα δοκιμής τοπικών κρασιών, ενώ παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία δρόμου που οδηγεί στην παραλία για τις ανάγκες τόσο των ενοίκων αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Χαρακτηριστικά της τουριστικής εγκατάστασης είναι οι διαμορφώσεις επιφανειών φύτευσης και η χρησιμοποίηση της φυσικής πέτρας της περιοχής.
Ανέγερση νέου συγκροτήματος κτιρίων γραφείων με δύο υπόγεια επίπεδα στάθμευσης και δώματα, που βρίσκεται επί της οδού 26ης Οκτωβρίου, Φρίξου και Ουρανού Νικηφόρου του Δ. Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων, το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης, βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα Gold.
Σε αντιστοιχία με τα κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος Zυθοποιίας ΦΙΞ, οι προτεινόμενοι απλοί, στιβαροί κτιριακοί όγκοι διαμορφώνονται με λιτές όψεις, από διακοσμητικούς συμπαγείς οπτόπλινθους (τούβλα), ενισχύοντας την πρόθεση σύνδεσης με το υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον. Προβλέπεται η φύτευση 33 δέντρων και η ανάπτυξη χαμηλής βλάστησης στους ακάλυπτους χώρους του οικοπέδου, δημιουργώντας ένα φυσικό χώρο με δέντρα και σκιά.
Έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης που αφορά στην χερσαία ζώνη Λιμένα Μυκόνου.
Αφορά στην ανάπλαση τμήματος της χερσαίας ζώνης του παλαιού λιμένα της Μυκόνου. Είναι επιτακτική η ανάγκη της αναβάθμισής του, σε χώρο υψηλής αισθητικής, φιλικό σε κατοίκους και επισκέπτες, με έμφαση στην πρόσβαση των ΑΜΕΑ.
Αυτό θα επιτευχθεί κυρίως με την αντικατάσταση της υφιστάμενης επιφάνειας με ειδικό αντιολισθηρό δάπεδο από φυσικές πλάκες σε διάφορα σχήματα και σε αποχρώσεις του γκρί – άσπρου, με τη δημιουργία επιφανειών πρασίνου, την τοποθέτηση σημαντικού αριθμού μικροκατασκευών και στοιχείων αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, φωτιστικά σώματα, κάδους υπαίθρια παιχνίδια κ.λπ.), καθώς και με τον σχεδιασμό νέων κατασκευών πέργκολας, που θα υπακούουν σε κοινούς μορφολογικούς κανόνες.
Αρχιτεκτονική μελέτης που αφορά στην ανέγερση ξενοδοχείου 5*, δυναμικότητας 190 κλινών σε γήπεδο εμβαδού 54.220,60 τ.μ στη θέση «ΧΕΡΟΜΥΛΟΣ» του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Αφορά σε ανέγερση ξενοδοχείου κλασσικού τύπου 5 αστέρων, 190 κλινών, με δωμάτια τύπου bungalows, πισίνες, κεντρικό εστιατόριο και bar, κεντρική πισίνα, κτίριο reception, Spa, συνεδριακούς χώρους, κτίριο εστιατορίου με πισίνα και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, σε γήπεδο 54,2 στρεμμάτων. Προβλέπεται εκτεταμένος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και γήπεδο τέννις, ενώ εντός του συγκροτήματος προβλέπεται να κυκλοφορούν μόνο ηλεκτρικά οχήματα. Όλες οι στάθμες του συγκροτήματος έχουν προσπέλαση με τα ηλεκτρικά οχήματα και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν, τοποθετούνται ανελκυστήρες, κατάλληλοι για άτομα ΑΜΕΑ.
Ανακατασκευή – αποκατάσταση και λειτουργική συνένωση συνόλου κτιρίων στο Ιστορικό κέντρο Πάργας, Δήμος Πάργας.
Αφορά στην αποκατάσταση συνόλου μικρών κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της Πάργας. Στόχος είναι η ομογενοποίηση, αισθητικά και λειτουργικά, των κτιρίων των οποίων η σημερινή κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Ειδικότερα, η επέμβαση αφορά στην ανακατασκευή ερειπωμένου κτιρίου (νομίμως υφιστάμενου ως προ του 1955) και στην προσαρμογή του σύγχρονου κτιρίου στα παραδοσιακά πρότυπα του οικισμού (νομίμως υφιστάμενο βάσει των: ισόγειο κατασκευασμένο προ του 1955).
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Πολεοδομίας, κ. Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
«Με αμείωτο ρυθμό το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εξετάζει σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα, αποτελώντας επιταχυντή της ανάπτυξης με φιλικό προς το Περιβάλλον πρόσημο».
Κεντρική φωτογραφία: Φωτορεαλιστικό ξενοδοχείου στην Κύμη, Πηγή: ΥΠΕΝ