Ο όρος «πράσινη πρόσοψη» ή «κάθετος κήπος» αναφέρεται στη φύτευση των όψεων των κτηρίων αλλά και γενικότερα των κάθετων επιφανειών (verticalgreening).
Η αισθητική βελτίωση και η μείωση του ήχου είναι τα βασικά οφέλη των πράσινων προσόψεων. Μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως «επιπλέον μόνωση» του κτηρίου. Το χειμώνα, στρώμα αειθαλούς βλάστησης μειώνει τη ροή του ανέμου γύρω από την πρόσοψη του κτηρίου και επιπλέον τη θερμική ακτινοβολία του εξωτερικού χώρου, ενώ τους θερινούς μήνες, οι τοίχοι μονώνονται από το πυκνό φύλλωμα των φυτών και έτσι βοηθούν στη μείωση της ψύξης του κτηρίου.
Από το φως του ήλιου που πέφτει στα φύλλα, μόνο 5-30% της ενέργειας περνά μέσα από το φύλλο. Αυτός ο αποκλεισμός της άμεσης απόρριψης του ηλιακού φωτός διασφαλίζει ένα φαινόμενο ψύξης σε θερμότερα κλίματα και βοηθά τη μείωση της επίδρασης της θερμότητας ειδικά στις αστικές περιοχές.
Οι πράσινες προσόψεις δροσίζουν το θερμό αέρα μέσω της εξάτμισης του νερού. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, η πράσινη πρόσοψη μπορεί να εξοικονομήσει 9,5-18% της κατανάλωσης ενέργειας ψύξης σε εμπορικά κτήρια. Βελτιώνει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση και παράγει οικολογικά οφέλη για ένα πιο βιώσιμο αστικό περιβάλλον.
Ο «πράσινος φάκελος» μειώνει επίσης την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας και συντελεί στην μεγαλύτερη αντοχή του κτηρίου.
Από την άλλη τα βασικά προβλήματα των VGS είναι τα παρακάτω: εκτός από το κόστος κατασκευής και συντήρησης, το οποίο εξαρτάται από τον τύπο της πράσινης πρόσοψης, πολλά προβλήματα μπορεί να φέρουν οι φυτεμένες προσόψεις στην καθαριότητα (πεσμένα φύλλα), την αποχέτευση (στάσιμα νερά), την αποστράγγιση αν δεν επιλεγούν τα σωστά υλικά και οι κατασκευαστικές μέθοδοι.
Συμπερασματικά, τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής των φυτεμένων προσόψεων, πρέπει να επιλέγονται με σύνεση σύμφωνα με τα κριτήρια του κλίματος, του προϋπολογισμού και του σχεδιασμού. Η βλάστηση και τα φυτά πρέπει να επιλέγονται και αυτά προσεκτικά σύμφωνα με τον φυσικό μηχανισμό στήριξης και το περιβάλλον προσαρμοστικότητάς τους.
Για τη λήψη πλήρους ηλιακού φωτός στον υψηλότερο δυνατό χρόνο, οι προσόψεις πρέπει να προσανατολίζονται ανάλογα. Επιπλέον, τα φυτά αναπτύσσονται συνεχώς στο κατακόρυφο επίπεδο, επομένως χρειάζονται συχνή συντήρηση: κανονικό κλάδεμα, επαρκές πότισμα και ούτω καθεξής. Όσον αφορά όλες αυτές τις πτυχές, η κατακόρυφη πρασινοποίηση θα αποτελέσει σημαντική συνιστώσα της αειφόρου αρχιτεκτονικής στο μέλλον.
Ταστελέχητης «Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί»,μέλους του Ομίλου«ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ»,είναι στη διάθεσή σας ώστε να σας καθοδηγήσουν και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις για τα παραπάνω θέματα, συμβάλλοντας τα μέγιστα για τον εργονομικό και αποδοτικό σχεδιασμό των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου, ικανοποιώντας και καλύπτοντας τις ανάγκες της δραστηριότητας και του χρήστη.