ΥΠΠΟ: Εγκρίθηκαν οι μελέτες για τον εκσυγχρονισμό του Μουσείου Ζακύνθου
4 Νοεμβρίου 2024Tra Due & Fishkardo: Δύο νεοκλασικά κτίρια στην Κεφαλονιά αναβιώνουν υποδειγματικά σε fine dining κομψοτεχνήματα
5 Νοεμβρίου 2024Τα τελευταία χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) φαίνεται να κερδίζει έδαφος στον αρχιτεκτονικό κόσμο αλλάζοντας τον τρόπο σχεδιασμού, επηρεάζοντας ταυτόχρονα και την διαδικασία υλοποίησης των κτιρίων. Οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από τον δομημένο αστικό ιστό, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας, επιτάσσουν μια νέα, πιο βελτιωμένη προσέγγιση πάνω σε μείζονα αρχιτεκτονικά θέματα.
Εφαρμογές της ΑΙ στην αρχιτεκτονική:
1.Σχεδιασμός- μοντελοποίηση:
Η ταυτόχρονη σχεδίαση με την μοντελοποίηση (προγράμματα BIM), είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του μηχανικού, ελαχιστοποιώντας τους χρόνους παραγωγής σχεδίων, βελτιστοποιώντας τη διαδικασία σχεδιασμού και ενσωματώνοντας ποικίλες παραμέτρους. Η χρήση υπολογιστικών προγραμμάτων σχεδιασμού, συνεισφέρει στην επιλογή προσαρμοσμένων αρχιτεκτονικών λύσεων, λαμβάνοντας υπόψιν περιβαλλοντικούς παράγοντες, λειτουργικότητα, αισθητική (με την έννοια της ογκοπλασίας και της χρήσης υλικών) και ταυτόχρονα ελαχιστοποιώντας τα ανθρώπινα λάθη.
Ανάλυση δεδομένων και πρόβλεψη:
Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού και της κατασκευής, με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλυθούν διάφορα δεδομένα σχετικά με την ενεργειακή κατανάλωση – απόδοση των κτιρίων, περιβαλλοντικές συνθήκες και συνεπώς να προβλεφθούν τυχόν δυσμενείς καταστάσεις. Η ΑΙ διευκολύνει στην προσομοίωση διαφορετικών καιρικών συνθηκών και την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, συνεισφέροντας κατά αυτό τον τόπο στην βιωσιμότητα των κτιρίων με την χρήση φυσικών πόρων και στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Κατασκευαστική ακρίβεια:
Στο πλαίσιο της κατασκευής, η ΑΙ προσφέρει καινούργιες δυνατότητες καθώς χρησιμοποιείται για την ενημέρωση κατασκευαστικών στοιχείων παράλληλα με την εξέλιξη του εργοταξίου και την ταυτόχρονη ενημέρωση των αρχιτεκτονικών μελετών. Με την συμβολή ρομποτικών τεχνολογιών με ενσωματωμένη ΑΙ, μειώνονται οι εργοταξιακοί κίνδυνοι και διευκολύνεται η επίβλεψη κατασκευαστικών εργασιών συμβάλλοντας στην ακρίβεια και την ταχύτητα τους.
Αλληλεπίδραση και οργάνωση:
Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) εμπλέκεται με έννοιες όπως ταυτόχρονη σχεδίαση, ταχύτητα και δημιουργικότητα, η αλληλεπίδραση μεταξύ συνεργατών και η οργάνωση των projects αποτελεί ένα από τα θετικά αποτελέσματα της ΑΙ. Η αλληλεπίδραση δεν αφορά μόνο σε συνεργάτες αλλά και στη σχέση πελάτη- μηχανικού. Η αμεσότητα και η δυνατότητα γρήγορων εναλλαγών στην μοντελοποίηση αυξάνει την συμμετοχικότητα στην αρχιτεκτονική διαδικασία και προάγει μια πιο διαδραστική διαδικασία. Τα ίδια χαρακτηριστικά της τεχνητής νοημοσύνης πέρα από αλληλεπίδραση προσφέρουν και οργάνωση τόσο στο ίδιο το έργο, όσο και στους συνεργάτες. Επιτρέπει καλύτερο συντονισμό των περιορισμών και των κανονισμών (οικοδομικών, νομοθετικών), που αφορούν το κάθε έργο.
Εκτός από τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, θίγονται και θέματα ηθικής σχετικά με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Εντοπίζονται διάφορες προκλήσεις σχετικά με την χρήση της, οι οποίες συγκεντρώνονται σε κατηγορίες.
Προκλήσεις της ΑΙ στην αρχιτεκτονική:
Πολυπλοκότητα δεδομένων:
Η ΑΙ συνδέεται άμεσα με την πληροφορία, η οποία είναι πολύ μεγάλη, ώστε να παρέχει χρήσιμα αποτελέσματα και να λειτουργεί υπέρ του μηχανικού. Παρόλα που ο όγκος της πληροφορίας είναι μεγάλος, σημαντικό ρόλο παίζει η ποιότητα της πληροφορίας και η σχετικότητα της με το εκάστοτε αντικείμενο. Ένα τέτοιο αντικείμενο αποτελεί ο κλάδος της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, που είναι κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός τομέας και βασίζεται σε πολιτιστικές, ιστορικές και κοινωνικές επιρροές.
Ηθική, προκατάληψη και αξιοπιστία:
Ο αυτοματισμός που παρέχεται σε διάφορες περιπτώσεις από την ΑΙ, καθώς και η λήψη αποφάσεων στον σχεδιασμό βασιζόμενη σ ’αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε ηθικά ζητήματα και θέματα αξιοπιστίας. Ηθικό ζήτημα τίθεται σε σχέση με την υπευθυνότητα για την ανάληψη ευθυνών και ενδεχόμενη αντικατάσταση της ανθρώπινης θέσης. Η αξιοπιστία των δεδομένων που χρησιμοποιούνται είναι ζήτημα που αφορά οποιαδήποτε εισερχόμενη πληροφορία που δεν φιλτράρεται ορθώς. Σφάλματα που προκύπτουν από μη αξιόπιστη πηγή πληροφορίων, οδηγούν σε θέματά κακού σχεδιασμού και ασφάλειας κατασκευών. Η προκατάληψη σε ορισμένα δεδομένα που παρέχονται από την ΑΙ, επηρεάζουν τον τρόπο σχεδιασμού οδηγώντας σε μονοδιάστατη αρχιτεκτονική προσέγγιση παραγκωνίζοντας πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, οι οποίες παίζουν ρόλο για την καταλληλότερη σχεδιαστική λύση.
Άρθρο της Άννας Παπαδοπούλου | Διπλ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού | Εταιρεία Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί | Τομέας Μελετών Εφαρμογής Τεχνικών Έργων