Η έννοια της πυροπροστασίας περιγράφει το σύνολο των κανονισμών και μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα κτίρια. Οι βασικοί στόχοι των μέτρων πυροπροστασίας είναι η πρόληψη της έναρξης της φωτιάς, ο περιορισμός της ανάπτυξης και εξάπλωσής της, ο περιορισμός της σε καθορισμένα όρια εντός του κτιρίου, η πρόβλεψη και ο σχεδιασμός οδεύσεων διαφυγής για τους ενοίκους, η ανίχνευση της φωτιάς και οι σχετικές ενέργειες κατάσβεσής της.
Η παθητική (ή δομική) πυροπροστασία εστιάζεται σε μέτρα που αποσκοπούν στην έγκαιρη και ασφαλή διαφυγή του κοινού από το κτίριο, στην αποφυγή της κατάρρευσής του σε περίπτωση φωτιάς και στην αποφυγή της εξάπλωσής της σε άλλους χώρους ή άλλα κτίρια. Τα μέτρα παθητικής πυροπροστασίας (π.χ. οδεύσεις διαφυγής, πυροδιαμερίσματα) συμπεριλαμβάνονται στην αρχιτεκτονική και στατική μελέτη του κτιρίου και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του συστήματος δόμησης.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Η παθητική πυροπροστασία, όπως γίνεται κατανοητό, είναι ζωτικής σημασίας και απαιτεί όλο και περισσότερο ολοκληρωμένες, ασφαλείς και πιστοποιημένες λύσεις. Οι λύσεις αυτές θα πρέπει ταυτόχρονα με συγκεκριμένες διαδικασίες ελέγχου να είναι συμμορφωμένες με τους κατά τόπους Εθνικούς (π.χ. Ελληνικός Κανονισμός Πυροπροστασίας 2018/ Π.Δ.41) καθώς και τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς Πυροπροστασίας. Οι κανονισμοί αυτοί καθορίζουν το πλαίσιο το οποίο οφείλουν να ακολουθούν οι παραγωγοί δομικών υλικών όπως και ακολούθως η εφαρμογή αυτών σε κτιριακές δομές.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Πυρασφάλεια και προϊόντα γύψου
Η συμπεριφορά της γύψου σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι μοναδική στη φύση. Πέραν της λειτουργίας της γύψου ως παθητικός φραγμός στη φωτιά περιέχει έναν μηχανισμό που λέγεται «ενεργός» με βάση τους φυσικούς νόμους, που αντιτίθεται στη θερμική δράση της φωτιάς. Για να γίνει κατανοητό αυτό είναι απαραίτητο να δούμε τη χημική δομή της γύψου.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Η γύψος που χρησιμοποιείται στα περισσότερα δομικά υλικά έχει τη μορφή διυδρίτη του οποίου ο χημικός τύπος είναι CaSO4x2H2O ή θειικό ασβέστιο με 2 μόρια νερού ενσωματωμένα στη δομή του σε κρυσταλλική μορφή. Τα υλικά της γύψου είναι επομένως ανόργανα και μη καύσιμα. Σε περίπτωση πυρκαγιάς, η γύψος στον πυρήνα της γυψοσανίδας αφυδατώνεται δηλαδή το νερό εξατμίζεται.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Επιπλέον καταναλώνεται ενέργεια και λόγω του σχηματισμού ενός πέπλου ατμού μεταξύ της φωτιάς και του δομικού υλικού από γύψο, καθυστερεί την επέκταση της φωτιάς. Κάθε μία συνιστώσα του πυράντοχου συστήματος KNAUF ελέγχεται αυστηρά από τα εργαστήρια και συνοδεύεται από πιστοποιητικά που τα κατατάσσουν σε κλάσεις ακαυστότητας, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΝ 13501 περί συμπεριφοράς σε πυρκαγιά μεμονωμένου δομικού υλικού. Τα πυράντοχα υλικά της KNAUF ταξινομούνται στις ανώτερες κατηγορίες ακαυστότητας διασφαλίζοντας ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς δεν θα αναφλεγούν και δεν θα συμμετάσχουν στην εξάπλωσή της.
Η προϊοντική γκάμα αποτελείται από:
Πυράντοχες γυψοσανίδες DF (GKF) σε διάφορα πάχη (12,5mm, 15mm, 20mm).
Είναι υψίστης σημασίας η εφαρμογή πυράντοχων δομικών συστημάτων να συνοδεύεται από κατάλληλα υλικά σφράγισης ώστε να υποστηρίζεται η προβλεπόμενη επίδοση έναντι της πυρκαγιάς σε όλα τα σημεία μιας κατασκευής.
Η KNAUF FireWin είναι μία νέα πλήρης πιστοποιημένη σειρά προϊόντων (διογκούμενη σιλικόνη, ακρυλική βαφή, λωρίδες & περιλαίμια, εύπλαστα κορδόνια, αφρός πολυουρεθάνης, επεξεργασμένη πλάκα πετροβάμβακα) για χρήση σε κατασκευαστικούς αρμούς καθώς και σε σημεία διέλευσης σωληνώσεων και καλωδίων μεταξύ πυροδιαμερισμάτων.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Η ορθή χρήση των υλικών πυροσφράγισης KNAUF FireWin συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης της φωτιάς, της θερμότητας και του καπνού, οδηγώντας με αυτόν τον τρόπο πιο κοντά στην πλήρωση του σκοπού της παθητικής πυροπροστασίας, δηλαδή στον περιορισμό των πιθανοτήτων επέκτασης μίας πυρκαγιάς από το σημείο εκκίνησης σε άλλους χώρους του κτιρίου.
Πιστοποιημένα συστήματα υψηλών επιδόσεων
Όχι μόνο το μεμονωμένο δομικό υλικό, αλλά ολόκληρο το δομικό στοιχείο πρέπει να εγγυάται αποτελεσματικότητα και συνέχεια της πυροπροστασίας. Η ζήτηση για αντίσταση στη φωτιά ολοκληρωμένων συστημάτων εκφράζεται μέσω των κατηγοριών πυρασφάλειας, οι οποίες καθορίζουν για πόσα λεπτά πρέπει να διασφαλίζονται συγκεκριμένες επιδόσεις σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Οι παράμετροι αυτοί, είναι κρίσιμοι για την διασφάλιση του απαραίτητου χρόνου, σε πρώτη φάση, ασφαλούς εκκένωσης του κτιρίου και ακολούθως της προστασίας των δομικών του στοιχείων (αποφυγή κατάρρευσης). Τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό των αντίστοιχων δεικτών πυραντίστασης ενός δομικού στοιχείου είναι ποικίλα. Τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα κριτήρια για μη-φέροντα δομικά προϊόντα, τα οποία λειτουργούν ως στοιχεία παθητικής πυροπροστασίας (π.χ. εσωτερικές τοιχοποιίες) είναι η ακεραιότητα (Ε) και η θερμομονωτική ικανότητα (Ι).
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Η ακεραιότητα (integrity) αποτελεί μέτρο της ικανότητας ενός στοιχείου παθητικής πυροπροστασίας του οποίου η μια πλευρά είναι εκτεθειμένη σε φωτιά να παρεμποδίζει τη διέλευση της φλόγας και των θερμών καυσαερίων, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η εμφάνιση φλόγας στη μη-εκτεθειμένη πλευρά του. Η θερμομονωτική ικανότητα (insulation) αποτελεί μέτρο της ικανότητας ενός στοιχείου παθητικής πυροπροστασίας του οποίου η μια πλευρά είναι εκτεθειμένη σε φωτιά να περιορίζει την αύξηση της θερμοκρασίας στη μη-εκτεθειμένη του πλευρά.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Ο δείκτης πυραντίστασης ενός δομικού προϊόντος εκφράζεται μέσω ενός συνδυασμού συμβόλων τα οποία αντιστοιχούν στο εκάστοτε κριτήριο και στο μέγιστο χρόνο (σε λεπτά) για τον οποίο ικανοποιείται το κριτήριο αυτό. Ο χρόνος επιλέγεται από έναν πρότυπο κατάλογο τιμών χρονικής διάρκειας (15, 30, 45, 60, 90, 120, 180, 240, 360) και αντιστοιχεί στον μέγιστο χρόνο κατά τον οποίο ικανοποιείται το αντίστοιχο κριτήριο σύμφωνα με τις μετρήσεις της εργαστηριακής δοκιμής. Η διαδικασία ελέγχου και πιστοποίησης δομικών στοιχείων πρέπει να διεξάγεται από ανεξάρτητους φορείς πιστοποίησης (εργαστήρια Πανεπιστημίων κλπ) και να συνοδεύονται από μοναδικά και δεσμευτικά έγγραφα.
Πηγή φωτογραφίας: KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E.
Η KNAUF ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ A.B.E.E. για πρώτη φορά από την ίδρυσή της, πραγματοποίησε ελέγχους πυραντίστασης δομικών στοιχείων ξηράς δόμησης σε διαπιστευμένα εργαστήρια του εξωτερικού (Applus Laboratories Ισπανίας & Fires s.r.o Σλοβακίας), με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα διεξήχθησαν συνολικά 15 τεστ σε συστήματα εσωτερικών χωρισμάτων μονού & διπλού μεταλλικού σκελετού, επενδύσεων, εξωτερικών τοίχων και ψευδοροφών με τελική ταξινόμηση από EI 60’ έως 120’ λεπτά.
Η καινοτομία του όλου εγχειρήματος έγκειται στο γεγονός ότι δοκιμάστηκαν και πιστοποιήθηκαν για πρώτη φορά ολοκληρωμένα δομικά συστήματα με ελληνικές γυψοσανίδες, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο την σημασία και αναβαθμίζοντας την αξία της τοπικής παραγωγής.
Πλέον, με την προσθήκη αυτή, το χαρτοφυλάκιο των πυράντοχων συστημάτων KNAUF επιτρέπει την υλοποίηση τοίχων, επενδύσεων, οροφών, προστασία μεταλλικών φερόντων στοιχείων, αεραγωγών και γενικότερα τεχνολογικών συστημάτων με υψηλούς δείκτες αντοχής στη φωτιά. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, η KNAUF έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στον Τεχνικό κόσμο μία μεγάλη γκάμα από υλικά, από πιστοποιημένες λύσεις αλλά και την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη για την ορθή προδιαγραφή και εφαρμογή αυτών.