Μεταξύ των Ενετικών Τείχων, του Προμαχώνα SanSalvatore και της παλαιότερης ελαιουργικής μονάδας της Ελλάδας (Πάρκο ΑΒΕΑ), στην περιοχή Νέα Χώρα Χανίων, βρίσκεται το ξενοδοχείο SanSalBoutiqueHotel. Τοποθετημένο στην ακτογραμμή των Χανίων, προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα από όλα τα επίπεδά του.
Ο κτηριακός όγκος, αναπτύσσεται σε έξι ορόφους και έχει συνολικά 23 δωμάτια, εκ των οποίων τα 4 είναι σουίτες. Η είσοδος γίνεται από το ισόγειο, όπου βρίσκονται η ρεσεψιόν, καθιστικά αναμονής και το εστιατόριο, το οποίο φέρει και εξωτερικό χώρο εστίασης.
“Τα δωμάτια έχουν κοινό βόρειο προσανατολισμό με θέα στην θάλασσα, σε όλους τους ορόφους του κτηρίου”.
Κατά μήκος του φυτεμένου δώματος εκτείνεται η πισίνα (endless pool) που αμβλύνει τα όρια του κτηρίου και ενοποιεί το ξενοδοχείο οπτικά με το όριο του θαλάσσιου ορίζοντα.
Βασική αρχή του σχεδιασμού από το αρχιτεκτονικό γραφείο Pnoe • Ath | Architecture & Design Studio, αποτέλεσε η δημιουργία μιας καθαρής ογκοπλασίας με απλές γραμμές και έντονη γεωμετρική αναγλυφικότητα.
Οι, επηρεασμένες από τον μοντερνισμό, όψεις του κτιρίου φέρουν μεγάλα ανοίγματα, τα οποία επιτρέπουν τη θέαση από και προς το λιμάνι, το παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας και κυρίως τη θάλασσα, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον και τον εγγύς αστικό ιστό με τις εμφανείς αναφορές στο ιστορικό παρελθόν της πόλης των Χανίων.
Η μορφολογία του κτηρίου διερευνά τη σχέση μεταξύ πλήρους και κενού, στερεού και ελεγχόμενης διαφάνειας, δημιουργώντας μια ομαλή μετάβαση μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.
“Η λευκή αισθητική του κτηρίου τονίζει την καθαρότητα των γραμμών του που εντείνεται σημειακά με την χρήση ξύλινων και μαρμάρινων στοιχείων”.
Ειδικότερα, το μάρμαρο απλώνεται στον χώρο του ισογείου, δημιουργώντας ένα «βάθρο» το οποίο υποδέχεται το κτήριο και εξασφαλίζει μια φυσική σχέση μεταξύ κτηρίου και εδάφους.
Η επιλογή των ξύλινων κουφωμάτων διαγράφει την αίσθηση του βάθους στις όψεις με την απόχρωση της σκούρας καρυδιάς, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα της oπτικής εμπειρίας του φυσικού υλικού.
Η καθαρότητα της ογκοπλασίας του κτηρίου, δίχως περιττά μορφολογικά στοιχεία, σε συνδυασμό με την απλότητα και την ηρεμία με την οποία συνδιαλέγονται τα υλικά μεταξύ τους, δημιουργούν ένα ισορροπημένο, αυτοτελές και διαχρονικό περιβάλλον με μια διακριτική αίσθηση πολυτέλειας.
“Η ίδια καθαρότητα της μορφολογίας και της υλικότητας των όψεων του κτηρίου, επικρατεί και στον εσωτερικό του διάκοσμο”.
Το εσωτερικό σχεδιάστηκε με αφετηρία την αρχιτεκτονική συνοχή του με το κέλυφος, με στόχο όλοι οι χώροι να διαβάζονται συνολικά, μέσω της ίδιας διαδρομής αρχιτεκτονικής γλώσσας ως και τους υπαίθριους χώρους.
Η χωρική εμπειρία του SanSalBoutiqueHotel ολοκληρώνεται στο φυτεμένο δώμα, όπου εκτείνεται η γραμμική πισίνα που καταλαμβάνει όλο το μήκος της βόρειας πλευράς του κτιρίου και ενοποιείται νοητά με την θάλασσα, εντείνοντας τις οπτικές φυγές και διευρύνοντας το οπτικό κάδρο του επισκέπτη.
Αντίστοιχα, η επιλογή της φύτευσης στις περιμετρικές χτιστές ζαρντινιέρες είναι όμοια με την φύτευση που βλέπει κανείς στην κορυφή του πλατώματος που δημιουργούν τα Ενετικά Τείχη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, και εδώ τα όρια του δώματος μετατοπίζονται νοητά, και αναδεικνύεται η άρρηκτη σχέση τους με το εγγύς περιβάλλον.