Νέες διευκρινίσεις και οδηγίες από το ΥΠΕΝ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»
26 Μαρτίου 2021ΥΠΕΝ: «Πράσινο» φως από το ΚΕΣΑ το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό
26 Μαρτίου 2021Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά», με βάση το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), από τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας Αττικής, κ. Λάμπρο Μίχο, τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΚΟΝΩΝ Τεχνική ΑΕ, κ. Χρήστο Γκέλλα και τον Γενικό Διευθυντή του Κ.Α.Π.Ε., κ. Δρ Λάμπρο Πυργιώτη.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΑΠΕ, πρόκειται για ένα επιδεικτικό καινοτομικό και κοινωνικό έργο, προϋπολογισμού 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, που υποστηρίχθηκε σε όλα τα στάδιά του μέχρι σήμερα από το ΥΠΕΝ και τη Διαχειριστική Αρχή ΕΥΔ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ. Οι κύριες ενέργειες ωρίμανσης του έργου περιλάμβαναν την εκπόνηση των αναγκαίων τεχνικών μελετών και τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης.
Με κατάλληλα σχεδιασμένες ενεργειακές παρεμβάσεις, ένα οικοδομικό τετράγωνο προσφυγικών πολυκατοικιών του Δήμου Αγίας Βαρβάρας μετατρέπεται σε μια σύγχρονη, αξιοβίωτη γειτονιά, «σχεδόν μηδενικού ισοζυγίου ενέργειας».
Οι ενεργειακές παρεμβάσεις θα γίνουν σε εβδομήντα δύο (72) διαμερίσματα τεσσάρων (4) κτηρίων, που κατοικούνται από περίπου 250 άτομα. Ο περιβάλλων χώρος των κτηρίων, όπου θα γίνουν οι εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης, έχει έκταση περίπου δύο στρεμμάτων.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών, τα σημερινά ενεργοβόρα κτήρια θα έχουν μετατραπεί σε κτήρια «σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης», με την ενσωμάτωση τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.
Εκτός από τη μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων των κτηρίων, που συνεπάγεται οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος, βελτιώνεται το εσώκλιμα, με συνέπεια τη θερμική και οπτική άνεση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά, αντίστοιχα, και το μικροκλίμα γύρω από τα κτήρια.
Το αποτέλεσμα θα είναι η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων, καθώς και η αναβάθμιση του περιβάλλοντος των κτηρίων και εν γένει των συνθηκών ποιότητας ζωής στη γειτονιά.
Τι προβλέπει η «Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά»
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις/εργασίες περιλαμβάνουν:
Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης στα κτήρια.
Αντικατάσταση κουφωμάτων επιφάνειας ~640 m².
Τοποθέτηση εξωτερικών σκιάστρων.
Εγκατάσταση τεσσάρων γεωθερμικών αντλιών θερμότητας για θέρμανση-ψύξη ισχύος 45 kW/ΓΑ.
Εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας ~ 144 m².
Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών ισχύος 4 x 10 kW.
Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, με κατασκευή υδάτινου στοιχείου, καθιστικών, πέργκολας, κ.λπ.
Το σύνολο του έργου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2022.
«Η κλιματική ουδετερότητα είναι ένα στοίχημα που πρέπει να πετύχουμε»
Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος καθηγητής, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, δήλωσε: «Η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας και η ανθεκτικότητα των αστικών περιοχών είναι ένα στοίχημα, που πρέπει να πετύχουμε οπωσδήποτε. Το οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην χώρα μας, στην επόμενη γενιά και βεβαίως έχουμε δεσμευθεί γι’ αυτό τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.
Σε αυτό το πνεύμα η δημιουργία Πράσινων Γειτονιών που λειτουργούν ως θύλακες μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης είναι μείζονος σημασίας και μπορεί να πυροδοτήσει την αλλαγή του αστικού χώρου».
Ο Προέδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), κ. Γιώργος Ν. Στασινός επεσήμανε: «Η Πράσινη Πιλοτική Αστική Γειτονιά στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας είναι όχι μόνο ένα χρήσιμο πιλοτικό έργο αλλά και επίκαιρο.
Χρήσιμο, γιατί θα δείξει στην πράξη πώς ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, με παλαιές προσφυγικές πολυκατοικίες, μπορούν να γίνουν πιο «πράσινα», σύγχρονα, αξιοβίωτα, με τα σημερινά πρότυπα.
Επίκαιρο, γιατί μπροστά μας έχουμε μια μοναδική πρόκληση: να ανακαινίσουμε τα επόμενα δέκα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, κυρίως παλαιές πολυκατοικίες με πολλές δεκαετίες στην πλάτη τους. Σημειώνω ότι ήδη το έργο αυτό μας έχει διδάξει με τον πιλοτικό του χαρακτήρα: πρέπει στο επόμενο διάστημα να αποφεύγουμε καθυστερήσεις και γραφειοκρατία.
Μόνο έτσι μπορούμε – και πρέπει – να πετύχουμε ένα σημαντικό ποσοστό ριζικής ανακαίνισης κτιρίων αλλά και βιοκλιματικής αναβάθμισης των κοινόχρηστων – ιδιωτικών και δημόσιων – χώρων στις πόλεις μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μείωσης εκπομπών ρύπων που αναλαμβάνει η χώρα μας και μόνο έτσι θα κάνουμε πιο βιώσιμες τις πόλεις μας.
Είναι απαραίτητο σε κάθε έργο, σε κάθε ανακαίνιση, να λαμβάνεται υπόψιν η διάσταση της ανθεκτικότητας, για να κάνουμε ταυτόχρονα όχι μόνο καλύτερο αλλά και ασφαλέστερο το αστικό μας περιβάλλον. Συγχαρητήρια στο ΚΑΠΕ, στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και στο ΥΠΕΝ για το πιλοτικό έργο της Πράσινης Πιλοτικής Αστικής Γειτονιάς».
Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Αττικής, κ. Λάμπρος Μίχος τόνισε: «Μια παραμελημένη προσφυγική γειτονιά, 4 παλαιών πολυκατοικιών με 72 διαμερίσματα, πρόκειται να αλλάξει πρόσωπο και προορισμό. Με εξωτερική θερμομόνωση, σκίαστρα, γεωθερμικές αντλίες, ηλιακούς συλλέκτες φωτοβολταϊκά κ.λπ., δεν θα καταναλώνουν σχεδόν καθόλου ενέργεια, θα δημιουργήσουν ένα πρότυπο και πρωτότυπο αστικό περιβάλλον και παράδειγμα και οδηγό για το πώς πρέπει οι πόλεις να πορευτούν στο μέλλον».
Ανυπομονούμε να δούμε το έργο ολοκληρωμένο και λειτουργικό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Κ.Α.Π.Ε., Δρ. Λάμπρος Πυργιώτης, και συμπλήρωσε: «Τα οφέλη θα είναι άμεσα, σε ατομικό και τοπικό επίπεδο. Προσωπικά, ανυπομονώ να δω τη μετατροπή του ιδιότυπου ανταγωνισμού για την απόκτηση της ακριβότερης και πολυτελέστερης κατοικίας, σε ανταγωνισμό για την απόκτηση της πιο περιβαλλοντικά φιλικής, της κοντύτερα στη μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, κατοικίας».