Το έργο του Φαληρικού Όρμου, «Aenaon», που θα αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο και τουριστικό αξιοθέατο της Αθήνας όταν θα έχει ολοκληρωθεί, παρουσιάστηκε στους πολίτες της Αθήνας χθες βράδυ (28/11/24), παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε αρχικά κονδύλια ύψους 93 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής για την ανάπλαση παράκτιας έκτασης 5.400 στρεμμάτων στον Φαληρικό Όρμο της Αττικής. Η επένδυση θα μεταμορφώσει το παράκτιο μέτωπο σε έναν χώρο πράσινο, συμπεριληπτικό και ζωντανό σύμφωνα με τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, ενώ αναμένεται να αυξήσει τον τουρισμό, να ενισχύσει τα έσοδα των τοπικών επιχειρήσεων και να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Η ολοκλήρωση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Aenaon» έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2028.
Το πάρκο θα είναι δωρέαν προσβάσιμο στο κοινό. Η χρηματοδότηση θα καταστήσει το παράκτιο μέτωπο πιο ελκυστικό και θα μετατρέψει την περιοχή σε κόμβο ποικίλων δραστηριοτήτων. Θα κατασκευαστούν πισίνες κολύμβησης, θεματικές παιδικές χαρές, χώροι εκδηλώσεων και ένα αθλητικό κέντρο, θα αξιοποιηθούν και θα αναδειχθούν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον Φαληρικό Όρμο, όπου θα φιλοξενούνται εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες.
Το πάρκο και οι δραστηριότητες που θα φιλοξενεί θα είναι πλήρως προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρία, ενώ, μέσω του εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου, του τραμ και των μονοπατιών, θα συνδέεται με τις γειτονικές περιοχές. Τα κονδύλια θα στηρίξουν επίσης την αντιπλημμυρική θωράκιση της παράκτιας ζώνης μέσω της κατασκευής δικτύων αποστράγγισης και συλλεκτών όμβριων υδάτων. Θα φυτευτούν πάνω από 2.900 δέντρα, ενώ στο ενεργειακό μίγμα του πάρκου θα ενσωματωθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ένα εμβληματικό έργο του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, ένα παράδειγμα αριστείας για τις δημόσιες επενδύσεις, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο ενσωματώνει αρμονικά τους ανθρώπους και τη φύση, τους πολίτες και το περιβάλλον τους.
Το έργο αυτό θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για την οικολογική αποκατάσταση σε μια πυκνοκατοικημένη και υποβαθμισμένη περιοχή. Ο καινοτόμος σχεδιασμός, η εμπνευσμένη αισθητική, η εκτεταμένη δενδροφύτευση, η πλούσια αποκατάσταση του φυσικού στοιχείου όχι μόνο θα προωθήσουν τη βιοποικιλότητα αλλά θα προσφέρουν στην πόλη και έναν πνεύμονα πρασίνου, ένα ευχάριστο κοινοτικό κέντρο για τους ανθρώπους της Αθήνας.
Στο πάρκο θα έχουν πρόσβαση οι Αθηναίοι και οι Αθηναίες όλων των ηλικιών. Το πάρκο θα ανοίγει με τη σύνδεσή του με τις βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες, παρέχοντας ένα ήρεμο φυσικό καταφύγιο για τα 4 εκατομμύρια επισκέπτες που αναμένονται κάθε χρόνο.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: otavoice.gr