Civiltech: Μια ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II»
25 Ιουνίου 2019Σημαντικά έργα πολιτισμού εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020
25 Ιουνίου 2019Ανανεώνεται το σεμινάριο ενεργειακής εξοικονόμησης EUREM και στα τέλη του Ιουνίου θα είναι διαθέσιμες έξι νέες θεματολογίες, που επιδοτούνται από το ευρωπαϊκό έργο EUREMnext του Προγράμματος HORIZON 2020 και το Executive Agency for SMEs.
Σκοπός του EUREMnext είναι να εμπλουτίσει το πρόγραμμα με νέα ύλη, να προσφέρει καινοτόμες πρακτικές και να διευρύνει το παγκόσμιο δίκτυο EUREM, εγγράφοντας περισσότερες χώρες.
Οι νέες θεματολογίες, που θα ενσωματωθούν στο σεμινάριο αφορούν το ISO 50002, την ενεργειακή εξοικονόμηση στην κινητικότητα και τις μεταφορές, το Industry 4.0, την Ενεργειακή Εταιρική κουλτούρα, την οικονομική διαχείριση και μια online εφαρμογή για τους Ενεργειακούς Ελέγχους.
Οι θεματολογίες αυτές θα είναι διαθέσιμες για τους απόφοιτους Ενεργειακούς Διαχειριστές και θα παραδίδονται στα νέα τμήματα, που πρόκειται να ξεκινήσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη φέτος τον Σεπτέμβριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το σεμινάριο EUREM συμπεριλήφθηκε στην Κοινή Υπουργική Απόφαση οικ. 175275/2018 – ΦΕΚ 1927/Β/30-05-2018, δίνοντας 3 βαθμούς, στο σύστημα συλλογής βαθμών για τα επαγγελματικά προσόντα των Ενεργειακών Ελεγκτών.
Με βάση το πρόσφατο ΦΕΚ της 20ης Ιουνίου 2019 και την απόφαση τροποποίησης της οικ. 175275/2018, το άρθρο 11 αντικαθίσταται και ορίζεται ότι η Έκθεση Αποτελεσμάτων Ενεργειακού Ελέγχου των Υπόχρεων Επιχειρήσεων καταχωρίζονται στο ηλεκτρονικό Αρχείο Ενεργειακών Ελέγχων, μία (1) φορά για κάθε έτος.
Η τροποποίηση αυτή καθιστά αναγκαία πλέον τη θέση του ενεργειακού διαχειριστή εσωτερικά στις υπόχρεες επιχειρήσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
Το σεμινάριο EUREM προσφέρει μία ολοκληρωμένη εκπαίδευση, προετοιμάζοντας και εξοπλίζοντας άρτια τον ενεργειακό διαχειριστή ως προς τις αρμοδιότητες, που καλείται να αναλάβει.
Το σεμινάριο ξεκίνησε από το Επιμελητήριο της Νυρεμβέργης το 1999. Μέχρι το 2007 είχε επιδοτηθεί η πορεία του μέσα από τρία ευρωπαϊκά έργα, προσθέτοντας περισσότερες χώρες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο ένα δίκτυο 30 χωρών.
Στην Ελλάδα όταν ξεκίνησε το EUREM το 2006, το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο ήταν εταίρος μαζί με το ΚΑΠΕ, το οποίο είχε αναλάβει την επιστημονική προσαρμογή της ύλης στα ελληνικά δεδομένα.
Συνολικά από το 2008 στην Ελλάδα έχουν υλοποιηθεί 7 κύκλοι στην Αθήνα και 2 στην Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας ένα μητρώο 106 Ενεργειακών Διαχειριστών EUREM, ενώ στο σύνολο παγκοσμίως το μητρώο ξεπερνά τους 5.000 ειδικούς.
Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τα τμήματα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου https://griechenland.ahk.de/gr/ekpaideysi/eurem/