• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Κύπρος: Πολυτέλεια στο κέντρο της Πάφου με το Park Avenue Residences
12 Οκτωβρίου 2018
ΥΠΕΝ: Διευκρινίσεις για θέματα πιστοποιήσεων και επιλεξιμότητας στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» [πίνακας]
15 Οκτωβρίου 2018

Εξωτερική άποψη κτιρίου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης

Μετατροπή διατηρητέου νεοκλασικού κτιρίου σε σύγχρονο “Bahar Boutique Hotel” στο κέντρο της Θεσσαλονίκης [pics]

12 Οκτωβρίου 2018
Κατηγορίες
  • Αρχιτεκτονικά
Ετικέτες
  • Bahar Boutique Hotel
  • design
  • ανοίγματα
  • αρχιτεκτονικη
  • διακόσμηση
  • κατόψεις
  • μετατροπή
  • νεοκλασσικό κτήριο
  • τεχνολογίες
  • υλικά κατασκευής
Η λέξη «Bahar» στην τουρκική γλώσσα σημαίνει «Άνοιξη» και καρύκευμα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την έννοια της ανάπτυξης και της άνθισης. Ως hotel design concept ζητούμενο ήταν να αποκρυσταλλωθεί η ιστορία της περιοχής των Άνω Λαδάδικων σε συνδυασμό με την σύγχρονη πνοή της Θεσσαλονίκης και να δημιουργηθεί ένα ξενοδοχείο σύγχρονων προδιαγραφών.

Εξωτερική άποψη κτιρίου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Κύριο σχεδιαστικό στόχο αποτέλεσε η ανάδειξη της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής του κτιρίου και εσωτερικά η βιωματική αρχιτεκτονική αποτέλεσε τον βασικό άξονα σχεδιασμού ώστε ο επισκέπτης να έχει έντονα  την αίσθηση ενός ταξιδιού στον χρόνο σε μία όαση συνεργίας του παλιού με το σύγχρονο.

Περιγραφή Κτιρίου

Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο βρίσκεται στην συμβολή Κατούνη 10 με Εδέσσης σε μία από τις τέσσερις γωνίες που ορίζουν την πλατεία Εμπορίου, πλάι στο Μπενσουσάν Χαν και η ιστορία του κτιρίου ξεκινάει ένα αιώνα πίσω, καθώς χτίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1917, μεταξύ 1926-1931.

Άποψη Reception, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Το κτίριο χτίστηκε για λογαριασμό του Αδάμ Λαδένη, πατριάρχη της επιτυχημένης εμπορικής οικογένειας Λαδένη και μορφολογικά ανήκει στο ρεύμα του κλασικισμού με διακοσμητικές λεπτομέρειες της Art Nouveau.

Λεπτομέρεια Σκάλας, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Το συγκεκριμένο κτίριο το 1983 χαρακτηρίστηκε από το ΥΠ.ΠΟ., ως “έργο τέχνης” και  η προνομιακή του θέση του προσδίδει έναν ιδιότυπο χαρακτήρα, καθώς περικλείεται από κτίρια τα όποια συμβάλλουν στη δημιουργία μιας εμπορικής  εξωστρέφειας, διατηρώντας έντονα όμως το στοιχείο της γειτονιάς.

Χώρος Πρωινού, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Στο παρελθόν στέγασε εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις και πέρασε μια περίοδο έντονης εγκατάλειψης και σημαντικών φθορών τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Το 2008 όπου αγοράστηκε από την οικογένεια Χρηστάκη που ξεκίνησε ένα επενδυτικό πλάνο σε μετατροπή του υφιστάμενου κτιρίου σε ένα σύγχρονο και κομψό boutique hotel στην καρδία της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Άποψη Executive Δωματίου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Το 2010 ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης και εσωτερικής αποκατάστασης  σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων καθώς το κτίριο είναι διατηρητέο τόσο όσον αφορά τις εξωτερικές όψεις όσο και την τυπολογία. Πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης τόσο των όψεων και της οπτικής συνέχειας τους στον ισόγειο χώρο όσο και εσωτερικά του κλιμακοστασίου, των εσωτερικών θυρών και του εσωτερικού διακόσμου.

Άποψη Bahar Executive Δωματίου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Οι εργασίες πάγωσαν για περίπου ενάμισι χρόνο μεταξύ 2012 και 2014 όπου και ξανάρχισαν με αλλαγή της αρχικής αρχιτεκτονικής μελέτης σε ότι αφορά τις εσωτερικές διαρρυθμίσεις. Η συνολική επιφάνεια του κτιρίου είναι 680 τ.μ. και αναπτύσσεται σε πέντε στάθμες.

Άποψη Bahar Executive Δωματίου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Το κτίριο αρχικά αποτελείτο από ισόγειο, ημιώροφο, δύο ορόφους και προστέθηκε και ένας ακόμα όροφος με δώμα. Μορφολογικά, οι όψεις του οργανώνονται με ορθογωνικά ανοίγματα που βρίσκονται σε κατακόρυφους άξονες διακοσμημένες λιτά, με οδοντωτούς γεισόποδες και μαρμάρινα φουρούσια.  Εσωτερικά, αποτελείται από 16 δωμάτια σε τέσσερις ορόφους, χώρο πρωινού στον 1ο όροφο και στον ισόγειο χώρο βρίσκεται η reception και κατάστημα cafe – bar.

Άποψη Superior Δωματίου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Οι κατόψεις δημιουργήθηκαν ώστε να ακολουθούν τα ανοίγματα των όψεων, να παρέχουν φυσικό φωτισμό και αερισμό σε κάθε δωμάτιο καθώς και σε τετραγωνικά να πληρούν τα standards ενός σύγχρονου boutique hotel.

Άποψη Superior Δωματίου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Σε πολλά από τα δωμάτια χρησιμοποιήθηκε η σύγχρονη τάση του ανοιχτού μπάνιου όπου επιτρέπει περισσότερες χρήσεις ταυτόχρονα και δίνει μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στον χρήστη. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι σε κάποια δωμάτια τμήματα τοίχων όπου είχε αποκαλυφθεί το δομικό τούβλο και συντηρήθηκαν προσδίδοντας την πατίνα του χρόνου.

Τεχνολογίες Κατασκευής & Επιλογή Υλικών

Η μελέτη επανασχεδιασμού και αποκατάστασης του κτιρίου εκπονήθηκε με βάση τη φιλοσοφία της αποκατάστασης βασίστηκε στην πλήρη αποτύπωση και τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης (παθολογία υλικών, τρόποι κατασκευής κ.α), σε συνδυασμό με τη διερεύνηση του εσωτερικού διακόσμου, σε συνεργασία με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας.

Άποψη Δωματίου με ανοιχτό μπάνιο, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Στόχοι της μελέτης ήταν η αποκατάσταση των όψεων και των εσωτερικών χώρων με τις αναγκαίες βελτιώσεις για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της νέας χρήσης του κτιρίου ως ξενοδοχείο και  η αντισεισμική θωράκιση του.

Ειδική Κατασκευή Νιπτήρα με μέταλλο και μάρμαρο, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Το κτίριο υπέστη ενίσχυση του στατικού φορέα για να ανταποκρίνεται στα φορτία της νέας του χρήσης ως ξενοδοχείο, σε κάποια τμήματα υπήρξε ανακατασκευή του φέροντα οργανισμού και όσον αφορά  τις δοκούς και τις πλάκες κρατήθηκε ο επί μέρους οπλισμός και προστέθηκε και νέος καθώς έγινε και επανασκυροδέτηση λόγω διαβρώσεων από τον χρόνο .

Ανοιχτό Μπάνιο, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Στο σύνολο της επιφάνειας του, ενσωματώνει υψηλού επιπέδου τεχνολογία τόσο σε ότι αφορά οικοδομικά υλικά όσο και στις η/μ εγκαταστάσεις οι οποίες εκσυγχρονίστηκαν με σεβασμό προς τα ιδιαίτερα κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία του κτιρίου ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας και οι όψεις του κτιρίου.

Διάδρομος – Λεπτομέρεια Δαπέδου, Photo © Αλέξανδρος Οικονομίδης


Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τον εσωτερικό διαμοιρασμό σε επίπεδο κατόψεων είναι τοίχοι από τούβλα ytong. Χρησιμοποιήθηκαν επίσης υλικά όπως ψευδοροφές από γυψοσανίδα, επενδύσεις δαπέδων με μάρμαρο, πορσελανάτα πλακίδια ακόμα και ψηφίδες σε τμήματα των μπάνιων. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην χρήση λίγων αλλά ποιοτικών υλικών αρμονικά δεμένων μεταξύ τους που να μεταφέρουν στον χρήστη την αίσθηση της συνοχής, της οικειότητας και της σύγχρονης πολυτέλειας.

Κάτοψη Ισογείου, © D&M Architects


Κάτοψη 1ου Ορόφου, © D&M Architects


Κάτοψη 2ου & 3ου Ορόφου, © D&M Architects


Κάτοψη 4ου Ορόφου, © D&M Architects


Διαμηκής Τομή, © D&M Architects


Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Bahar Boutique Hotel, Τοποθεσία: Κατούνη 10 & Εδέσσης – Άνω Λαδάδικα – Θεσσαλονίκη, Ιδιοκτήτης: Θεοδώρα Χρηστάκη, Aρχιτεκτονική Μελέτη: D&M architects (Ντανιέλα Κωνσταντίνου – Μαργκό Μπουκουράγια, Στατική Μελέτη: Ιωάννης Καλπακίδης – Αχιλλέας Αποστόλου – ‘Ιρις Β. Νεφτιτζή, H/M Mελέτη: Στέλιος Αβραάμης, Eπίβλεψη: Χρυσόστομος Καλπακίδης – Στέλιος Αβραάμης, Συνεργάτες: Γιώργος Κοφίδης – Μαργκό Μπουκουράγια, Tεχνικές Εταιρείες Κατασκευής: Σύνθεσις ΑΤΕΒΕ – Κοφίδης & ΣΙΑ ΟΕ, Συνολικό Εμβαδό Κτιρίου: 680 τμ, Xρόνος Μελέτης: 2009 (Α’ Μελέτη) – 2013 / 2014 (Β’ Μελέτη), Xρόνος Κατασκευής: 2010-2012 (Όψη και ενισχύσεις) – 2014 / 2018 (Εσωτερική διαμερισματοποίηση και πλήρης παράδοση, Παρουσίαση Κτιρίου από την: Μαργκό Μπουκουράγια, Φωτογράφος: Αλέξανδρος Οικονομίδης

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αρχιτεκτονική μελέτη: SER Architects, Photo © Γιώργος Αναστασάκης / SOUTH space for photography

24 Νοεμβρίου 2023

To Cosmos Luxury Villa στην Κρήτη είναι ο απόλυτος συνδυασμός καλοκαιρινής δροσιάς και μινιμαλιστικού design


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Urban Soul Project | Photo © Kim Powell Photography

23 Νοεμβρίου 2023

Απαράμιλλη ομορφιά και κομψότητα σε μια ανακαινισμένη παραθεριστική κατοικία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη – Στατική μελέτη – Διακόσμηση & Κατασκευή: D_Ma / Σταματάκη Μαρία & Δέσποινα Παΐζη | Photo © Βαγγέλης Βαμβουνάκης

21 Νοεμβρίου 2023

Villa Tramonto: Η ομορφιά της απλότητας σε μια ανακαινισμένη εξοχική κατοικία στα Φαλάσαρνα Χανίων


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Urban Fabric Architectural Laboratory, Photo © Creative Photo Room

16 Νοεμβρίου 2023

2XL House: Μια «λουσμένη» στο φως κατοικία στη Λευκωσία απογειώνει το μοντέρνο design


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χάρης Παπαϊωάννου & Συνεργάτες Ο.Ε. | Photo © Χάρης Παπαϊωάννου

13 Νοεμβρίου 2023

Αναδιαμόρφωση ενιαίας τριώροφης μονοκατοικίας σε 3 ανεξάρτητα διαμερίσματα στα Μελίσσια Αττικής


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Tsolakis Architects | Photo © Πυγμαλίων Καρατζάς

10 Νοεμβρίου 2023

The Wave: Ένα επταώροφο κτήριο γραφείων με κυματοειδή όψη και πράσινο αποτύπωμα στην Αθήνα


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2023 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.