• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Μέσα στο «LUMINAR» lounge coffee & bar στη Χίο, όπου το φως συναντά το design – Γεμάτο χρώμα και στιλ
2 Δεκεμβρίου 2025
Χρηματοδότηση ύψους 3 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Άμφισσας
2 Δεκεμβρίου 2025

ΚΑΠΕ: Ξεκίνησε η λειτουργία της τηλεθέρμανσης στον Άη Στράτη

2 Δεκεμβρίου 2025
Κατηγορίες
  • ΑΠΕ
Ετικέτες
  • αιολικό
  • παραγωγή
  • πράσινη ενέργεια
  • φωτοβολταϊκό

Ξεκίνησε, στα τέλη Νοεμβρίου, η λειτουργία του συστήματος τηλεθέρμανσης στον Άγιο Ευστράτιο, το απομονωμένο νησί του Βορείου Αιγαίου με περίπου 250 μόνιμους κατοίκους. Ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, με σχετική ανακοίνωση, ενημέρωσε τους κατοίκους και τους κάλεσε να γυρίσουν τους διακόπτες για να ενεργοποιήσουν τα συστήματα τηλεθέρμανσης και να απολαμβάνουν καθαρή και οικονομική ενέργεια.

Η τηλεθέρμανση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του καινοτόμου υβριδικού έργου του Αγίου Ευστρατίου, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τις αρχές Ιουνίου. Το έργο περιλαμβάνει σταθμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) με ανεμογεννήτρια ισχύος 900 kW και φωτοβολταϊκά 225 kW, σε συνδυασμό με σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) χωρητικότητας 2,5 MWh.
Η τηλεθέρμανση αξιοποιεί την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ, μετατρέποντάς τη σε θερμική ενέργεια μέσω ηλεκτρικών λεβήτων 1.000 kWth, οι οποίοι θερμαίνουν νερό στους 120°C. Το θερμό νερό αποθηκεύεται σε μονωμένες δεξαμενές 500 m³ και στη συνέχεια διοχετεύεται μέσω υπόγειου δικτύου διανομής συνολικού μήκους 4 χλμ στον οικισμό του νησιού. Εκεί, μέσω θερμικών υποσταθμών, εξυπηρετεί τα συστήματα θέρμανσης κάθε κατοικίας.
Το έργο αποτελεί μια πρωτοποριακή εφαρμογή υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ —άνω του 85%— για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός αυτόνομου νησιωτικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα παρέχει θέρμανση από αιολική και ηλιακή ενέργεια σε όλο τον οικισμό. Είναι το μοναδικό έργο στην Ελλάδα, και από τα ελάχιστα διεθνώς, που αξιοποιεί αμιγώς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για τηλεθέρμανση σε τόσο μεγάλη κλίμακα.
Οι κάτοικοι του νησιού έχουν πλέον πρόσβαση σε μια καθαρή, ασφαλή και πολύ οικονομικότερη μορφή θέρμανσης για τον χειμώνα. Στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη συνδεθεί 120 καταναλωτές, με μηδενικό κόστος σύνδεσης, καθώς όλο το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η ιδιοκτησία και διαχείριση του δικτύου τηλεθέρμανσης ανήκουν στον Δήμο Αγίου Ευστρατίου.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ΚΑΠΕ (ΔΤ)

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

2 Απριλίου 2026

Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για ανανεώσιμες πηγές – αποθήκευση, πολεοδομικές, δασικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις


Διαβάστε το άρθρο
18 Μαρτίου 2026

18 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Ανακύκλωσης: Γιατί δεν θα δείτε σήμερα αναρτήσεις από τις εταιρείες του κλάδου των φωτοβολταϊκών;


Διαβάστε το άρθρο
6 Μαρτίου 2026

Ο Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας εγκαθιστά Φωτοβολταϊκό Πάρκο 1,5 MW


Διαβάστε το άρθρο
13 Ιανουαρίου 2026

Greenvolt Next: Ολοκλήρωσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού 2,5 MW στο Κέντρο Διανομής της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στον Δρυμό Θεσσαλονίκης


Διαβάστε το άρθρο
30 Δεκεμβρίου 2025

Υπεγράφη η ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Απόλλων» – Μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ


Διαβάστε το άρθρο
19 Δεκεμβρίου 2025

Green Tank για net billing: Στασιμότητα στην αυτοπαραγωγή και «πάγωμα» των ενεργειακών κοινοτήτων


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.