Η διπλωματική εργασίατου Γεώργιου Σκετόπουλου, εστιάζει στον σχεδιασμό ενός κέντρου, που τοποθετείται σε μια χερσόνησο, στην τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, για να τιμήσει τη μνήμη και τη ψυχή των χωριών που έπρεπε να βυθιστούν για να δημιουργήσει τη λίμνη.
Σε αυτό το κέντρο οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν την ιστορία του τόπου και των χωριών μέσω του Λαογραφικού μουσείου, ή να μπορούν να μείνουν και να εκτελούν γεωργική εργασία, να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα και να τα πουλήσουν.
Αυτό το έργο στοχεύει στην καταπολέμηση της αυξανόμενηςαστικοποίησης και στην επιστροφή των ανθρώπων στη φύση και τη γεωργία, ενώ ενισχύεται η τοπική οικονομία και η κοινότητα προωθόντας τα τοπικά προϊόντα.
Η αρχική ιδέα εξελίχθηκε γύρω από μια κύρια διαδρομή που θα λειτουργούσε, ως ραχοκοκαλιά του κέντρου, που θα συνδέει και θα οδηγεί σε όλες τις κύριες χρήσεις του κτιρίου.
“Αυτή η διαδρομή λειτουργεί ταυτόχρονα ως όριο των ιδιωτικών περιοχών των πελατών με τις πιο δημόσιες που χρησιμοποιούνται επίσης από τους επισκέπτες”.
Οι πελάτες του κέντρου μπορούν να μείνουν σε bangalows τριών και τεσσάρων ατόμων, να εργαστούν ως αγρότες στα χωράφια ή στο σταύλο, να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τη γεωργία, να πλησιάσουν τη φύση και να δημιουργήσουν τα δικά τους προϊόντα σε ειδικά εργαστήρια.
Αυτά τα προϊόντα μπορούν να πωληθούν σε μια ανοιχτή αγορά στο κέντρο του κτηρίου, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψουν μέρος των εξόδων του κτιρίου και να πληρώσουν άτομα από την περιοχή για να εργαστούν.
Τίτλος εργασίας: Κέντρο Μνήμης και Αγροτουρισμού στη λίμνη του Πολυφύτου, Μάθημα: Διπωματική, Σχολή: Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Φοιτητής: Γεώργιος Σκετόπουλος, Επιβλέποντες καθηγητές: Παπαγιαννόπουλος Γεώργιος – Κόκκορης Παναγιώτης – Δενδρινός Σταύρος, Εξεταστική περίοδος: Ιούνιος 2020