Το έργο Η_House, που σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο Urban Fabric Architectural Laboratory, βρίσκεται σε μία ήσυχη γειτονιά στην επαρχία Λάρνακας και είναι κτισμένο σε ένα μεγάλο οικόπεδο σχεδόν σε μέγεθος οικοδομικού τετράγωνου. Το ικανοποιητικό εμβαδό του γηπέδου επιτρέπει την ανάπτυξη του κτιρίου σε ένα μόνο ένα επίπεδο, στο επίπεδο του ισογείου.
Η οργανωτική δομή της ισόγειας κατοικίας βασίζεται σε δύοπρωτεύουσες ζώνες: η μια ζώνη περιλαμβάνει όλους τους χώρους διημέρευσης και η δεύτερη ζώνη τους χώρους ύπνου. Ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο ζωνών, των χώρων διημέρευσης και των χώρων ύπνου, επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μιας εσωτερικής αυλής ανάμεσα τους.
Συνήθως στις διώροφες κατοικίες αυτός ο διαχωρισμός επιτυγχάνεται με το διαχωρισμό των χρήσεων σε πάνω και κάτω επίπεδο. Στην προκειμένη περίπτωση της ισόγειας κατοικίας, ο τύπος «Η» που χρησιμοποιήθηκε ως βασική οργανωτική αρχή ενισχύει το διαχωρισμό των δύο ζωνών με τη χρήση ενός εσωτερικού κήπου ανάμεσα τους.
Η είσοδος της κατοικίας φανερώνεται στον επισκέπτη σταδιακά, απομονωμένη στο βάθος ενός καμπύλου τοίχου, ο οποίος υποδηλώνει τον εσωστρεφή χαρακτήρα της κατοικίας. Προχωρώντας στο εσωτερικό της κατοικίας δύο βασικοί άξονες κίνησης, βρίσκονται παράλληλα και κατά μήκος της εσωτερικής αυλής.
Ο ένας άξονας οδηγεί στην κουζίνα, την τραπεζαρία, το σαλόνι και ο άλλος άξονας στα υπνοδωμάτια, στους υγρούς χώρους και στο γραφείο. Ιδιαίτερη θέση έχει το κυρίως υπνοδωμάτιο των ιδιοκτήτων το οποίο βρίσκεται κρυμμένο πίσω από τον καμπύλο τοίχο, με το δικό του εσωτερικό κήπο για επαρκή φωτισμό και αερισμό, απομονωμένο από τους υπόλοιπους χώρους.
Ο νότιος προσανατολισμός των εσωτερικών χώρων και της βεράντας, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ανοίγματα, εξασφαλίζουν επαρκής φυσικό φωτισμό και απρόσκοπτη θέα στην υπόλοιπη αυλή και στο χώρο που βρίσκεται η κολυμβητική δεξαμενή. Ο φυσικός φωτισμός εντείνεται με την κατασκευή ενός περιμετρικού φεγγίτη πάνω από το χώρο της κουζίνας.
Ο φεγγίτης επιτρέπει στο φυσικό φώς να εισέλθει στον εσωτερικό χώροαπό ψηλά και δίνει την αίσθηση της διάχυσης του φωτός από έξω προς τα μέσα. Επίσης, η εσωτερική αυλή που εφάπτεται της κουζίνας, της τραπεζαρίας και του σαλονιού ενισχύει τις οπτικές φυγές προς τα έξω, διαλύοντας τα όρια μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων.
Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για τις επενδύσεις, τόσο των κάθετων όσο και των οριζόντιων επιφανειών της κατοικίας, βρίσκονται σε γήινους τόνους. Στα πατώματα έχει χρησιμοποιηθεί πέτρωμα «τραβερτίνο» εσωτερικά και εξωτερικά, ενώ στα υπνοδωμάτια έχει τοποθετηθεί παρκέ από φυσικό ξύλο δρυ.
Στο πάτωμα, περιμετρικά της πισίνας και στην εσωτερική αυλή, έχει χρησιμοποιηθεί φυσικό ξύλο ιρόκο. Στην είσοδο της κατοικίας έχει χρησιμοποιηθεί μονολιθικό υλικό τύπου «πλιντό», το οποίο καλύπτει τόσο το δάπεδο όσο και την κάθετη επιφάνεια του καμπύλου τοίχου.
Σε συνδυασμό των υλικών που έχουν χρησιμοποιηθεί ως επενδύσεις επιφανειών, το υδάτινο στοιχείο της κολυμβητικής δεξαμενής, η έντονη βλάστηση στους υπαίθριους χώρους, ο σχεδιασμός της σταθερής επίπλωσης και η επιλογή της κινητής επίπλωσης συμβάλουν στην αδιάκοπτη αντίληψη ενός ενιαίου χώρου.
“Πρόσθετα, η κολυμβητική δεξαμενή, με την εξάτμιση των υδρατμών, αποτελεί ένα φυσικό στοιχείο δροσισμού για τους εξωτερικούς καθιστικούς χώρους κατά τους θερινούς μήνες”.
Μέρος της αυλής βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρίσκεται η κολυμβητική δεξαμενή, η καλυμμένη βεράντα και το υπόλοιπο κτίριο. Η υψομετρική διαφορά που δημιουργείται εντείνει την αίσθηση της αιώρησης του νερού και συμβάλει στη δημιουργία μια αίσθησης εποπτείας από τον εξωτερικό καθιστικό χώρο.