Περισσότερες από 150 υγειονομικές υπηρεσίες που παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και περίπου 20 σχολεία, είναι μεταξύ των κύριων ωφελούμενων που επιλέχθηκαν στην 6η έκδοση του Α2Ε Fund (Πρόσβαση στην Ενέργεια) σε πέντε αφρικανικές χώρες: Μοζαμβίκη, Κένυα, Μαλάουι, Νιγηρία και Ρουάντα.
Συνολικά, θα υλοποιηθούν εννέα έργα που, μέσω της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, θα προωθήσουν την κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική ανάπτυξη στις αγροτικές κοινότητες στις εν λόγω χώρες. Συνολικά, εκτιμάται ότι τα νέα αυτά έργα θα ωφελήσουν άμεσα περίπου 300 χιλιάδες ανθρώπους και έμμεσα περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια.
«Ένας στους 11 ανθρώπους στον κόσμο εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και δύο δισεκατομμύρια ζουν χωρίς πόσιμο νερό. Δημιουργήσαμε το A2E Fund για να περιορίσουμε τα νούμερα αυτά. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υπερβαίνει την οικονομική συνεισφορά – αποτελεί, πάνω απ’ όλα, δέσμευση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κοινοτήτων και ένα βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον με μεγαλύτερη ενεργειακή συμμετοχή», δηλώνει η Vera Pinto Pereira, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EDP και πρόεδρος του Ιδρύματος EDP. «Στην EDP, θέλουμε να συνεχίσουμε να ηγούμαστε μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, επηρεάζοντας θετικά τις κοινότητες με καθαρή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή ενέργεια, χωρίς να αφήνουμε κανέναν πίσω».
Από την έναρξή του το 2018, το A2E Fund έχει χρηματοδοτήσει 38 έργα σε 7 αφρικανικές χώρες, με στήριξη που αντιστοιχεί σε 3,5 εκατομμύρια ευρώ, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ζωής περισσότερων από 230 χιλιάδων ανθρώπων άμεσα και περίπου 2,5 εκατομμυρίων έμμεσα. Με την πρωτοβουλία αυτή, η EDP ενισχύει τη στρατηγική της για τον κοινωνικό αντίκτυπο και τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως, ιδίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Πιο αναλυτικά, τα έργα:
Τα έργα επιλέχθηκαν από συνολικά 195 αιτήσεις και καλύπτουν διάφορους τομείς, με κοινό χαρακτηριστικό τη χρήση αποκεντρωμένων τεχνολογιών ηλιακής παραγωγής. Τα εννέα έργα, επικεντρώνονται στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης- τέσσερα απευθύνονται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, ένα στην κοινοτική ανάπτυξη και ένα στην ύδρευση. Με την υποστήριξη του Α2Ε Fund, θα είναι σε θέση να παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη, ασφαλή και οικονομική προσιτή ενέργεια.
Στο πλαίσιο της βελτίωσης της υγειονομικής περίθαλψης, έχουν επιλεγεί έργα για την ηλεκτροδότηση αγροτικών ιατρείων. Σε αυτά περιλαμβάνονται η SAO Energy, η οποία θα ηλεκτροδοτήσει 45 κλινικές και 135 μικρές επιχειρήσεις- η Mesh Power, η οποία θα ηλεκτροδοτήσει 30 κλινικές, θα παρέχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα προσφέρει τρία ασθενοφόρα που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, βελτιώνοντας την ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τη μεταφορά ευπαθών ατόμων- και η WeCareSolar, η οποία θα ηλεκτροδοτήσει 100 μαιευτήρια, εξασφαλίζοντας επείγουσα μαιευτική και νεογνική περίθαλψη 24 ώρες το 24ωρο.
Στον τομέα της εκπαίδευσης, το Ίδρυμα Riley Orton θα εγκαταστήσει συστήματα ηλιακής ενέργειας για την τροφοδοσία μιας Ακαδημίας STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και ενός κέντρου επαγγελματικής κατάρτισης για κορίτσια εκτός σχολείου. Το Ίδρυμα Edukans θα ηλεκτροδοτήσει 10 δημοτικά σχολεία, βελτιώνοντας τις μεθόδους διδασκαλίας και την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει 10 σχολικούς κήπους και θα φυτέψει 10.000 δέντρα.
Επιπλέον, δύο από τα έργα συνδυάζουν τη στήριξη σε ιδρύματα υγείας και εκπαίδευσης: το έργο MIVA, θα ενισχύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη για 1.200 παιδιά με αναπηρίες σε τρία κέντρα υγείας και τρία σχολεία ειδικής αγωγής σε αγροτικές περιοχές, ενώ το έργο E35 Foundation, θα λειτουργήσει σε περιοχές που έχουν πληγεί από εσωτερικές μετακινήσεις λόγω συγκρούσεων, παρέχοντας λύσεις ανανεώσιμης ενέργειας για τρία σχολεία και ένα κέντρο υγείας. Τέλος, το κοινοτικό έργο APOIAR θα εγκαταστήσει ηλιακούς συλλέκτες σε ένα σχολείο και θα διανείμει 500 ηλιακούς λαμπτήρες στους μαθητές. Παράλληλα, η οργάνωση Give Power θα υλοποιήσει ένα έργο για την παροχή πόσιμου νερού σε μια κοινότητα, προωθώντας τη βελτίωση της τοπικής υγείας και της ποιότητας ζωής.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: EDP (ΔΤ)