Η/Μ Εγκαταστάσεις
Η Ολυμπία Οδός έγινε ο πρώτος 100% LED αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα
kataskevesktirion.gr
Η Ολυμπία Οδός ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου εκσυγχρονισμού του συστήματος φωτισμού σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου, συμπεριλαμβανομένων των σηράγγων και των ημιστεγαστρών (lane cover).
Με το έργο αυτό, η Ολυμπία Οδός μετατράπηκε σε έναν 100% «LED αυτοκινητόδρομο», ενσωματώνοντας συνολικά 18.800 νέα φωτιστικά LED. Η αλλαγή αυτή προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας που υπερβαίνει το 55% σε σύγκριση με τα παραδοσιακά φωτιστικά νατρίου.
Σύμφωνα με την εταιρεία, κατά το τελικό στάδιο του έργου εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 5.000 φωτιστικά LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης σε 12 σήραγγες και 9 ημιστεγάστρα της διαδρομής Κορίνθου-Πατρών.

Όλα τα νέα φωτιστικά συνδέθηκαν με ένα έξυπνο σύστημα ελέγχου (DALI), το οποίο επιτρέπει ανεξάρτητη διαχείριση και ρύθμιση της έντασης του φωτός για κάθε φωτιστικό σώμα. Το σύστημα αυτό συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των επιπέδων φωτισμού, της συντήρησης και της ενεργειακής απόδοσης, ενώ εξασφαλίζει πιο ξεκούραστο και ομοιόμορφο φωτισμό, βελτιώνοντας τις συνθήκες οδήγησης για τους οδηγούς.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας επένδυσης, πραγματοποιήθηκε επαναχρωματισμός του εσωτερικού των σηράγγων με ένα καινοτόμο, φωτοκαταλυτικό χρώμα υψηλής ανακλαστικότητας (Vitex FOS).
Το υλικό αυτό ενισχύει τη διάχυση του φωτός, περιορίζει την επικάθηση ρύπων διοξειδίων του αζώτου (ΝΟx) και συμβάλλει στη διάσπαση των συγκεκριμένων αέριων ρύπων. Πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή τέτοιας κλίμακας στην Ελλάδα, καλύπτοντας πάνω από 125.000 τ.μ.

Οι παρεμβάσεις αυτές προσφέρουν πολλαπλά οφέλη, όπως:
-
Μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
-
Μείωση των απαιτήσεων και στοχευμένες εργασίες συντήρησης.
-
Αυξημένη ορατότητα και ασφάλεια για τους οδηγούς.
-
Βελτίωση της συνολικής εμπειρίας οδήγησης εντός των σηράγγων.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Ολυμπίας Οδού για την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος έως το 2030.
Υποβάλλετε ένα άρθρο
Στείλτε μας το άρθρο σας και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Σχετικά
Διαβάστε επίσης
2
Οκτ
2026
Από το Plug & Charge στην Αμφίδρομη Φόρτιση: Η μεγάλη μετάλλαξη της ηλεκτροκίνησης το 2027
14
Σεπ
2026
Έλαμψε ξανά το Κάστρο Χλεμούτσι: Πραγματικότητα η φωταγώγηση του ιστορικού μνημείου
18
Αυγ
2026
ΕΛΙΤΗΕ – Ηλεκτροπληξίες και πυρκαγιές από ηλεκτρικές εγκαταστάσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε
6
Αυγ
2026
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη: Νέος οδικός φωτισμός LED με όφελος 30,9 εκατ. ευρώ
28
Ιούλ
2026
Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύει την ιστορία της – Ολοκληρώθηκε ο φωτισμός του mural στην πλατεία Δημοκρατίας
27
Ιούλ
2026



























