Ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, Χαράλαμπος Κουρής, εξηγεί γιατί το «theSPOT» (SustainablePracticesofTomorrow), το σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικό κτίριο που θα κατασκευαστεί στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών στο Ρίο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της βιώσιμης στρατηγικής του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ καθώς και πρότυπο για τη δημιουργία νέων, αειφόρων έργων κατασκευής.
“Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, δημιουργούμε έχοντας ως βασικό άξονα την προώθηση αειφόρων πρακτικών που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τον λόγο αυτό, επενδύουμε σε αειφόρες κατασκευές που οδηγούν τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία.
Η βιωσιμότητα, άλλωστε, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την προστασία του πλανήτη συλλογικά, αλλά και για την ατομική μας ευημερία και η έμπρακτη εφαρμογή πράσινων πρακτικών είναι προτεραιότητα μας για ένα βιώσιμο αύριο, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ δημιουργεί το «theSPOT», ένα κτίριο όπου θα εφαρμοστούν οι καινοτόμες και βιώσιμες πρακτικές του σήμερα, με σκοπό να αποτελέσει τον χώρο ανάπτυξης των ιδεών του αύριο.
Ο κύριος Χαράλαμπος Κουρής, Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ
Τι είναι το «theSPOT»
Το «theSPOT» αποτελεί το Κτίριο του Αύριο, που έχει σχεδιαστεί, θα κατασκευαστεί και θα λειτουργήσει στοχεύοντας στο ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον κύκλο ζωής του. Κάνοντας πράξη το όραμά μας για καινοτόμες και κλιματικά ουδέτερες κατασκευές και παρέχοντας τις κατάλληλες υποδομές σε νέους επιστήμονες, το κτίριο θα αποτελέσει χώρο ανάπτυξης νέων ιδεών, αλλά και παράδειγμα εφαρμογής των αειφόρων πρακτικών του σήμερα.
Πρόκειται, μάλιστα, για το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα όπου θα εφαρμοστεί σε πραγματική κλίμακα η τεχνολογία ρομποτικής τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος. Μια σύγχρονη τεχνική στον τομέα των κατασκευών, η οποία επαναπροσδιορίζει το μέλλον των έργων, οδηγώντας σε μείωση της χρήσης κατασκευαστικών υλικών έως και 50% και κάνοντας έτσι πράξη το αειφόρο οικοδομείν.
Στόχος του καινοτόμου αυτού κτιρίου είναι η προώθηση αειφόρων πρακτικών τόσο μέσα από την ίδια την κατασκευή και λειτουργία του κτιρίου όσο και από τις επιχειρηματικές ιδέες που θα αναπτυχθούν μέσα σε αυτό από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ειδικότερα, η σπουδαιότητα αυτού του πρωτοποριακού έργου έγκειται στο γεγονός ότι θα παρέχει στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών δυνατότητες ώσμωσης της ερευνητικής τους δραστηριότητας με την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση του εγχώριου οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων (start–ups) και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους νέους επιστήμονες να αναπτύξουν επιχειρηματικά καινοτόμες ιδέες και πρακτικές για ένα πιο αειφόρο μέλλον για όλους. Με λίγα λόγια, ένα σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικό κτίριο δημιουργεί ένα «spot» για νεοφυείς επιχειρήσεις σε μία επιστημονική κοιτίδα, όπως είναι η Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο.
Στρατηγικές συνεργασίες Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ για τη δημιουργία του «theSPOT»
Για να φτάσουμε στην υλοποίηση αυτού του ιδιαίτερα πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα έργου, με μεγάλη μας χαρά προχωρούμε σε probono συνεργασίες με εταιρείες, με τις οποίες μοιραζόμαστε το κοινό όραμα για την προώθηση αειφόρων πρακτικών και τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερων κατασκευών που προάγουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Για το σχεδιασμό του «theSPOT» ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το αρχιτεκτονικό γραφείο Pieris Architects. Οι Στέλλα και Πιέρος Πιερής έχουν λάβει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς Αρχιτεκτονικής, ενώ σχεδιάζουν εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια – προτού καν μπουν στην καθημερινότητά μας έννοιες όπως Ανθρακικό και Ενεργειακό Αποτύπωμα – κτίρια με άξονα την αειφορία, τα οποία εντάσσονται αρμονικά στο περιβάλλον και προάγουν το «ευ ζην» και την «οικοσυναισθηματική νοημοσύνη». Ως εκ τούτου, για εμάς ήταν πολύ εύκολη και άκρως τιμητική η επιλογή συμπόρευσης με τους PierisArchitects για το «theSPOT», με τους οποίους στοχεύουμε από κοινού αυτό το έργο να αποτελέσει σταθμό στον προσδιορισμό μελλοντικών πρακτικών οικοδόμησης με σκυρόδεμα στη χώρα μας.
Σχέδιο του έργου | Πηγή: Όμιλος Ηρακλής
Επιδίωξη τόσο δική μας όσο και των συνεργατών μας ήταν εξαρχής να δώσουμε στο «theSPOT» μια πιο οργανική αλλά συνάμα λιτή μορφή. Έτσι, για το σχεδιασμό του κτιρίου, οι PierisArchitectsεμπνεύστηκαν από την ίδια τη φύση, όπου τα στοιχεία που την αποτελούν έχουν στη πλειοψηφία τους οργανική μορφή.
Μια ακόμη στρατηγική συνεργασία αφορά στην κατασκευή του «theSPOT» εφαρμόζοντας την σύγχρονη τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης σκυροδέματος από την εταιρεία E.D.E. ContractingGmbH. Με συνοδοιπόρο μας αυτό το συνεργάτη που μετρά πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας στις κατασκευές και διαθέτει εξειδίκευση σε μοναδικά και πράσινα κτίρια σε αυτού του είδους τις κατασκευές στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή, αλλάζουμε τα δεδομένα στον τρόπο δόμησης στην Ελλάδα ανοίγοντας νέους δρόμους στις κατασκευές μέσα από νέες κατασκευαστικές τεχνικές και οικοδομικές τεχνολογίες.
Παράλληλα, επιλέξαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με το μελετητικό γραφείο ΣΥΜΒΟΛΗ για την εκπόνηση των μελετών των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου. Παραμένοντας σταθερά ένα βήμα μπροστά στις εξελίξεις χάρη στην εξειδίκευση, την τεχνογνωσία και την εμπειρία της, η ΣΥΜΒΟΛΗ έχει καταφέρει να ανταποκριθεί πλήρως στις υψηλές τεχνικές απαιτήσεις προσαρμογής των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος σε ένα τόσο πρωτοποριακό είδος κατασκευής που θα κατασκευαστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Επόμενη και εξίσου σημαντική συνεργασία στην οποία προχωρήσαμε είναι με την εταιρεία συμβούλων βιωσιμότητας DCARBON, η οποία αποσκοπεί στην ανάλυση και λήψη μέτρων για την ελαχιστοποίηση του ανθρακικού αποτυπώματος του αειφόρου κτιρίου «theSPOT» στον κύκλο ζωής του.
Η DCARBON αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα συμβούλων από διαφορετικούς κλάδους, oι οποίοι παρέχουν ένα ολοκληρωμένο και πλήρες φάσμα υπηρεσιών βιωσιμότητας, εξατομικευμένο στις εκάστοτε ανάγκες και απαιτήσεις.
Στο πλαίσιο της υλοποίησης του «theSPOT», οι σύμβουλοι βιωσιμότητας της DCARBON θα εκπονήσουν έκθεση συστάσεων βιώσιμου σχεδιασμού και ανάλυσης του κύκλου ζωής του, ενώ θα παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες βιωσιμότηταςκαι ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Επίσης, θα προχωρήσουν στον έλεγχο και στην αξιολόγηση των αρχιτεκτονικών και λοιπών μελετών για τον αειφόρο σχεδιασμό και την κατασκευή του κτιρίου.
Επιπρόσθετα, για τη φυτοτεχνική μελέτη του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου έχουμε προχωρήσει σε συνεργασία με την εταιρεία ΑΓΡΟΠΟΛΙΣ Γεωπονικό Κέντρο, με πολύχρονη εμπειρία και διακρίσεις στο σχεδιασμό και την κατασκευή αστικών τοπίων. Όλη η σύνθεση θα έχει ως γνώμονα την ανάδειξη και τη σύνδεση των κτιρίων με τον περιβάλλοντα χώρο, την άρτια αισθητική, το μεσογειακό χαρακτήρα, το πεδίο μελισσόκηπου, την ελάχιστη κατανάλωση νερού και την ελάχιστη διαχείριση των φυτεύσεων κατά τα πρότυπα LEED. H τεχνική λύση που θα δοθεί θα έχει στόχο την μέγιστη οικονομία νερού μέσω της χρήσης έξυπνων συστημάτων, καθώς στην άρδευση θα ενταχθεί και μικρομετεωρολογικός σταθμός.
Τέλος, οι μελέτες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών panels για την κάλυψη των αναγκών του κτιρίου σε ενέργεια έχουν ανατεθεί στον φορέα Ανάπτυξης ΦΒ Σταθμών Ελλάδας. Σε αυτό το ταξίδι προς την απανθρακοποίηση των κτιρίων και την μετάβαση σε αειφόρες κατασκευές, όλοι οι συντελεστές του έργου, που έχουν γίνει μέρος του οράματός μας, συνεισφέρουν ουσιαστικά στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και στην υλοποίηση των βιώσιμων στόχων μας”.
Κεντρική φωτογραφία: Φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου | Πηγή: Όμιλος Ηρακλής