Η ακουστική άνεση αποτελεί βασική παράμετρο για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό των χώρων του ξενοδοχείου. Η ακουστική άνεση περιλαμβάνει τόσο την αλληλεπίδραση του ήχου μεταξύ των χώρων ενός ξενοδοχείου αλλά και της σωστής μετάδοσης του ήχου μέσα στον ίδιο το χώρο. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι τόσο η επαρκής ηχομόνωση όσο και η σωστή κατανομή του ήχου.
Για τη διαχείριση της συμπεριφοράς του ήχου μέσα σε ένα χώρο, δηλαδή για να εξασφαλίζεται η ευκρίνεια του ήχου και η ιδιωτικότητα των συνομιλιών, είναι συχνά απαραίτητη η χρήση ηχομονωτικών διατάξεων που περιέχουν ηχοαπορροφητικό πετροβάμβακα, για το διαχωρισμό διαφορετικών ακουστικών διαμερισμάτων. Το συνολικό πάχος των ηχομονωτικών διατάξεων, σε συνδυασμό με τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα αποτελέσματα για κάθε προφίλ θορύβου.
Αντίστοιχα, οι αντανακλάσεις του ήχου σε «σκληρά» υλικά όπως μάρμαρα και πλακίδια μπορεί να διαταράξουν την ποιότητα του εσωτερικού ήχου δημιουργώντας αντηχήσεις και ενοχλητικό θόρυβο. Για το λόγο αυτό, σε χώρους μεγάλου όγκου (όπως η υποδοχή, το εστιατόριο, κ.λπ.) προτείνεται η επένδυση των επιφανειών με διάτρητα φύλλα (γυψοσανίδες, ορυκτές ίνες κ.α.), που σε συνδυασμό με πλήρωση με ηχοαπορροφητικό πετροβάμβακα μπορούν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα αποτελεσματικά τέτοιου είδους φαινόμενα.
Σχεδιασμός εσωτερικών χώρων ξενοδοχείων
Θερμική, ακουστική άνεση και πυροπροστασία δωματίων
Τα δωμάτια των ξενοδοχείων αποτελούν τους βασικούς χώρους ξεκούρασης και χαλάρωσης για τους ενοίκους τους. Ως τέτοιοι πρέπει να εξασφαλίζονται τόσο η βέλτιστη θερμική όσο και η ακουστική άνεση στο εσωτερικό τους, χωρίς να παραλείπεται σε επίπεδο ασφάλειας η πυραντίσταση. Η διάδοση του ήχου γίνεται κυρίως από τις τοιχοποιίες που επικοινωνούν με το διάδρομο και τα γειτονικά δωμάτια, καθώς και από τα συστήματα εξαερισμού, θέρμανσης και το σύστημα ύδρευσης.
Τα δωμάτια πρέπει να έχουν την απαιτούμενη ηχομόνωση παράλληλα με την κατάλληλη ηχοαπορρόφηση, κάτι που επιτυγχάνεται με εφαρμογή συστημάτων δόμησης με ηχοαπορροφητικό πυράντοχο και θερμομονωτικό υλικό πλήρωσης όπως ο πετροβάμβακας. Τα συστήματα ξηράς δόμησης με χρήση πετροβάμβακα προσφέρουν ταχύτητα στην κατασκευή εξασφαλίζοντας θερμική, ακουστική άνεση και κορυφαία επίπεδα ασφάλειας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Διαμόρφωση Χώρων Υγιεινής
Οι χώροι υγιεινής αποτελούν χώρο ιδιαίτερης σημασίαςγια κάθε δωμάτιο φιλοξενίας. Ο σχεδιασμός τους πρέπει να είναι εργονομικός, συνδυάζοντας επίσης καλή ηχομόνωση και μέριμνα για τη συνολική υδατοστεγανότητα της κατασκευής.
Πηγή φωτογραφίας: FIBRAN S.A.
Εξαερισμός – Σύστημα θέρμανσης – Ψύξης
Ευαίσθητο σημείο των δωματίων είναι ο εξαερισμός και το σύστημα θέρμανσης – κλιματισμού λόγω του θορύβου που παράγουν κατά την λειτουργία τους, και της εύκολης διέλευσής του μέσα από αυτά.
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του θορύβου απαιτείται η ηχομόνωση των αεραγωγών και η σωστή χωροθέτηση τους μέσα στα συστήματα ξηράς δόμησης. Η χρήση πετροβάμβακα μπορεί τόσο να περιορίσει τον αερόφερτο θόρυβο όσο και να αποσβέσει κραδασμούς μειώνοντας την ηχοδιαπερατότητα.
Ηχομόνωση Δαπέδων
Τα δάπεδα στα ξενοδοχεία αποτελούν είναι από τα πλέον απαιτητικά δομικά στοιχεία στην εξασφάλιση της ηχοπροστασίας. Η κατασκευή πλωτών δαπέδων με πετροβάμβακα ως μονωτικού υλικού συνεισφέρει στη μείωση τόσο του αερόφερτου όσο και του κτυπογενούς θορύβου μεταξύ των ορόφων.
Πηγή σχήματος: FIBRAN S.A.
Σημεία προσοχής του πλωτού δαπέδου είναι:
η συμπιεστότητα του πάχους του πετροβάμβακα στα επιβαλλόμενα φορτία,
η δυναμική ακαμψία του επιλεγμένου πετροβάμβακα,
η ελαστική σφράγιση στο σημείο επαφής του δαπέδου με την τοιχοποιία.
Δημιουργία και φαντασία στους χώρους του Lobby
Η είσοδος του ξενοδοχείου προτάσει τη μοναδικότητα στο σχεδιασμό που θέλει να αναδείξει ο αρχιτέκτονας. Καμπύλες επιφάνειες ή σχήματα εντυπωσιακής ογκοπλασίας, με επιλεγμένα χρώματα, ο σωστά μελετημένος φωτισμός της υποδοχήςή των χώρων ανάπαυσης στο lobby, υλοποιούν τη δημιουργική φαντασία του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Για την κατασκευή οροφών ειδικού ακουστικού σχεδιασμού που εξασφαλίζουν θερμική και ακουστική άνεση ιδανική είναι η χρήση διάτρητων οροφών σε συνδυασμό με πετροβάμβακα.
Πηγή φωτογραφίας: FIBRAN S.A.
Αίθουσες εκδηλώσεων
Όλα τα ξενοδοχεία διαθέτουν αίθουσες που χρησιμοποιούνται για ποικίλες εκδηλώσεις, όπως επαγγελματικές συναντήσεις και συνέδρια καθώς και εκδηλώσεις με μουσική όπως δεξιώσεις.
Οι χώροι των εκδηλώσεων πρέπει να είναι άρτια σχεδιασμένοι ώστε να εκμεταλλεύονται όλο το διαθέσιμο ωφέλιμο χώρο. Επίσης η σωστή επιλογή υλικών και τελικών επικαλύψεων μπορούν να βελτιστοποιήσουν την ακουστική του χώρου.
Επιπλέον, τα διαχωριστικά πετάσματα, σταθερά ή κινητά, θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ακουστική απομόνωση των παρακείμενων χώρων, καθώς και καλή ακουστική του ίδιου του χώρου εκδηλώσεων, χωρίς αντηχήσεις.
Χώροι Spa
Χώροι Spa και πισίνας εμπλουτίζουν τις παροχές των ξενοδοχειακών μονάδων. Οι σχεδιαστικές απαιτήσεις είναι υψηλές γιατί η μόνιμη υγρασία των χώρων απαιτεί την χρήση υλικών με άριστη αντοχή στην υγρασία.
Η εξηλασμένη πολυστερίνη είναι το μοναδικό υλικό που λειτουργεί και σε υγρά περιβάλλοντα χωρίς να μεταβάλλονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά του. Εξάλλου, οι υψηλές μηχανικές αντοχές του υλικού μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις λειτουργίας και χρήσης σε τέτοιους χώρους.
Σχεδιασμός εξωτερικών χώρων ξενοδοχείων
Η φιλοσοφία του κτιριακού σχεδιασμού στοχεύει στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης ενέργειας δίχως να θυσιάζεται η επίτευξη θερμικής και ακουστικής άνεσης και η ποιότητα εσωτερικού αέρα.
Η θερμική άνεση σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα (ASHRAE) είναι η σχέση σώματος – περιβάλλοντος κατά την οποία το άτομο δεν επιθυμεί να αλλάξει κάτι στο εσωτερικό περιβάλλον του χώρου όπου βρίσκεται (θερμοκρασία, υγρασία, κλπ).
Παράλληλα, η θερμική άνεση συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η σωστή μελέτη και ο αποδοτικός έλεγχος των συνθηκών που διαμορφώνονται μπορούν να οδηγήσουν σε μια ορθολογική λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου. Προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί η ολοκληρωμένη μελέτη της συμπεριφοράς του κτιρίου, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική φύση τόσο του ενεργειακού του ισοζυγίου, όσο και της συμπεριφοράς των χρηστών.
Η βέλτιστη θερμομόνωση συνιστά το βασικό εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης συνθηκών θερμικής άνεσης, σε συνδυασμό με τη σωστή χωροθέτηση των ανοιγμάτων αλλά και των συστημάτων σκίασης. Ως εκ τούτου ο ορθός σχεδιασμός των κτιρίων οφείλει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το εσωτερικό περιβάλλον ώστε να επιτυγχάνονται οι στόχοι τόσο της θερμικής άνεσης όσο και της ικανοποιητικής ποιότητας εσωτερικού αέρα.
Πηγή φωτογραφίας: FIBRAN S.A.
Ακόμη, τα ξενοδοχεία αποτελούν υποδομές ιδιαίτερης σημασίας ως χώροι μαζικής συνάθροισης κοινού. Είναι πολλά τα περιστατικά που η εμφάνιση πυρκαγιάς από αδιευκρίνιστα αίτια έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των ενοίκων σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Για το λόγο αυτό είναι κρίσιμη η εφαρμογή μέτρων τόσο παθητικής όσο και ενεργητικής πυροπροστασίας. Κατά τη φάση της αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης, τα μέτρα που περιλαμβάνει η ενεργητική πυροπροστασία καθορίζονται από τη μελέτη της παθητικής πυροπροστασίας.
Η παθητική πυροπροστασία του κτιριακού περιβλήματος με θερμοπρόσοψη πετροβάμβακα μπορεί να διασφαλίσει την πυραντοχή του για όσο χρόνο απαιτείται για την ασφαλή έξοδο των ενοίκων του ξενοδοχείου βάσει των κρίσιμων κανονισμών πυροπροστασίας που ισχύουν στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες παγκοσμίως.
Αλλά και οι διαχωριστικές τοιχοποιίες στα δωμάτια των μονάδων φιλοξενίας πρέπει να αποτελούνται από δομικά στοιχεία πιστοποιημένης πυραντίστασης, και ταυτόχρονα από υλικά που κατά την καύση τους δεν παράγουν επιβλαβείς αναθυμιάσεις ή επικίνδυνα φλεγόμενα σωματίδια. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στους διαδρόμους που χρησιμοποιούνται ως οδεύσεις διαφυγής.
Τέλος, σημαντικό ρόλο στη μελέτη πυροπροστασίας παίζουν τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης / κλιματισμού αλλά και αερισμού. Τα κανάλια και οι θυρίδες τους μέσα στα δωμάτια και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους συνιστούν την ευκολότερη και γρηγορότερη δίοδο μετάδοσης της φωτιάς σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου. Κατά συνέπεια, πρέπει να σχεδιαστούν σωστά με τη χρήση πυροφραγών. Παράλληλα, η ορθή τήρηση του κανονισμού πυροπροστασίας εξασφαλίζει τον επαρκή χρόνο ασφαλούς εξόδου του κοινού από το κτήριο με την ύπαρξη πυροδιαμερισμάτων σωστής γεωμετρίας.