• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Mohegan–ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Προσφορά 150 εκατ. ευρώ για ξενοδοχείο και καζίνο στο Ελληνικό
8 Οκτωβρίου 2020
Ανανέωση πιστοποίησης BSI για φωτιστικά ασφαλείας της Olympia Electronics
9 Οκτωβρίου 2020

Εξωτερική άποψη κτιρίου, 3d render © Ομάδα μελέτης

Ηλιακός: Προωθώντας ένα διαφορετικό μοντέλο διαβίωσης σε επίπεδο συν-οικίας στην Κύπρο

8 Οκτωβρίου 2020
Κατηγορίες
  • Αρχιτεκτονικά
Ετικέτες
  • βιοκλιματικά κτίρια
  • ηλιακός
  • κοινωνική κατοικία
  • Κυπριακός κήπος
  • Κύπρος
  • πρόταση
  • συγκρότημα
  • υλικα
  • υλικότητα
  • φύτευση

Η πρόταση, με τίτλο «Ηλιακός», της αρχιτέκτονος μηχανικού, Δήμητρας Γκουγκούδη, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Αποστόλη Καλκούλη και το αρχιτεκτονικό γραφείο aether:arch, συμμετείχε στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός νέου συγκροτήματος κοινωνικής κατοικίας στην ενορία Αγίου Νικολάου στη Λάρνακα της Κύπρου.

Γενικά
Η περιοχή της ενορίας του Αγίου Νικολάου στο Δήμο της Λάρνακας χαρακτηρίζεται από διάσπαρτη κατοίκηση η οποία δεν ακολουθεί συγκεκριμένο τύπο. Σε άμεση εγγύτητα με τα δύο προς οικοδόμηση τεμάχια βρίσκονται κτίρια κατοικιών με μέγιστο ύψος περίπου δύο ορόφων. O προσανατολισμός των κτιρίων ακολουθεί το δρόμο στον οποίο έχουν πρόσβαση τα κτίρια τα οποία στη συνέχεια περιβάλλονται από μαντρότοιχους.

Άποψη ηλιακού, 3d render © Ομάδα μελέτης


Διασυνδέοντας Δημόσιο και Ιδιωτικό
Η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται από την απουσία δημόσιων χώρων, καθώς η κατάσταση στην οποία βρίσκονται, οι χαρακτηρισμένοι ως κοινόχρηστοι χώροι παρουσιάζουν στοιχεία εγκατάλειψης, τα οποία είναι και αποτέλεσμα δύο άλλων βασικών λόγων.
Ο πρώτος λόγος είναι η κλίμακα των δημόσιων χώρων, η οποία είναι μικρή με αποτέλεσμα να μη μπορούν να φιλοξενηθούν ουσιαστικές λειτουργίες δημόσιου χαρακτήρα, ενώ ο δεύτερος λόγος αφορά στο γεγονός ότι οι χώροι δεν είναι διαμπερείς και κατά συνέπεια δε διασχίζονται αλλά προσαρτώνται σε κάποιο δρόμο.
Αυτή η παρατήρηση σχετικά με την κατάσταση του δημόσιου χώρου έδωσε και το έναυσμα για την παρούσα μελέτη, σκοπός της οποίας είναι η ανάδειξη του δημόσιου χώρου μέσα από τη λειτουργική του διαβάθμιση με σκοπό τη σύνδεση τόσο με το ευρύτερο οικιστικό περιβάλλον όσο και με τη μικροκλίμακα της κατοικίας.
Το μέσο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η υιοθέτηση στρατηγικών που σχετίζονται με την αξιοποίηση των περιβαλλοντικών συνθηκών σε επίπεδο μικροκλίμακας με εφαρμογή στα παθητικά κτίρια και στους ενεργούς δημόσιους χώρους οι οπoίοι θα βοηθήσουν στην προώθηση ενός άλλου μοντέλου διαβίωσης σε επίπεδο συν-οικίας.

Άποψη θεάτρου, 3d render © Ομάδα μελέτης


Η δομή του κτιρίου ακολουθεί μία υβριδική δομή βάσης – κορμού – στέψης, με τις δημόσιες δραστηριότητες να αναπτύσσονται διαβαθμισμένα και στα τρία μέρη και τις όψεις να χαίρουν ενιαίας αντιμετώπισης φορμαλιστικά. Για την ανάδειξη και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου επιλέχθηκε ο προσδιορισμός των κοινόχρηστων χώρων στα άκρα των δύο τεμαχίων με το κτίριο να λειτουργεί ως συνδετικός δεσμός αυτών.
Για να ενισχυθεί η κλίμακα αυτών επιλέχθηκε το κτίριο να σηκωθεί σε pilotis (βάση) και να τοποθετηθεί κατά μήκος των τεμαχίων στον άξονα ανατολής δύσης.
Για την απρόσκοπτη ανάπτυξη δραστηριοτήτων γειτονιάς, η κίνηση των οχημάτων περιορίζεται και η στάθμευση εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε βοηθητικούς υπόγειους χώρους.

“Ο βασικός άξονας κινήσεων και προσβάσεων των οικιστικών μονάδων αναπτύσσεται στη βορεινή πλευρα με μέριμνα τόσο για ΑΜΕΑ όσο και για ποδηλάτες”.

Υιοθετώντας την τυπολογία του «ηλιακού» που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, οι προσβάσεις των διαμερισμάτων εντοπίζεται στο βορρά με εσοχές με σκοπό τη φιλοξενία δραστηριοτήτων στον κορμό των κτιρίων.
Ένα δεύτερο επίπεδο δημόσιων δραστηριοτήτων αναψυχής χωροθετούνται στο δώμα (στέψη) των κτιρίων (πισίνα, εναέριος περίπατος, χώροι ηρεμίας και στάσης) και το ισόγειο με τη δημιουργία ενός αμφιθεάτρου με δυνατότητα φιλοξενίας δραστηριοτήτων, όπως κινηματογραφικές προβολές ή εκδηλωσεις δημόσιου χαρακτήρα.
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και η σύνδεση δημόσιου και ιδιωτικού με τρόπο έμμεσο / λοξό (oblique), καθώς από το επίπεδο της δημόσιας δραστηριότητας μεταφερόμαστε σε ένα διαβαθμισμένης ιδιωτικότητας επίπεδο στο εσωτερικό του κτιρίου, το οποίο έχει τη μορφή του ηλιακού, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί υποχωρήσεις για την είσοδο στα διαμερίσματα.
Για να αυξηθεί η αίσθηση της κοινότητας μεταξύ των κατοίκων, οι «ηλιακοί» εντοπίζονται στους μονούς ορόφους με τα διαμερίσματα να αναπτύσσονται σε δύο επίπεδα με σκοπό την ελαχιστοποίηση των υπέργειων διαδρόμων.

Άποψη διαμερίσματος (Συνθήκες διαβίωση), 3d render © Ομάδα μελέτης


Την ίδια στιγμή με την εφαρμογή της τυπολογίας των διώροφων κατοικιών, γενική διάστασης 5.40 μ.*11 μ., όλες οι κατοικίες είναι διαμπερείς, με εσωτερικό αίθριο, κεραμικά κλωστρά στο νότο, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο φυσικός δροσισμός τους με το φαινόμενο της ηλιακής καμινάδας.
Κάθε μονάδα κατοίκησης διαθέτει ημιυπαίθριους χώρους τόσο στο βορρά όσο και στο νότο με τα κεραμικά κλωστρά να φιλτράρουν τόσο την ηλιακή ακτινοβολία αλλά και τα βλέμματα.

“Τα 2 τεμάχια διαθέτουν ανοιχτά όρια με τους γειτονικούς χώρους πρασίνου δημιουργώντας ένα δημόσιο χαρακτήρα”.

Τα μέτωπα των τεμαχίων 1 και 2 στις οδούς Τενέδου και Κορυτσάς περιλαμβάνουν τις προσβάσεις – εισόδους αντίστοιχα. Από την οδό Τενέδου προβλέπεται η είσοδος για το τεμάχιο 1.

“Εκεί προτείνεται ισόγειος χώρος στάθμευσης, χώρος εισόδου στον κτιριακό όγκο και χώρος συνάθροισης”.

Επιπλέον, από την οδό Τενέδου υπάρχει πρόσβαση πεζών και για το τεμάχιο 2. Στην οδό Κορυτσάς προβλέπεται η είσοδος του υπόγειου parking για το τεμάχιο 2, καθώς επίσης και η πρόσβαση των πεζών για τους δημόσιους χώρους και το πάρκο που προβλέπονται.
Υλικότητα – Φύτευση: Διαμεσολαβώντας την κατοίκηση
Η πρόθεση είναι να χρησιμοποιηθούν φυσικά υλικά με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα. Για το κτίριο προτείνεται ένας σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα με σκύρα προερχόμενα από ανακύκλωση.
Το κύριο στοιχείο των όψεων (κλωστρά) προτείνεται να κατασκευαστεί από πηλό τόσο για τις απτικές του ποιότητες αλλά και ως υλικό σύνδεσης με την παράδοση της ιδιοκατοίκησης.

Άποψη διαμερίσματος (Συνθήκες διαβίωση), 3d render © Ομάδα μελέτης


“Η εφαρμογή του ειδικά στον ηλιακό αποτελεί μία σαφή αναφορά στις τοπικές bottom–up τυπολογίες και υλικότητες”.

Η χρήση του ίδιου υλικού στο εσωτερικό των διαμερισμάτων αποσκοπεί στη σύνδεση του έσω και του έξω με τρόπο στοιχειώδη. Τα υαλοστάσια θα είναι ενεργειακά και αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση κατανάλωσης ενέργειας.

“Ως στοιχεία πλήρωσης προτείνονται τα φύλλα ξηράς δόμησης με πετροβάμβακα ως μονωτικό υλικό”.

Η χρήση ενός τέτοιου τρόπου δόμησης μπορει να μειώσει δραστικά το κόστος των εγκαταστάσεων χωρίς να επηρεάζεται η ποιότητα της κατοικησης.
Στους κοινόχρηστους χώρους προτείνεται η εφαρμογή ενός “terrazzo” από ανακυκλωμένα σκύρα και θραύσματα πετρωμάτων, τα οποία θα προέρχονται από ανακύκλωση. Είναι σημαντική η έμφαση στη συμβολική διάσταση της ανακύκλωσης στη συνέχεια της κατοίκησης, τα υλικά με πατίνες έντονης υφής και απτικότητας εντείνουν την επίκληση της μνήμης και την επιθυμία οικειοποίησης.

Πινακίδα | Χωροταξικό Σχέδιο κλιμ. 1/200 – Διαγράμματα επεξήγησης ιδέας – Πανοραμική Φωτορεαλιστική αναπαράσταση – Φωτορεαλιστική αναπαράσταση, © Ομάδα μελέτης


“Οι ημιυπαίθριοι χώροι των διαμερισμάτων διαθέτουν διαστάσεις που καλούν στην επέμβαση και στην προσαρμογή (customization)”.

Η έμφαση στον περιβάλλοντα χώρο οφείλει να δοθεί στη σύνδεση λειτουργική και φορμαλιστική μεταξύ του φυσικού και του τεχνητού τοπίου. Ένα τέτοιο επιχείρημα εντός του αστικού ιστού αποσκοπεί σε ένα εναλλακτικό τρόπο ζωής, πιο κοντά στην ύπαιθρο και στην κοινωνικότητα του δημόσιου χώρου, αγαθά τα οποία έγιναν ακόμη πιο επιβεβλημένα με την πρόσφατη επιδημία του κορωνοιού.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο τοπίο: βοτσαλωτό δάπεδο βιομηχανικού τύπου, κυβόλιθος, ποζολανικής βάσης συμπυκνωμένη γαία και μάρμαρο είναι φυσικά, χαμηλής θερμοαπορροφητικότητας, με υφή που παρουσιάζει χαμηλή ανακλαστικότητα φωτός προς αποφυγή θάμβωσης και επιπλέον συναντώνται στην περιοχή και προτείνεται η συλλογή αυτών από σημεία πλησίον με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού και οικονομικού κόστους.
Το κτίριο εδράζεται σε Pilotis, αποδεσμεύοντας χώρο για δραστηριότητες και φύτευση στο έδαφος, ενώ την ίδια στιγμή σκιάζει κινήσεις και χώρους στάσης στο βορρά αλλά και κάτω από αυτό. Οι δραστηριότητες ενισχύονται και με την πρόβλεψη φυλλοβόλων δέντρων στο νότο σε συνδυασμό με αυτοφυή φυτά τόσο για λόγους ευεξίας αλλά και τοπιακής μνήμης.

Διάγραμμα αερισμού – ηλιασμού (Βιοκλιματική συμπεριφορά), © Ομάδα μελέτης


Η δημιουργία ήπιου ανάγλυφου και η χρήση ψηλών στοιχείων με τη μορφή φύτευσης στην περιοχή μελέτης, αποσκοπεί στη μέγιστη εκμετάλλευση του ηλιασμού καθώς και στην απρόσκοπτη κυκλοφορία του αέρα και την απαγωγή της θερμότητας από την διαμορφωμένη επιφάνεια.
Η αυξημένη κυκλοφορία του αέρα που ενισχύεται λόγω των γεωγραφικών χαρακτηριστικών, καθώς και η ύπαρξη επιφανειών χαμηλής και ψηλής φύτευσης, επιτρέπει το φιλτράρισμα και την απομάκρυνση των αέριων ρύπων και το δροσισμό.
Ο Κυπριακός κήπος
Η βιωσιμότητα της φύτευσης απαιτεί σε φυτά και δέντρα ενδημικά, ανθεκτικά σε ξηρασία. Για λόγους βιοκλιματικούς προτείνεται στη νότια πλευρά του κτιρίου να ενισχυθεί η σκίαση με τη χρήση φυλλοβόλων δέντρων μεγάλου ύψους όπως είναι ο Τρέμιθος, η Πάνια (Κονναρκά), η Κουναπιά, η Μεσπιλιά.

“Στους χώρους στάσης προτείνεται η χρήση καρποφόρων (Αμυγδαλιές, ελιές, μουριές κλπ) συμπληρωματικά στα προαναφερθέντα”.

Τόσο η περιποίηση της φύτευσης όσο και η συλλογή των καρπών μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της κοινότητας και να προσφέρει μια εναλλακτική απασχόληση σε όλες τις ηλικίες.
Κατάλληλοι θάμνοι (ειδικά δίπλα στις διαδρομές) είναι οι αρωματικοί όπως οι σχινιές, η μιμόζα, το αγιόκλημα, η λεβάντα, η ρίγανη κλπ. Η ημιδιαφάνεια που παρέχουν οι χαμηλοί θάμνοι σε συνδυασμό με την κίνηση των διαδρομών θα δημιουργήσει οπτικό ενδιαφέρον στο χώρο των τεμαχίων.
Το σύνολο της προτεινόμενης φύτευσης, δέντρα και θαμνώδη ή ποώδη φυτά, έχουν ως στόχο την ανάδειξη της εποχικότητας ή μεταβλητότητας του τοπίου από το καλοκαίρι προς τον χειμώνα αντίστοιχα, με τις χρωματικές εναλλαγές στο φύλλωμα και την ανθοφορία των θάμνων και ποωδών φυτών.

Πίνακας υλικών, © Ομάδα μελέτης


Στα άκρα των τεμαχίων δημιουργούνται δύο χώροι πρασίνου υψηλής φύτευσης, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από ποιότητες διαφορετικές των κεντρικών σκιασμένων δημόσιων χώρων, ενώ σε αυτούς η διάδραση είναι στο κέντρο του σχεδιασμού, οι χώροι πρασίνου καλούν σε ηρεμία, στάση – απόσταση και επιβράδυνση.
Στοιχεία νερού: Παράλληλα με το πράσινο στους δημόσιους κεντρικούς χώρους προβλέπονται στοιχεία νερού, με τη μορφή μικρών λίμνών στο ισόγειο και πισίνας στο δώμα, με σκοπό τη δημιουργία τοπικού δροσισμού στο μικροκλίμα αλλα και τη δημιουργία ενός ηχητικού σινιάλου το οποίο προσφέρει ηρεμία.
Ο Ηλιακός
Η πρόκληση της συν-κατοίκησης στη σύγχρονη έποχη καλείται να αντιμετωπίσει την αποσύνδεση της κατοικίας από την κληρονομιά της ανάμνησης. Ο τρόπος με τον οποίο κατοικούμε είναι αποδεσμευμένος από τις αναμνήσεις της ενηλικίωσης μας καθώς όλο και περισσότερο οι κοινωνικές μας σχέσεις είναι απεδαφοποιημένες διασυνδέομενες με τρόπους που διαφεύγουν του φυσικού χώρου, των δεσμεύσεων του και της αναπόφευκτης μνήμης που εγγράφεται στις εκφάνσεις του.

Διάγραμμα ανέμων, © Ομάδα μελέτης


Ωστόσο, έννοιες όπως αυτή της οικολογίας και της βιωσιμότητας, επανέρχονται στον κοινωνικό προβληματισμό, καθώς επανεδαφοποιούν με καθαρά οικο-λογικούς όρους, τον τρόπο με τον οποίο κατοικούμε και βιώνουμε το περιβάλλον μας τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές.
Αναδύεται μία αίσθηση της συν-οικίας η οποία ξεφεύγει από τις διαστάσεις της καταγωγής που είχε και αποκτά μια πιο διευρυμένη συλλογική συνείδηση, η οποία συγκεράζει τον τρόπο κατοίκησης με την κοινή συνείδηση του περιβάλλοντος και την προσαρμογή στις ποιότητες αυτού ως πρωτόλειου στοιχείου προσδιορισμού των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

“Η προσαρμογή στο περιβάλλον συν-οικώντας σε αυτό καλεί σε ένα σχεδιασμό που υιοθετεί τις ιδιαιτερότητες του, ως προυποθέσεις για την άνθιση των κοινωνικών σχέσεων”.

Διάγραμμα ηλιασμού, © Ομάδα μελέτης


Η αξιοποίηση της σχεδιαστικής ευφυιάς των τυπολογιών του παρελθόντος αποτελεί ένα πεδίο πειραματισμού που μπορεί να προσφέρει παραδείγματα άξια υβριδοποίησης καθώς στην υλικότητα τους αποκρυσταλλώνεται η ίδια η ιδέα ότι οι άνθρωποι συν-οικούν στο περιβάλλον εν μέσω συνεχώς μεταβαλλόμενων συνθηκών.

“Ο τύπος του ηλιακού τόσο ως βιοκλιματικό όσο και ως κοινωνικό σχήμα / πεδίο αποτέλεσε ένα τέτοιο εφαλτήριο για την πρόταση”.

Ο ηλιακός σε συνδυασμό με την ιδέα της διαβαθμισμένης κοινωνικότητας έδωσε ώθηση στον προσδιορισμό κόμβων δραστηριοτήτων σε άμεσο συγκερασμό με την προσαρμογή στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνθήκες.
Ο ηλιακός συν-μόρφωσε ως σχήμα το ίδιο το κτίριο πληροφορώντας διαρκώς τη λειτουργία του, εμπλουτίζοντάς το την ίδια στιγμή με τις αναμνήσεις που συγκροτούν ευφυώς ένα επιτελικό σχήμα χωρίς να έλκει στη στείρα μίμηση του ως φόρμα.

Διάγραμμα προσανατολισμού, © Ομάδα μελέτης


Στοιχεία & Συντελεστές πρότασης:

Τίτλος έργου: Συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας στην ενορία Αγίου Νικολάου, Τοποθεσία: Λάρνακα – Κύπρος, Ομάδα μελέτης: Γκουγκούδη Δήμητρα (Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΑΠΘ) – Αποστόλης Καλκούλης (Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΔΠΘ) – Αντώνης Μώρας (Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΑΠΘ) – Δέσποινα Πάλη (Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΠΘ) – Χάϊδω Γεωργούλη (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής ΠΘ) – Χριστίνα Ευσταθίου (Φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής ΔΠΘ) – Βασίλης Παπαδόπουλος (Φοιτητής Αρχιτεκτονικής ΠΘ)

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αρχιτεκτονική μελέτη και επίβλεψη: Hionidis Architecture, Photo © Σταμάτης Κανατάς - Παρασκευή Χιονίδου

20 Απριλίου 2021

Κατοικία στη Βέργα Καλαμάτας: Mία σύγχρονη προσέγγιση της μανιάτικης αρχιτεκτονικής


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτέκτονας: Λάρα - Νιόβη Βαρτζιώτη, Photo © Λάρα - Νιόβη Βαρτζιώτη

19 Απριλίου 2021

Old House 45221: Αποκατάσταση παραδοσιακής αγροτικής κατοικίας στα Ιωάννινα


Διαβάστε το άρθρο

Architecture Firm: Bureau de Change Architects, Photo © Gilbert McCarragher

13 Απριλίου 2021

Bureau de Change reinterprets rural architecture to design a house in the English countryside


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτέκτονες: YAP Architects, Κατασκευή: REDEX, Photo © Γιάννα Ανδρεάδη

9 Απριλίου 2021

Κτίριο γραφείων «The Butterfly»: Σύγχρονη αρχιτεκτονική με πράσινο αποτύπωμα στο Χαλάνδρι


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αριστομένης Θεοδωρίδης, Photo © Γιώργος Μεσσαριτάκης

6 Απριλίου 2021

NUEZ VILLAS: Τουριστικές κατοικίες στην Κρήτη που αγγίζουν το απόλυτο καλοκαιρινό όνειρο


Διαβάστε το άρθρο

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: White Arch, Photo © Βαγγέλης Πατεράκης

5 Απριλίου 2021

Heritage Hill Hotel: Kτίριο γραφείων στην Αθήνα μεταμορφώνεται σε ξενοδοχείο υψηλής αισθητικής


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2020 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.