Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ολοκληρωμένη τεχνική παρουσίαση του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, ενός νέου πληροφοριακού συστήματος, που αποτελεί έργο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και αφορά μηχανικούς, πολίτες και επενδυτές. Ο ψηφιακός αυτός χάρτης θα παρέχει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία σε ό,τι αφορά τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, σε όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, σε όλη τη χώρα.
Στόχος του εργαλείου αυτού είναι να διευκολυνθεί η δουλειά των μηχανικών και η εξυπηρέτηση πολιτών και επενδυτών, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατία και να ενισχυθεί η ασφάλεια δικαίου για το ισχύον δίκαιο επί της γης σε κοινή χρήση. Μέσω της πλατφόρμας θα μπορούν οι μηχανικοί να αντλούν έγκυρα δεδομένα και να εκδίδονται άδειες σε ελάχιστο χρόνο και θα μπορεί ο καθένας να έχει εικόνα για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται καθώς και με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για το ακίνητο που τον ενδιαφέρει. Με την άνεση του προσωπικού υπολογιστή και μερικά μόνο κλικ θα παρέχεται άμεσα κάθε πληροφορία για να προχωρήσει οποιοδήποτε τεχνικό έργο, οποιαδήποτε επένδυση, μικρή, μεγάλη, και από την άλλη θα δίνεται σε πραγματικό χρόνο η εικόνα των υποδομών σε ολόκληρη την επικράτεια.
Να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί και ενσωματωθεί στο σύστημα, μεταξύ πολλών άλλων, τα 100.000 πολεοδομικά σχέδια για το σύνολο της χώρας και μέσα στις δράσεις του έργου θα συγκαταλέγονται:
Δασικοί χάρτες, περιοχές Natura, διατάγματα προστασίας, ζώνες αρχαιολογίας.
Αποτύπωση κτιρίων σε 2D και 3D σε συνολική περιοχή 640 τ.χλμ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Τρίκαλα.
Η καταγραφή μετρητών ΔΕΔΔΗΕ.
Ηλεκτρονικό μητρώο οικοδομικών αδειών: ψηφιοποίηση και γεωαναφορά των φακέλων των ΥΔΟΜ.
Μέσα από τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη θα μπει σε τροχιά υλοποίησης σε δεύτερο επίπεδο, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, ένα επίσης πληροφοριακό σύστημα με γεωχωρική αναφορά. Σε αυτό θα αποτυπωθούν από όλη τη δημόσια διοίκηση και τους δημόσιους φορείς, όλες οι δημόσιες υποδομές, (όπως γέφυρες, έργα οδοποιίας, αντιπλημμυρικά, ύδρευσης-άρδευσης-αποχέτευσης, δημόσια κτίρια και πολλά άλλα) μαζί με τα τεχνικά τους στοιχεία, (άδειες – εγκρίσεις-μελέτες) αλλά κυρίως με στοιχεία για τις αρμοδιότητες, τον τρόπο κατασκευής και συντήρησης, τα οποία θα αποτελέσουν την ταυτότητα κάθε έργου.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος αυτού είναι η διαλειτουργικότητα. Μελλοντικά, μαζί με το Εθνικό Μητρώο Υποδομών θα μπορούν να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο αποτύπωσης του αστικού και όχι μόνο περιβάλλοντος. Ωστόσο θα μπορεί να «συνεργάζεται» και με ένα πλήθος άλλων πληροφοριακών συστημάτων, είτε του ΤΕΕ, όπως το σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών e-Άδειες και η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είτε άλλων φορέων, όπως το Υπουργείο Οικονομικών, το Κτηματολόγιο και πολλά άλλα που ήδη υπάρχουν, αλλά και νέα που τώρα δημιουργούνται. Τέτοια έργα είναι: το Πρόγραμμα Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» και η Ψηφιοποίηση των Αρχείων της Πολεοδομικής Πληροφορίας, δηλαδή του συνόλου των οικοδομικών αδειών της χώρας.
O Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης τίθεται άμεσα σε δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στο έτος θα μπει σε παραγωγική λειτουργία, θα εμπλουτίζεται διαρκώς και θα ενσωματώνει νέες πληροφορίες και δυνατότητες, όπως π.χ. τον Σεπτέμβριο θα ενσωματωθεί η πληροφορία που αφορά τη διέλευση οδεύσεων δικτύων για κάθε ακίνητο, και ουσιαστικά θα αφορά το ποιος σκάβει, πού σκάβει, αν έχει άδεια, καθώς και τις παροχές που υπάρχουν σε δίκτυα στην περιοχή ενδιαφέροντος. Στόχος μακροπρόθεσμα είναι αυτό το εύχρηστο και πολύτιμο εργαλείο να γίνει πλήρες, ακόμη πιο ακριβές, συνολικό και μελλοντικά δεσμευτικό για όλους προκειμένου να βελτιωθεί και διευρυνθεί το επίπεδο πληροφόρησης και εξυπηρέτησης του πολίτη, των μηχανικών, των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων καθώς και των επενδυτικών δραστηριοτήτων.
Άρθρο της Βασιλικής Αγοροπούλου | Διπλ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού | Εταιρεία Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Delta Engineering blog | Photo © Jorge Zapata (pexels)