Στην μοναδικού φυσικού κάλους πλαγιά πάνω από την παραλία Καλό Αμπέλι, βρίσκεται η τοποθεσία του έργου επέκτασης υφιστάμενης κατοικίας με τίτλο “SerifosExtended”. Το πλάνο σχεδίασης του έργου, από την αρχιτεκτονική ομάδα CHΩROS – Sifakis Architects, είναι εμπνευσμένο από τη μεταφορά της φυσικής επένδυσης του ανάγλυφου τοπίου των Κυκλάδων και πιο συγκεκριμένα της Σερίφου.
O άγριος βράχος, το καλάμι που υπάρχει άπλετο στο νησί στη φυσική του μορφή, καθώς επίσης και το σκουριασμένο μέταλλο, όπου πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού ανάγλυφου του νησιού, λόγω των μεταλλωρυχείων που υπήρχαν εν ενεργεία στο νησί, μέχρι και το 1963 για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων σιδηρού μέσα στη Σεριφιώτικη γη, είναι τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την «έμπνευση» του έργου.
Όλα τα ως άνω αναφερόμενα συστατικά έχουν ντύσει τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού, προσφέροντας στον επισκέπτη την οπτική ενοποίηση της κυκλαδίτικης αισθητικής και του «έσω» με το «έξω» . Η εικόνα και η αίσθηση της νησιωτικής υπαίθρου εντοπίζεται αισθητικά και εντός της κατοικίας, με μια πιο εκμοντερνισμένη και μινιμαλιστική προσέγγιση εμπνευσμένη από την αρχιτέκτονα Μαριλένα Σηφάκη.
“Η εν λόγω κατοικία δημιουργεί στον επισκέπτη μια βιωματική μεταφοράτων αισθήσεων της όρασης, της οσμής και της αφής του τοπίου στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού”.
Η λειτουργικότητα κατά τη σχεδίαση ενός αρχιτεκτονικού έργου, καθορίζεται πάντα σύμφωνα με τις εκάστοτε ανάγκες που έχουν οριστεί από τον πελάτη, όπως εκείνος τις θέτει στο σχεδιάγραμμα με τον συνεργαζόμενο αρχιτέκτονα.
Στην περίπτωση του “SerifosExtended”, οι ανάγκες του έργου προσδιορίστηκαν άμεσα για ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο ξενώνα, από την υφιστάμενη εξοχική κατοικία εντός των ορίων του οικοπέδου, και αυτή ακριβώς υπήρξε η πρόταση του αρχικού σχεδιαγράμματος.
Στην οριστική σύλληψη του τελικού αποτελέσματος και μιας προσλαμβάνουσας πλήρους εικόνας στο μυαλό της ομάδας σχεδίασης, συνέβαλαν δύο πράγματα. Οι πολλές επισκέψεις στο νησί, και σε διαφορετικές εποχές του χρόνου, ούτως ώστε να διαμορφωθεί μία ολοκληρωμένη άποψη για την υπάρχουσα παλέτα των χρωμάτων της γης τουτόπου.
Αλλά και η πνευματική – σωματική ενσωμάτωση, κατά τη διαδικασία διερεύνησης του έργου, με το ίδιο το νησί και με τους ανθρώπους του, σε περιόδους χωρίς τουρισμό, με όλες τις κλιματολογικά εναλλασσόμενες συνθήκες που μπορεί να βιώσει κανείς, σε αυτόν τον τόσο άγριο και γαλήνιο ταυτόχρονα «βράχο» του Αιγαίου.
“Το υπάρχον κτίσμα που φιλοξενεί την οικογένεια, κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, όλες τις εποχές του χρόνου, στο νησί της Σερίφου είναι στο σύνολο του 86 τ.μ.”.
Οι εξωτερικοί περιβάλλοντες πλακόστρωτοι χώροι με σκεπαστές, και μη βεράντες είναι 200 τ.μ. Η νέα προσθήκη της ανεξάρτητης κατοικίας είναι 70 τ.μ. και το οικόπεδο στο σύνολο του είναι 6.000 τ.μ.
Η επιλογή τοποθέτησης της νέας οικοδομής, έγινε πρωταρχικά με βάση τη μεγιστοποίηση της προβολής, της μοναδικής θέας, που απολαμβάνει όλη η πλαγιά που βρίσκεται το συγκεκριμένο οικόπεδο, πάνω από την παραλία Καλό Αμπέλι.
Έτσι αποφασίστηκε από την σχεδιαστική ομάδα να τοποθετηθεί το νέο κτίσμα, στο ακριβώς από κάτω επίπεδο από την υπάρχουσα οικοδομή, σε υφιστάμενες διαμορφωμένες πέτρινες πεζούλες, των οποίων και έγινε η εκσκαφή, ούτως ώστε να θεμελιωθεί η νέα οικοδομή.
Το σχεδιαζόμενο νέο κτίσμα παραμένει απολύτως αυτόνομο και ανεξάρτητο κατά την χρήση του από την άνω κατοικία, με μία πλήρως εξοπλισμένη λειτουργικά κουζίνα με χώρο πρωινού και χώρο ενοποίησής της, με την στεγαζόμενη βεράντα .
Το δεύτερο ιδιωτικό κομμάτι του ξενώνα είναι σχεδιαστικά «κρυμμένο» από το καθιστικό, με έναν διαχωριστικό τοίχο – διάδρομο, ο οποίος καλύπτει τη διαδρομή προς την κρεβατοκάμαρα και το μπάνιο. Αυτός ο μακρύς αρχιτεκτονικά διάδρομος καταλήγει σε μια builtinlibrary με υλικά όπως ξύλο, καλαμιές και μέταλλο, αποπνέοντας την παρελθοντική αύρα των μεταλλωρυχείων της Σερίφου.
“Επίσης έχει σχεδιαστεί μια διπλή κρεβατοκάμαρα με δύο μονά κρεβάτια, τα οποία μπορούν να ενοποιηθούν ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες”.
Εντός του χώρου της κρεβατοκάμαρας, έχει τοποθετηθεί μια εντοιχισμένη ανοιχτή ντουλάπααπό πλίθινο σκελετόμε επικάλυψη τσιμεντοκονίας 4.5 μέτρων και επενδύεται με ύφασμα – κουρτίνα και ψάθινα καλάθια. Ακριβώς σε άμεση επαφή με την κρεβατοκάμαρα, βρίσκεται το μπάνιο – WCμε εσωτερικό wetroom, με επίσης επενδυμένους τοίχους από την πέτρα του νησιού.
“Στην πλαϊνή όψη της κεντρικής εισόδου έχει τοποθετηθεί ένα εξωτερικό ντούζ, σχεδιασμένο εντός μιας φυσικής εσοχής που δημιουργείται από ένα υπάρχον πέτρινο ‘follie’ στον βράχο της πλαγιάς”.
Η βιοκλιματική σχεδίαση ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της αρχιτεκτονικής ομάδας, του συγκεκριμένου έργου, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση του νέου αυτόνομου ξενώνα στο φυσικό τοπίο της πλαγιάς, ούτως ώστε να μην αποσπάται η ματιά του επισκέπτη από το φυσικό κάλος της περιοχής.
“Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε η κατασκευή ενός φυτεμένου δώματος στην πλάκα οροφής της κατοικίας, με εδαφοκάλυψηαπό τοπικά φυτά, που φύονται ήδη στο άγριο τοπίο της Σερίφου”.
Η επιλογή του φυτεμένου δώματος με την εδαφοκάλυψη εγχώριας βλάστησης, σχεδιάστηκε με γνώμονα την ενσωμάτωση της οικοδομής στο φυσικό τοπίο της πλαγιάς. Επίσης παράλληλα αποτελεί μια φυσική πηγή δροσισμούτου κτιρίου προσφέροντας ταυτόχρονα και ένα ηχητικό barrier «απομονώνοντας» την από την υφιστάμενη οικοδομή στο άνω επίπεδο του οικοπέδου.
Με ένα σχεδόν μονοχρωματικό σχεδιασμό στην απόχρωση του “Greige” και με μία παλέτα που εντοπίζεται αποκλειστικά στη φύση, με υλικά ανακυκλωμένα από την εκσκαφή της τοποθεσίας, όπως η πέτρα που εξορύχτηκε και τα ξύλα από τις ελιές που κόπηκαν κατά την κατασκευή, σχηματίστηκε ο εσωτερικός διάκοσμος της κατοικίας.
Οι τοίχοι που πλαισιώνουν τον εσωτερικό διάκοσμο του χώρου, είναι κατασκευασμένοι από την ίδια πέτρα της πλαγιάς, σφυρηλατημένη και χτισμένη σε τεχνοτροπία «ξερολιθιάς», ούτως ώστε να πλησιάζει στην φυσική μορφή του βράχου.
Η διαφορετικότητα στην πλαισίωση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, έγκειται στην αναλογία χρήσης πέτρας και σπατουλαρισμένης τοιχοποιίας, 50-50 με τοποθέτηση της πέτρας, από τη μέση του οπτικού ορίζοντα ενός ανθρώπου, με στόχο της επίτευξη μιας μίνιμαλ αισθητικής προσέγγισης, η οποία υπερτονίζεται με κρυφούς φωτισμούς σε όλη την εσωτερική περίμετρο της κατοικίας. Η επιλεκτική χρήση μετάλλου “corten” κάνει μια χρονική αναφορά – αναδρομή στα μεταλλωρυχεία του νησιού, που κάποτε υπήρξαν η βασική πηγή οικονομίας και ζωής του νησιού.