Οι πρόσφατες ρυθμιστικές εξελίξεις και οι κυβερνητικές αποφάσεις των κρατών μελών της ΕΕ υποδηλώνουν την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις βιώσιμης ανάπτυξης και για πιο στρατηγικές ενέργειες για την ταχύτερη προσαρμογή των δραστηριοτήτων στις παραμέτρους των οικοσυστημάτων που τις φιλοξενούν. Για την αποτελεσματική χάραξη της κοινής πορείας των κρατών, είναι σημαντικό να υπάρξει κατανόηση του τι είναι η βιώσιμη χρηματοδότηση και πώς επηρεάζει τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς η συνδρομή του ιδιωτικού τομέα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου.
Η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας το 2019 αποτέλεσε μια προσπάθεια ένταξης της διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και δημιουργεί κίνητρα για τη διοχέτευση επενδύσεων στην κατεύθυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας της βιοποικιλότητας. Ο στόχος της Πράσινης Συμφωνίας είναι η επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης οικονομίας μέχρι το 2050.
Όπως συμβαίνει συνήθως κατά την εφαρμογή μιας πρωτότυπης διαδικασίας, η πολυπλοκότητά της προκαλεί σύγχυση στην αγορά, η οποία εκδηλώνεται με ερμηνευτικά ζητήματα στην υποβολή εκθέσεων, με εμφάνιση ρυθμιστικών κενών και διαπίστωση έλλειψης δεδομένων. Ελλείψει ενός τυπικού συνόλου ορισμών και κανόνων για την ορολογία που χρησιμοποιείται, δημιουργούνται περιθώρια ερμηνείας ως προς τον τρόπο συμμόρφωσης στους εν ισχύ κανονισμούς ενώ γίνεται δύσκολο για της εταιρείες και τους επενδυτές να ορίσουν τι είναι και τι δεν είναι «πράσινο».
Το παραπάνω ζήτημα αντιμετωπίζεται με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2020/852 για την Ταξινομία, που συνιστά βασικό μέρος του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της ευρωπαϊκής πολιτικής για τα βιώσιμα οικονομικά και αναπτύχθηκε ως εργαλείο για την ώθηση κεφαλαίων για τη μεταμόρφωση της οικονομίας της Ευρώπης. Καθιερώνει ένα πλαίσιο για την διευκόλυνση των βιώσιμων επενδύσεων, παρέχοντας ουσιαστικά έναν κατάλογο βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων επιχειρώντας να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στη βιώσιμη χρηματοδότηση. Εν συντομία η Ταξινομία της ΕΕ αποτελεί ένα ισχυρό και επιστημονικά τεκμηριωμένο εργαλείο διαφάνειας για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές και δημιουργεί μια κοινή γλώσσα η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έργα και οικονομικές δραστηριότητες που έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο κλίμα και το περιβάλλον.
Η ανακοίνωση συνεργασίας μεταξύ της ευρωπαϊκής ένωσης εισηγμένων εταιρειών ακινήτων (EPRA – European Real Estate Association) και του Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Δικτύου του WorldGBC (World Green Building Council) αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια ενίσχυσης του πλαισίου που διαμορφώνεται γύρω από τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η συνεργασία των μελών της ΕPRA και του WorldGBC με περισσότερα από 20 εθνικά Συμβούλια Πράσινων Κτιρίων (GBCs), τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου 5.000 μέλη και οκτώ περιφερειακούς εταίρους, θα βοηθήσει τους κλάδους των κατασκευών και των ακινήτων να πλοηγηθούν στις επιπτώσεις της Ταξινομίας της ΕΕ, παρέχοντας ενημέρωση, σχετικά με τις εθνικές απαιτήσεις για την ικανοποίηση των βασικών κριτηρίων Ταξινομίας της ΕΕ. Η κοινή αυτή πρωτοβουλία στοχεύει στη διάδοση της γνώσης και στην αύξηση των ροών κεφαλαίων.
Η συνεργασία των δυο οργανισμών επικεντρώνεται στην αποκρυστάλλωση ορισμών και της μεθοδολογίας έκδοσης εθνικών πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης. Συγκεκριμένα ορίζεται το τι σημαίνει στην πράξη το κριτήριο Ταξινομίας της ΕΕ «NZEB -10%» και πώς αυτό μπορεί να υπολογιστεί σε διαφορετικά κράτη μέλη. Επίσης επιχειρείται η διαλεύκανση των όρων και προϋποθέσεων για την ταξινόμηση κτιρίων ως βιώσιμα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πιστοποίησης κτιρίων μέσω αποκλίνουσας μεθοδολογίας. Τέλος επιχειρείται να διευκρινιστούν οι εθνικές απαιτήσεις για «μείζονες» ή «βαθιές» ανακαινίσεις και η αντιμετώπιση των κρατών μελών της ΕΕ για την κατεδάφιση κτιρίων.
Άρθρο της Βασιλικής Αγοροπούλου | Διπλ. Αρχιτέκτων Μηχανικός | Εταιρεία Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί | Τομέας Μελετών και Αδειοδοτήσεων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Ανακτήθηκε την 07/07/2023 από https://eiposgrados.com/wp–content/uploads/2018/09/1755825-e1538648415418-768×439.jpeg