IEA: H ενεργειακή αποδοτικότητα αναπτύσσεται υπερβολικά αργά
6 Νοεμβρίου 2019Πως θα προσδιορίζεται το ύψος των προστίμων για το Κτηματολόγιο
6 Νοεμβρίου 2019Ύστερα από κατάθεση σχετικής πρότασης από τον Δήμο Κιλελέρ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, έχοντας υπόψη μια σειρά νόμων και διατάξεων, αποφάσισε την ένταξη της Πράξης «Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο Γυμνασίου-Λυκείου και Γυμναστηρίου Νίκαιας», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020».
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Η πράξη αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου – Λυκείου Νίκαιας.
Πρόκειται για υφιστάμενα σχολικά κτίρια (Διδακτήριο και Γυμναστήριο) ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ, τα οποία αναμένεται να αναβαθμιστούν σε κατηγορία Α+ και Β με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών τους.
Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
Αντικατάσταση κουφωμάτων.
Θερμομόνωση τοίχων και οροφής.
Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης.
Αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού.
Εγκατάσταση συστημάτων φωτοβολταϊκών.
Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 875.122,41 ευρώ.
Ύστερα από τη σχετική κοινοποίηση της απόφασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος δήλωσε: «Ο Δήμος Κιλελέρ με την παρέμβαση εξοικονόμησης ενέργειας στο κτίριο Γυμνασίου – Λυκείου και Γυμναστηρίου Νίκαιας συμμετέχει στη δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων. Στόχος της δράσης, η οποία διεκπεραιώθηκε ύστερα από την άριστη συνεργασία του Δήμου Κιλελέρ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, είναι η επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση, καθώς και στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα. Επιπλέον σκοπός της δράσης είναι η αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας.
Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της δράσης αφορούν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας των δημοσίων κτιρίων και στην παράλληλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO₂) μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της χρήσης ΑΠΕ στις υποδομές του δημόσιου τομέα, μέσω της υιοθέτησης ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων για ψύξη και θέρμανση χώρων και την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, καθώς και μέσω εφαρμογής τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας».