Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οδηγία που έχει συμφωνηθεί από το 2018 είναι η η μείωση των εκπομπών και της χρήσης ενέργειας σε κτίρια σε ολόκληρη την ΕΕ, από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας έως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νέο πλαίσιο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει για τα σπίτια μέτρα μείωσης χρήσης της πρωτογενούς ενέργειας. Το πρώτο έτος ορόσημο είναι το 2030 με την μείωση να ανέρχεται στο 16%, ενώ έως το 2035 το ποσοστό αυτό πρέπει να φτάνει έως το 22%, ενώ τουλάχιστον το 55% της μείωσης αυτής θα επιτευχθεί μέσω της ανακαίνισης των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις.
Στην Ευρώπη, το 40% της κατανάλωσης ενέργειας οφείλεται στα κτίρια. Επομένως, γίνεται κατανοητή η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης, ειδικά των παλαιότερων ενεργοβόρων κτιρίων.
Πηγή φωτογραφίας: ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ
Η ενεργειακή κλάση, δηλαδη η βαθμολογία που δίνεται στο κτίριο ανάλογα με την εκτιμώμενη ετήσια κατανάλωση ενέργειας που πραγματοποιεί, είναι απαραίτητη πληροφορία για τον καθορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου και των λειτουργικών του εξόδων. Οι κύριες παράμετροι για την κατάταξη είναι τα υλικά κατασκευής, η ηλικία, ο τρόπος κατασκευής του κτιρίου.
Οι παθητικές κατοικίες κατασκευάζονται με ειδικά υλικά και τεχνικές για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή θερμομόνωση και στεγανότητα στον αέρα. Αυτό σημαίνει ότι οι παθητικές κατοικίες είναι συνήθως πιο άνετες και ζεστές από τα παραδοσιακά σπίτια,ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Ανεξάρτητα από το κλίμα και την περιοχή,τα παθητικά κτίρια διατηρούν όλο το χρόνο μια άνετη και ευχάριστη θερμοκρασία με ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις.
Πηγή φωτογραφίας: ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ
Τα κτίρια θερμαίνονται παθητικά, δηλαδή κάνουν αποτελεσματική χρήση του ήλιου, των εσωτερικών πηγών θερμότητας και της ανάκτησης θερμότητας με αποτέλεσμα τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης να μην είναι απαραίτητα ακόμα και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το παθητικό κτίριο χρησιμοποιεί παθητικές τεχνικές ψύξης όπως είναι ο σωστός σχεδισμός σκίασης και νυχτερινού φυσικού αερισμού προκειμένου να γίνεται δροσερό.
Ένα Παθητικό κτίριο χρησιμοποιεί έως και 90% λιγότερη ενέργεια για ψύξη και θέρμανση από τα συμβατικά κτίρια της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται λιγότερο από 1,5 lt πετρελαίου ή 1,5m3 φυσικού αερίου το χρόνο για τη θέρμανση ενός τετραγωνικού μέτρου κατοικήσιμου χώρου.
Το Παθητικό Κτίριο λειτουργεί με την ελαχιστοποίηση των απωλειών θερμότητας και τη μεγιστοποίηση των θερμικών κερδών. Το νέο σύστημα οικοδόμησης της εταιρείας ΧΑΛΚΙΣμε οπτόπλινθους κατακόρυφης διάτρησης που «κλειδώνουν» μεταξύ τους επιτυγχάνει σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το τελικό κτίριο με φέρουσα τοιχοποιία από climablock έχει την ίδια μηχανική αντοχή με το αντίστοιχο κτίριο από μπετόν. Η οικοδομική άδεια μάλιστα δεν απαιτεί αναλογική στατική μελέτη.
Πηγή φωτογραφίας: ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ
Η μεγάλη μάζα αυτών των θερμομονωτικών τούβλων σημαίνει μεγάλη θερμοχωρητικότητα. Η θερμική αντίσταση και η θερμοχωρητικότητα είναι ο ιδανικός συνδυασμός για μικρή κατανάλωση το χειμώνα και χωρίς την ανάγκη ψύξης το καλοκαίρι μειώνοντας έτσι και τις ανάγκες για εξωτερική θερμομόνωση του κτιρίου.
Επιπλέον τα τούβλα λόγω της πορώτητας της μάζας τους μπορούν να λειτουργήσουν σαν ρυθμιστές της υγρασίας των εσωτερικών χώρων, απελευθερώνοντας υγρασία σε περίπτωση ξηράς ατμόσφαιρας και δεσμεύοντάς την σε αντίθετη περίπτωση. Η μονή τοιχοποιία, δηλαδή η τοιχοποιία που είναι κατασκευασμένη από τούβλα μεγάλου πάχους και μεγάλης θερμικής αντίστασης οποιαδήποτε άλλη μορφή δόμησης.
Συγκεκριμένα, εξασφαλίζει εξαιρετική αντισεισμικότητα και πυραντίσταση, σημαντική ηχομονωτική ικανότητα και βεβαίως αξιόλογη θερμομονωτική ικανότητα, η οποία σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα υψηλή θερμοχωρητικότητά της και το σχετικά χαμηλό κόστος δόμησης, την καθιστούν μοναδικό δομικό στοιχείο για κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Πηγή φωτογραφίας: ΧΑΛΚΙΣ ΑΒΕΕ
Αυτή η τοιχοποιία συμπεριφέρεται κατά τη διάρκεια ενός σεισμού πολύ καλύτερα από τη διπλή τοιχοποιία με διάκενο, βελτιώνοντας την ασφάλεια και μειώνοντας το κόστος που προκύπτει απ’ τις μετασεισμικές επεμβάσεις.
Συνοψίζοντας, οι ιδιότητες που συνδυάζει η μονή τοιχοποιία με το περιλαμβάνουν την βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού κλίματος, την θερμοσυσσώρευση (θερμική αδράνεια) και θερμομόνωση, την αντισεισμικότητα και την αυξημένη αντίσταση στην φωτιά, στοιχεία απαραίτητα σε κτήρια βιοκλιματικού σχεδιασμού και σε όλες τις κατασκευές ολικής ποιότητας.