Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια μια νέα στρατηγική που λέγεται «Κύμα ανακαινίσεων» προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, καθώς αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας με ποσοστό 40% και δημιουργούν το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ. Για το λόγο αυτό, τέθηκε στόχος να υπερδιπλασιαστούν τα ποσοστά ανακαινίσεων μέσα στην επόμενη δεκαετία και να διασφαλιστεί ότι οι ανακαινίσεις θα οδηγήσουν σε υψηλότερη ενεργειακή απόδοση και αποδοτικότερη χρήση των πόρων.
Μέχρι τώρα, το εργαλείο που είχαμε στα χέρια μας όσων αφορά την ενεργειακή απόδοση ενός κτιρίου ήταν το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΕPC), το οποίο είναι απαραίτητο για οποιαδήποτε πώληση ή ενοικίαση. Ωστόσο οι πληροφορίες που παρέχει το συγκεκριμένο πιστοποιητικό δεν είναι επαρκείς για την ορθή αξιολόγηση του κτιρίου, καθώς υπολείπεται σε παραμέτρους καθοριστικής σημασίας, όπως η πραγματική κατανάλωση ενέργειας αλλά και πληροφορίες που αφορούν την απόδοση των υλικών.
Γι’ αυτό λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισάγει ένα νέο αναθεωρημένο εργαλείο, το «διαβατήριο ανακαίνισης» κτιρίου, το οποίο εστιάζει στην κλιματική ανθεκτικότητα και θα περιλαμβάνει σταδιακές παρεμβάσεις. Καθώς οι ριζικές ανακαινίσεις είναι δύσκολες και αποτελούν μεγάλη επένδυση, το «διαβατήριο» στοχεύει στην σταδιακή αναβάθμιση του κτιρίου μέσω ενός σχεδίου ανακαίνισης, προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση του.
Το σχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τα στάδια των αλλαγών μακροπρόθεσμα, την προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων και θα παρακολουθεί τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις εργασίες. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες και οι επενδυτές να προγραμματίζουν το καλύτερο χρονοδιάγραμμα αλλά και το εύρος των παρεμβάσεων.
Επίσης, αφού τα κτίρια λειτουργούν τόσο ως καταναλωτές όσο και παραγωγοί ενέργειας, με την νέα εισροή πληροφορίας, θα υπάρχει συνεχής σύνδεση μεταξύ κτιρίου και εξωτερικού περιβάλλοντος και θα οδηγηθούμε ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση των «έξυπνων κτιρίων».
Μαζί με τους περιβαλλοντικούς της στόχους, η Επιτροπή θέλει να περιορίσει την ενεργειακή φτώχεια και με το διαβατήριο καλεί τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τα ζητήματα ανακαίνισης στους κανόνες δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης και να θεσπίσουν κατάλληλα μέσα, ιδίως για τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Είναι λοιπόν όχι μόνο το επόμενο βήμα του ΠΕΑ αλλά και των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης και μετάβασης.
Τα νέα ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης, όσων αφορά της ανακαινίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απαιτούν την αναβάθμιση του 15% του κτιριακού αποθέματος με τις χειρότερες επιδόσεις κάθε κράτους μέλους από τη βαθμίδα G του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον στη βαθμίδα F έως το 2027 για τα μη οικιστικά κτίρια και έως το 2030 για τα οικιστικά κτίρια.
Έχουμε λοιπόν το συγκεκριμένο πρόγραμμα να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πιλοτικό στάδιο και να εφαρμόζεται σε συνολικά σε έξι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που για αρχή θα πρέπει να εκδώσει διαβατήρια σε δώδεκα δημόσια κτίρια.
Το όραμα είναι η επίτευξη κτιριακού αποθέματος με μηδενικές εκπομπές έως το 2050 και με αυτό το στόχο, κάθε μικρό βήμα που θα γίνεται μας φέρνει πιο κοντά σε ένα πιο ανθεκτικό, ψηφιακό, πράσινο μέλλον με βιώσιμες λύσεις και κύριο άξονα τον άνθρωπο και τον πλανήτη.
Άρθρο της Βασιλικής Αγοροπούλου | Διπλ. Αρχιτέκτονα Μηχανικού | Εταιρεία Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί | Τομέας Μελετών & Αδειοδοτήσεων Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Ανακτήθηκε από εδώ