• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Κάνει «ντεμπούτο» τον Οκτώβριο το πολυτελές resort One&Only Aesthesis στην Γλυφάδα
28 Ιουνίου 2023
Έξι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από την BayWa r.e. σε στέγες γερμανικών μονάδων παραγωγής αυτοκινήτων
29 Ιουνίου 2023

Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

ΒΙΜ: Ένα πολύτιμο ψηφιακό εργαλείο για τον σχεδιασμό και την κατασκευή έργων, υψηλών προδιαγραφών

29 Ιουνίου 2023
Κατηγορίες
  • Αφιερώματα
Ετικέτες
  • BIM
  • data
  • ΑΒΒ
  • ανίχνευση αστοχιών
  • μελετητές
  • μηχανικοί
  • σχεδίαση
  • ψηφιακό εργαλείο

Τι εννοούµε όταν χρησιµοποιούµε τον όρο ΒΙΜ; Ο όρος Building Information Modeling (Μοντέλο Δοµικών Πληροφοριών) και ευρέως γνωστός µε τα αρχικά ΒΙΜ, αναφέρεται σε έναν σύγχρονο τρόπο ψηφιακού σχεδιασµού όλων των κατασκευών. Όλα τα στάδια της µελέτης και του σχεδιασµού ενός κτιρίου για παράδειγµα, αποδίδονται σε τρισδιάστατη απεικόνιση, εξασφαλίζοντας µία αποτύπωση πολύ κοντά στην πραγµατική τελική µορφή του έργου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε µελετητές, µηχανικούς & κατασκευαστές να παρέµβουν έγκαιρα και να διορθώσουν νωρίς αστοχίες και ασυµφωνίες που ενδεχοµένους προκύψουν.

Η µεθοδολογία ΒΙΜ ακολουθεί το έργο σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, γεγονός που το καθιστά χρήσιµο εργαλείο όχι µόνο για στο κοµµάτι των κατασκευαστικών σχεδίων αλλά και στο κοµµάτι του project management, µε πληροφορίες που αφορούν στην οικονοµοτεχνική µελέτη του έργου. Η σχεδίαση ενός έργου που θα ακολουθήσει τη µεθοδολογία ΒΙΜ, διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον παραδοσιακό τρόπο σχεδίασης και εµπλέκει όχι µόνο τους µελετητές, τους αρχιτέκτονες και τους µηχανικούς αλλά και τους διαχειριστές, τους ιδιοκτήτες ή/και τους επενδυτές. Ο ψηφιακός σχεδιασµός στο στάδιο της κατασκευής µπορεί να χρησιµοποιηθεί και στη διάρκεια λειτουργίας του κτιρίου αφού είναι δυνατή η ενσωµάτωση και η συνεργασία της BIM αποτύπωσης µε τα ψηφιακά συστήµατα αυτοµατισµού του κτιρίου (Building Management System, αυτοµατισµός µε πρωτόκολλο KNX, κ.α.) µε δυνατότητα ακόµα και του ελέγχου των λειτουργιών του κτιρίου µέσω της 3D απεικόνισης.
Η µεθοδολογία ΒΙΜ, ως τρόπος σχεδίασης, εφαρµόζεται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Ιστορικά συναντάται ως όρος την δεκαετία του ’80, µε αναφορά στην αναπαραγωγή των διαδικασιών κατασκευής ενός έργου και στην ανταλλαγή ψηφιακών πληροφοριών. Έκτοτε έχει αναπτυχθεί πολύ και αποτελεί µία ολοκληρωµένη ψηφιακή απεικόνιση των τεχνικών αλλά και των λειτουργικών χαρακτηριστικών υλικών µίας εγκατάστασης, µε δυνατότητα διάδρασης µεταξύ τους. Η κατά BIM σχεδίαση περιλαµβάνει αναλυτικές πληροφορίες για κάθε υλικό της κατασκευής, από τα δοµικά υλικά  µέχρι τα ηλεκτρολογικά και µηχανολογικά συστήµατα.

Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

Στις µέρες µας οι µηχανικοί και οι µελετητές έχουν επενδύσει στην σχεδίαση ΒΙΜ πιστεύοντας  πως είναι µία επένδυση που αξίζει σηµαντικά, καθώς βελτιώνει την απεικόνιση των έργων, παρέχοντας πληροφορίες που βοηθούν ουσιαστικά στη οικονοµοτεχνική έκθεση του εκάστοτε έργου και στην απόδοση του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Είναι γεγονός όµως πως η κουλτούρα κάθε εταιρίας/οργανισµού επηρεάζει την εξέλιξη του ΒΙΜ. Συνθήκες όπως η έλλειψη εκπαίδευσης για το προσωπικό, η απροθυµία για ανταλλαγή πληροφοριών ή ακόµη και στην εφαρµογή νέων ιδεών και τεχνολογιών καθυστερεί τη διάδοσή του.

Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

Το όραµα του Building information modeling στην ABB
Για την ΑΒΒ στόχος είναι να δηµιουργήσει έναν κοινό τόπο στη σχεδίαση που θα µπορούν να τον χρησιµοποιήσουν ευρέως όλοι οι εµπλεκόµενοι σε µία επένδυση, σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής του έργου. Επενδύοει σε ένα µέλλον όπου τα υλικά θα συνοδεύονται από όλες εκείνες τις τεχνικές πληροφορίες που χρειάζονται οι αρχιτέκτονες, οι BIM experts, οι µηχανικοί, οι facility managers και οι ιδιοκτήτες/επενδυτές, µε σκοπό να τους διευκολύνει και να εξοικονοµήσουµε τόσο χρόνο όσο και πόρους, βελτιώνοντας παράλληλα την αποδοτικότητα των εγκαταστάσεων. Παρά τα πολλά τεχνικά πλεονεκτήµατα που προσφέρει το ΒΙΜ, το γεγονός πως δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως από όλους τους εµπλεκόµενους σε ένα έργο, εµπεριέχει ρίσκο και προκλήσεις που µπορούν να επηρεάσουν την αποδοτικότητα.
Ανίχνευση αστοχιών
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήµατα του ΒΙΜ είναι η πρώιµη ανίχνευση αστοχιών. Για παράδειγµα ένα βασικό πρόβληµα είναι οδεύσεις καλωδίων να µην διασταυρώνονται µε άλλες οδεύσεις. Αυτό µπορεί να λυθεί πολύ νωρίς χωρίς κόστος και απαιτήσεις για µετατροπές. Οι ηλεκτρολόγοι µηχανικοί µπορούν να συνεργαστούν µε όλους τους εµπλεκόµενους σε ένα έργο και να εισάγουν τα στοιχεία των υλικών συγκεντρωτικά στο έργο, σε πρώιµο στάδιο.

Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

Η συνεργασία αποτελεί βασικό πυλώνα και στο σχεδιασµό είναι κάτι που πολλές φορές ‘χάνεται’ κατά την ίδια τη διαδικασία της συνεργασίας. Η ΑΒΒ ως ένας one-stop-shop συνεργάτης για µελετητές, σχεδιαστές, facility managers παρέχει χρήσιµες συµβουλές µέσω της οµάδας της που εξειδικεύεται στον ΒΙΜ σχεδιασµό. Πολλές φορές το µεγάλο εύρος προϊοντικών οµάδων και οικογενειών µε πολλές παραµέτρους δηµιουργούν σύγχυση και δυσκολίες για τους χρήστες που αναζητούν τη βέλτιστη λύση. Κρίσιµος παράγοντας που µπορείτε να συναντήσετε είναι και η ανταλλαγή υπολογισµών /συνδεσµολογιών µεταξύ των παραδοσιακών υπολογιστικών συστηµάτων και software µε τα σχέδια ΒΙΜ, τα συστήµατα επιτήρησης και αξιολόγησης δεδοµένων. Στην ΑΒΒ, το πακέτο δεδοµένων που συνοδεύει τα ΒΙΜ έχει δηµιουργηθεί σε συµφωνία µε το διεθνές πρότυπο ISO 19560 και µε το feedback που έχουµε συλλέξει από τους πελάτες και τους συνεργάτες µας.
Γιατί να εµπιστευτείτε τα BIM data της ΑΒΒ
Η σχεδίαση ΒΙΜ αποτελεί µία προσέγγιση σχεδιασµού που βασίζεται στο «αντικείµενο» και πραγµατοποιείται µέσω εξειδικευµένων λογισµικών όπως είναι το Autodest Revit (R) µε τρόπο ρεαλιστικό, πολύ κοντά στην πραγµατικότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που τα αρχεία ΒΙΜ θα πρέπει να είναι σωστά, τόσο στην γεωµετρία τους, όσο και στα δεδοµένα που τα συνοδεύουν προκειµένου να αποφευχθούν αστοχίες και λάθη που θα στοιχίσουν στο budget και στο χρόνο µελέτης και εκτέλεσης του έργου. Όταν λοιπόν ο ΒΙΜ µελετητής κατεβάσει κάποιο «αντικείµενο», θα πρέπει να λαµβάνει τις σωστές πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν, όπως για παράδειγµα ο δείκτης µετάδοσης θερµότητας ΑΚΑ ή U.
Οι γρήγορα αναπτυσσόµενες τεχνολογίες όπως είναι η σχεδίαση ΒΙΜ, υπολείπονται της τυποποίησης η οποία δεν είναι ακόµη διαθέσιµη σε όλους τους τοµείς. Αυτό αποτελεί και ένα είδος ανταγωνισµού θα λέγαµε για τις εταιρίες, προκειµένου να εξελίξουν τα σχέδια τους ώστε να είναι διαθέσιµα για όλες τις πλατφόρµες. Για την ΑΒΒ στόχος είναι να δηµιουργήσει µία πλήρης βιβλιοθήκη µε τις περισσότερες λύσεις να είναι διαθέσιµες για τους συνεργάτες της µέσω του προγράµµατος που έχει εξελίξει, ABB BIMagic®. Έχει επιλέξει και προσεγγίζει τη διάθεση των ΒΙΜ σχεδίων των λύσεων της µε δύο τρόπους – µέσω της εκτεταµένης βιβλιοθήκης µας στο website της, όπου τα σχέδια είναι διαθέσιµα ανά κατηγορίες και οικογένειες προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται µε πλατφόρµες τρίτων κατασκευατών όπως είναι η BIM Object και η MEPcontent, προκειµένου να συνεισφέρει στη δηµιουργία ενός ανοιχτού οικοσυστήµατος που θα κάνει πραγµατικότητα τον κατά ΒΙΜ τυποποιηµένο ηλεκτρολογικό σχεδιασµό για τα projects.

Πηγή φωτογραφίας: ABB Greece

Οι λύσεις της ΑΒΒ είναι διαθέσιµες σε «κλειστό» ή «ανοιχτό» format ώστε να εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες των µηχανικών. Σε επίπεδο διαστασιολόγησης η ABB έχει δηµιουργήσει ήδη εργαλεία που επιτρέπουν στους ΒΙΜ σχεδιαστές να χρησιµοποιούν και να προσαρµόζουν τα σχέδιά µας στις λύσεις τους.
Χρήσιµο για τους µελετητές είναι επίσης να µπορούν να έχουν στη διάθεσή τους πλέον των σχεδίων και τις ιδιότητες των υλικών που επηρεάζουν την ηλεκτρική εγκατάσταση. Για παράδειγµα, ενώ οι ιδιότητες αυτές είναι διαθέσιµες από τις βιβλιοθήκες των σχεδίων, υπάρχουν κάποια projects που χρειάζονται ακόµη περισσότερες πληροφορίες για την µελέτη του κύκλου ζωής της εγκατάστασης. Τα ΒΙΜ σχέδια µπορούν να λειτουργήσουν σαν γέφυρα µεταξύ των CAD πλατφόρµων και των προγραµµάτων προσοµοίωσης, παρέχοντας πληροφορίες που ενδεχοµένως υπολείπονται από τις δικές τους βιβλιοθήκες.
Οι ολοκληρωµένες και ‘προ-κατασκευασµένες’ λύσεις σχεδίων ΒΙΜ της ΑΒΒ θα σας βοηθήσουν συγκεντρωτικά να µειώσετε το ρίσκο στην µελέτη και την κατασκευή των έργων σας, ενώ παράλληλα θα επιταχύνετε τους χρόνους και τις διαδικασίες κατασκευής και θέσης σε λειτουργία του έργου.


Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: ABB Greece

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πηγή φωτογραφίας: Inventor Inventor A.G.

12 Ιουνίου 2025

Το νέο ψυκτικό μέσο R290 είναι εδώ: Ο νέος δρόμος για τη βιώσιμη θέρμανση και ψύξη με την αξιοπιστία της Inventor


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Thermovent Hellas S.A.

12 Ιουνίου 2025

Αντλίες Θερμότητας SPRSUN από την Thermovent: Κορυφαίες λύσεις για μέγιστη απόδοση και ενεργειακή εξοικονόμηση


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Μαλιούρης Group

11 Ιουνίου 2025

Βιώσιμη Δόμηση: Πώς τα Climablock Eco της Μαλιούρης Group συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας & πόρων;


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Hager Hellas

11 Ιουνίου 2025

Έξυπνα συστήματα διανομής για τη διαχείριση καλωδιώσεων


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: ΚΕΒΕ Α.Ε. (ΔΤ)

10 Ιουνίου 2025

Η ΚΕΒΕ ενισχύει την παρουσία της στον κατασκευαστικό κλάδο με τρία νέα δομικά προϊόντα


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: INTERBETON ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε.

3 Ιουνίου 2025

Έτοιμο σκυρόδεμα για βιώσιμα ψηλά κτίρια με το σύστημα αξιολόγησης VESTA™ της INTERBETON


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.