Σε ένα μικρό οικόπεδο στην Κηφισιά με αναλογίες μεγάλου βάθους, στενού σχετικά πλάτους και με ταυτόχρονα μικρό συντελεστή κάλυψης, το αρχιτεκτονικό γραφείο Micro Team Architects & Associates κλήθηκε να σχεδιάσει μία μονοκατοικία με υπαίθρια πισίνα.
Η κατανομή των λειτουργιών γίνεται σε ζώνες και σε τέσσερις διαφορετικές στάθμες από το επίπεδο του ισογείου και άνω. Στην στάθμη του ισογείου τοποθετείται κλειστός χώρος στάθμευσης, η κεντρική είσοδος στο κτίριο και ένα υπνοδωμάτιο με διευρυμένο χώρο και τις προδιαγραφές ενός αυτόνομου studio με καθιστικό και λουτρό. Στο δεύτερο επίπεδο μελετήθηκαν δύο υπνοδωμάτια με τα λουτρά τους καθώς και αποθηκευτικοί χώροι στον χώρο υποδοχής του ορόφου.
Στην τρίτη στάθμη ο επισκέπτης έχει κατ’ ευθείαν πρόσβαση, μέσω του ανελκυστήρα και του κλιμακοστασίου, στους κοινόχρηστους χώρους της κατοικίας με αυστηρά προσδιορισμένες λειτουργικές περιοχές του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας που αφορά την οικογένεια.
Στην περιοχή του καθημερινού, υπάρχει ένα εσωτερικό αίθριο επικοινωνίας με το επίπεδο της σοφίτας, που στεγάζεται με θολωτή κατασκευή. Η σοφίτα παρέχει την δυνατότητα πρόσβασης στο φυτεμένο δώμα και ταυτόχρονα φιλοξενεί ένα χώρο γραφείου με πολλαπλή χρήση απομόνωσης, περισυλλογής και ίσως φιλοξενίας.
Στην στάθμη των κοινοχρήστων έχουν μελετηθεί δύο υπαίθριοι χώροι βεραντών. Στην νότια πλευρά του κτιρίου, ο εξώστης μελετήθηκε από τους αρχιτέκτονες, με την προοπτική της μεταλλικής κατασκευήςκαι επένδυσής της με ξύλινα deck, στο σχήμα της ατράκτου, το οποίο υπάρχει σαν κεντροβαρική ιδέα των χαράξεων και στις τρείς διαστάσεις του κτιρίου.
Ο εξώστης αυτός φαίνεται αιωρούμενος από γραμμικό φορέα και κατασκευάσθηκε τελικά από beton. Η βόρεια βεράντα, σαν δώμα της υποκείμενης κατασκευής, αποτελεί συνέχεια του καθημερινού χώρου της οικογένειας.
Η ογκοπλαστική ανάπτυξη του κτιρίου, λόγω της αναγκαστικής επαφής του με τα όμορα κτίρια στην δυτική και βόρεια πλευρά, πραγματοποιείται ουσιαστικά και μόνο στην ανατολική και νότια πλευρά.
Η οπτική του χρήστη από διάφορα σημεία του εσωτερικού χώρου συνθέτει την εικόνα του εξωτερικού περιβάλλοντος με συμμετοχή τμημάτων του ίδιου του κτιρίου που επιλεκτικά συνδιαλέγεται με το ύπαιθρο. Πλαστικές φόρμες σε λευκές αποχρώσεις στις εσωτερικές επιφάνειες δίνουν την δυνατότητα στο φυσικό φώς να περιτρέχει τους χώρους προσδίδοντας την αίσθηση του ζωντανού οργανισμού, διαφοροποιώντας την αίσθηση της εικόνας στο κύλισμα της ημέρας.
Την νύχτα, ο γυάλινος κύβος του κτιρίου, σε επαφή με την ατρακτοειδή βεράντα, αναδύει την εικόνα θαλπωρής στο εσωτερικό του και συνδιαλέγεται με το φωτισμένο υδάτινο στοιχείο στον χώρο του κήπου. Οι εσωτερικοί χώροι λόγω περιορισμένης κάλυψης του οικοπέδου, έχουν μελετηθεί με αυστηρά συγκρατημένη διαστασιολόγηση, για να πληρούν την αναγκαία δομή της εκάστοτε λειτουργίας που εξυπηρετούν.
Οι ιδιορρυθμίες του οικοπέδου σαν έκταση και διαστάσεις και οι περιοριστικές δυνατότητες της ανάπτυξης των ζητουμένων, οδήγησαν τους μελετητές σε μια μικρής κλίμακας τολμηρή αρχιτεκτονική σύνθεση, όπου τα στοιχεία της αιώρησης και της ισορροπίας συνυπάρχουν δυναμικά. Οι ατρακτοειδείς καμπύλες που εφαρμόζονται στην μελέτη, στις δύο και τρείς διαστάσεις δέχονται την διάτρηση καθαρών γεωμετρικών μορφών, όπως ο κύβος και το τριγωνικό πρίσμα, που συνδιαλέγονται με γραμμικά στοιχεία σε μία σύνθεση που χαρακτηρίζεται συνάμα αυστηρή και αλέγρα.
ΣχετικάμετογραφείοMicro Team Architects & Associates:
Τα αρχιτεκτονικό γραφείο Micro Team Architects & Associates ιδρύθηκε το 1983, από τους αρχιτέκτονες Γιώργο Κονδύλη & Ντιάνα Γιαννοπούλου. Πλαισιώνεται απο ικανούς συνεργάτες και εξελίχθηκε παρέχοντας υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η θεμελιώδης αρχή και ιδεολογία της ομάδας συνίσταται στην συμβολή του δομημένου χώρου στην «ενεργειακή» ισορροπία του χρήστη μέσα στο περιβάλλον του. Η πορεία πραγμάτωσης ενός έργου, απο την αρχική προσέγγιση, την γενική μελέτη και την μελέτη εφαρμογής μέχρι την οργάνωση & διεύθυνση έργου και την κατασκευή, ειναι πορεία ολοκλήρωσης και υλοποίησης των θεωρητικών βάσεων προσέγγισης και παραδοχών κάθε ‘ιδέας’ και λειτουργίας που μετουσιώνεται σε χώρο.