Η αρχιτέκτονας Ανθή Οικονόμου, ιδρύτρια του γραφείου ao architects, σε συνεργασία με το interior design studio DECOLIFE, ολοκλήρωσαν μια υποδειγματική ανακαίνιση ενός τριώροφου κτηρίου του Μεσοπολέμου στην Πλάκα, μετατρέποντάς το σ’ενα σύγχρονο ξενοδοχείο με 9 αυτόνομα διαμερίσματα. Βασική μέριμνα του έργου της ανακαίνισης ήταν η διατήρηση της ατμόσφαιρας που διαπνέει τον αρχικό σχεδιασμό, του ιστορικού αποτυπώματος που είναι ορατό τόσο στην πρόσοψη του κτιρίου όσο στην κάτοψη και στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες, προσθέτοντας, παράλληλα, μια εκλεπτυσμένη επιλογή νέων υλικοτήτων, προκειμένου να ικανοποιούνται και οι ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη.
«Εδώ και αρκετά χρόνια, ένας μεγάλος αριθμός έργων του ελληνικού αρχιτεκτονικού μοντερνισμού της δεκαετίας του ’30 έχει οριστικά χαθεί. Από την άλλη πλευρά, το ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική εκείνης της εποχής όλο και περισσότερο αυξάνεται και αναγνωρίζεται. Κάποια από αυτά τα κτήρια παραμένουν ανάμεσά μας, που μετρούν ήδη 90 και πλέον έτη και οφείλουμε να τα αναδείξουμε και να τους δώσουμε νέα ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά η αρχιτέκτονας Ανθή Οικονόμου.
“Ένα τέτοιο κτήριο, βρίσκεται στην οδό Απόλλωνος 25, ενταγμένο σε ένα συνεχές σύστημα δόμησης, με μέτωπο σε στενό δρόμο μιας πυκνοδομημενης γειτονιάς”.
Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, αστικής πολυκατοικίας τής περιόδου του ’30 το οποίο αναδιαμορφώθηκε πρόσφατα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συγχρονες προδιαγραφές για την νέα του χρήση.
Μορφολογικά η πρόσοψη παρουσιάζει τυπικά στοιχεία αρχιτεκτονικής μεσοπολέμου. Στη πρόσοψη ενδιαφέρον έχουν οι κλειστές προεξοχές (έρκερ), οι εξώστες και τα μεγάλα ανοίγματα με τα ξύλινα ρολά, καθώς και η κύρια είσοδος με τον περίτεχνο μεταλλικο σκελετό.
Ζητούμενο της ανακαίνισης ήταν να μετατραπεί σ’ενα σύγχρονο ξενοδοχείο με 9 αυτόνομα διαμερίσματα, διατηρώντας τόσο τη αρχική δομή, όσο και τα μορφολογικά στοιχεία του κτηρίου. Διατηρήθηκαν όλα τα όρια των προυπάρχοντα χώρων, όπως και οι βασικές λειτουργίες τους, με μικρες εξαιρέσεις για την λειτουργικη βελτίωση των επιμέρων χώρων.
Επίσης διατηρήθηκαν τα αρχικά ξύλινα πατώματα, τα μωσαϊκά και όλα τα αυθεντικά στοιχεία του κτηρίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ανακαίνιση να δώσει μεγαλύτερη βάση στην βελτίωση των ήδη υπαρχόντων στοιχείων, να αναδιαμορφωθούν κάποιες λεπτομέρειες και να προστεθούν στοιχεία που θα έκαναν τα διαμερίσματα ακόμα πιο εκλεπτυσμένα.
Η πρόσβαση στο κτήριο γίνεται μέσω ενός μακρόστενου διαδρόμου, που οδηγεί στο ισόγειο διαμέρισμα,το οποίο περιλαμβάνει το χωλ, το καθιστικό, 2 υπνοδωμάτια, τα λουτρά και τη κουζίνα. Στο πίσω μέρος βρίσκεται η εσωτερική αυλή χαρακτηριστικό της εποχής εκείνης.
Ο Α’-Β’ όροφος χωρίζονται, σε 3 και 4 διαμερίσματα αντίστοιχα τα οποία αποτελούνται από καθιστικό, λουτρό, υπνοδωμάτιο και κουζίνα. Τέλος το διαμέρισμα στο δώμα, συμπληρώνεται με τον εξωτερικό χώρο, έναν χώρο που προσεγγίστηκε σαν προέκταση του εσωτερικού με θέα την Ακρόπολη και του γύρω Αθηναϊκού αστικού τοπίου.