Τοποθετημένο στο νομό Χανίων, στο χωριό Καλαμίτσι Αμυγδάλι, αυτό το ιστορικό κτίριο, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιβλητικά κτίρια της επαρχίας Αποκορώνου ή αλλιώς της «Ελληνικής Τοσκάνης» και ανήκε στον δάσκαλο της ευρύτερης περιοχής, παρασημοφορημένο από την Βασίλισσα της Αγγλίας, για την αντιστασιακή του δράση κατά τη μάχης της Κρήτης γνωστό και ως «Σηφοδάσκαλο» .
Η απόφαση επανάχρησης και επαναλειτουργίας του συγκεκριμένου κτιρίου αποτελεί προϊόν συλλογικής σκέψης και εξυπηρετεί μία μεγάλη λίστα στόχων της ομάδας CHΩROS by Sifakis Architects που έχουν αναλάβει την μελέτη και κατασκευή του έργου.
“Η πρωταρχική σκέψη της ομάδας με senior-design Architect την Μαριλένα Σηφάκη ήταν να συστήσουν και να επαναπροσδιορίσουν την ευρύτερη έννοια του τουρισμού και του Greekhosting”.
Η παγκόσμια αρχιτεκτονική τάση του μινιμαλισμού και του “lessismore”ξανασυστήνεται από τους CHΩROS με έναν όρο δικής τους έμπνευσης που ονομάζουν “monasticluxury” ή αλλιώς «μοναστηριακή πολυτέλεια».
Η επιστροφή στις πρωτογενείς φόρμες και στα πρωτογενή υλικά όπως η πέτρα, το ξύλο και το μέταλλο χρησιμοποιούνται καθολικά στη σχεδίαση αυτού του boutique hotel, το οποίο εκτείνεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα.
“Τα 320 m² της υπό-αναπαλαίωσης οικίας έχουν διαχωριστεί σε τέσσερις ανεξάρτητες κατοικίες χωρητικότητας 4 – 6 ατόμων”.
Ο αρχιτεκτονικός προγραμματισμός που έχει επιλεχθεί από την ομάδα σχεδίασηςσε αυτόν τον αγροτουριστικό προορισμό είναι η δυνατότητα πραγματοποίησης θεματικών σεμιναρίων που ο επισκέπτης θα μπορεί επιλέξει από το στάδιο του booking του ξενοδοχείου ώστε να τα παρακολουθήσει κατά την διαμονή του εκεί.
“Επιπρόσθετα το ξενοδοχείο θα φιλοξενεί εποχικές κυκλικές εκθέσεις που θα περιλαμβάνουν εκθέματα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο όπως πίνακες, γλυπτά και artinstallations”.
Τα ίδια τα δωμάτια του ξενοδοχείου θα αποτελούν τους χώρους των εκθέσεων, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να απολαμβάνει την εικόνα της ύπαρξης ενός έργου τέχνης στον χώρο που διαμένει. Με τον τρόπο αυτό δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην αέναη και αδιάρρηκτη σχέση μεταξύ της αρχιτεκτονικής και της τέχνης αλλά και να γίνεται αυτή τους η σύζευξη άμεσα αντιληπτή.
Στον κήπο του κτιρίου θα τοποθετηθεί projectorκαι οθόνη με χρήση θερινού σινεμά για προβολή ταινιών, ομιλιών γνωστών εικαστικών, ντοκιμαντέρ τέχνης κλπ με τη συνοδεία τοπικής Κρητικής κουζίνας που θα προετοιμάζεται μπροστά στον επισκέπτη σε μια openspacekitchen επίσης τοποθετημένη στον προαύλιο χώρο.
Όσον αφορά την αναπαλαίωση και ανακατασκευή του “theteacher’shouse”, η ομάδα σχεδίασης επέλεξε να προχωρήσει στην αναστήλωση της υπάρχουσας πέτρινης τοιχοποιίας πάχους 60 εκατοστών με χρήση gunite – εκτοξευόμενου σκυροδέματος καθολικά στο σκελετό του κτιρίου και αποξήλωση των παλιών κατεστραμμένων ξύλινων πατωμάτων και αντικατάσταση τους με ανακυκλωμένη ξυλεία.
Η ενεργειακή συνείδηση που χαρακτηρίζει τη σχεδίαση και πρακτική των CHΩROS ακολουθεί και αυτό το Project και καθιστά τους παρόντες τοίχους του κτιρίου μια εξαιρετική πρώτη υλη η οποία διευκολύνει τη διαδικασία οριοθέτησης ενεργειακής στρατηγικής για τη θέρμανση και ψύξη του κτιρίου με φυσικό δροσισμό (cooling effect).
Ένα μονοχρωματικό concept με εμφανή πέτρα και χρήση τσιμεντοκονιάματος σε τοίχους, οροφή και πάτωμα σε beige αποχρώσεις, ανακύκλωση από σκράπ και επανάχρηση μετάλλου σε κιγκλιδώματα, πέργκολες και μεταλλικές σκάλες, είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά τις αρχιτεκτονικής προσέγγισης αυτού του project σε μία μοναδική τοποθεσία με υπέροχο μικροκλίμα και ανοίγματα που απολαμβάνουν θέα προς τα «Λευκά Όρη».