Την απόφαση ένταξης του έργου της «Ολοκληρωμένης Ανάπλασης της περιοχής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης», στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψε χθες, Πέμπτη 20 Μαΐου 2021, ο Περιφερειάρχης, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΚΜ, η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Κωνσταντίνου Ζέρβα και της Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, κας. Βούλας Πατουλίδου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με 1,9 εκ. ευρώ.
Μετά το πέρας της σύσκεψης ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Η παρέμβαση που έχει σχεδιάσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης και χρηματοδοτούμε από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας χιλιάδων πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής».
Η κ. Πατουλίδου υπογράμμισε: «Ειδικά για το Δήμο Θεσσαλονίκης, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα η Περιφέρεια υλοποιεί 22 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11 εκ. ευρώ και θα έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους ως το 2023, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα».
Τι προβλέπει το έργο
Βασικός στόχος της ανάπλασης της πυκνοδομημένης και κυκλοφοριακά επιβαρυμένης περιοχής είναι να γίνουν οι κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η προσβασιμότητα πεζών, ατόμων με αναπηρίες, αλλά και να είναι ομαλή η κίνηση όλων των οχημάτων και ειδικά των μέσων μαζικής μεταφοράς και των ταξί, με παράλληλη αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας και μείωση των επιπέδων θορύβου, αλλά και τη σημαντική αύξηση του πρασίνου και την ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού.
Η υπό ανάπλαση περιοχή βρίσκεται στα όρια της Δ’ και της Ε’ Δημοτικής Κοινότητας, περιλαμβάνει την οδό Κωνσταντινουπόλεως (Κρίτωνος – Κλεάνθους), τις οδούς Βαρόνου Χιρς και Μιαούλη (Κωνσταντινουπόλεως – Γαριβάλδη), την οδό Κλεάνθους (Κωνσταντινουπόλεως – Σόλωνος) καθώς και την οδό Σταματοπούλου.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι κυριότερες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί αφορούν στα ακόλουθα:
Τη μείωση των επιπέδων θορύβου και συγχρόνως την ενίσχυση του αστικού πρασίνου, με τη δημιουργία εκτενών χώρων πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου, οι οποίοι θα λειτουργούν ως φράχτης ηχοπροστασίας. Τμήματα των κρασπέδων που θα οριοθετούν τους χώρους αυτούς πρόκειται να διαμορφωθούν ως επιμήκη καθιστικά.
Τη βελτίωση του μικροκλίματος -πέραν της πρόβλεψης για εκτενείς ζώνες πρασίνου κατά μήκος της περίφραξης του νοσοκομείου- με την ενίσχυση και συμπλήρωση των υφιστάμενων δενδροστοιχιών και τη δημιουργία νέων αλλά και με την τοποθέτηση πρασίνου στους διαμορφωμένους κοινόχρηστους χώρους.
Τη συνολική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος της περιοχής με την επιλογή ανάλογων υλικών επίστρωσης και στοιχείων αστικού εξοπλισμού, με αναπλάσεις στους κοινόχρηστους χώρους και με τη διαμόρφωση -εκτός από πράσινο- και καθιστικών.
Τη διευκόλυνση της πρόσβασης για όλους με τη δημιουργία ευδιάκριτων ζωνών κίνησης και στάσης πεζών και με τη λήψη μέτρων που επιτρέπουν την αυτόνομη, ανεξάρτητη και ασφαλή διέλευση των εμποδιζόμενων ατόμων. Προβλέπονται η αναδιάταξη και οργάνωση των στάσεων της αστικής συγκοινωνίας και της πιάτσας ταξί, ώστε να προκύψουν ευδιάκριτες διαδρομές, με στόχο τη διευκόλυνση των επισκεπτών και των εργαζόμενων του νοσοκομείου αλλά και των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία μεγάλου πλάτους πλακόστρωτων επιφανειών κατά μήκος της Κωνσταντινουπόλεως από την πλευρά του νοσοκομείου για την ασφαλή κίνηση των πεζών.
Την αύξηση του επιπέδου οδικής ασφάλειας με τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων και κατ’ επέκταση του θορύβου.
Την απελευθέρωση – ανάκτηση χώρων που έχουν καταληφθεί από την παράνομη στάθμευση με τη διευθέτηση της στάθμευσης (αυτοκινήτων, δικύκλων) και την πρόβλεψη για θέσεις φορτοεκφόρτωσης και γενικές θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρίες, Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας της οδού Σταματοπούλου.
Την αναβάθμιση του φωτισμού με την τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED σε όλη την περιοχή επέμβασης.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας