• Πρόσφατα έργα
    • Αρχιτεκτονικά
    • Design – Διακόσμηση
    • Μελέτες
    • Εργασίες
  • Δόμηση – Υποδομές
    • Ξενοδοχεία – Τουρισμός
    • Κατασκευές – Ακίνητα
    • Αστικές αναπλάσεις
    • Στατικά – Τοπογραφικά
  • Εξοικονόμηση – Ενέργεια
    • ΑΠΕ
    • Πράσινες επενδύσεις
    • Η/Μ Εγκαταστάσεις
    • Αυτοματισμοί – Τεχνολογία
  • Επιχειρήσεις
    • Εταιρικά Νέα
    • Ειδικές Τεχνολογίες
  • Αφιερώματα
  •  
Unica Pro: O ιδανικός συνδυασμός λειτουργικότητας και στυλ από τη Schneider Electric για επαγγελματικούς χώρους
9 Φεβρουαρίου 2022
ΕΤΕπ: Πακέτο χρηματοδότησης €190 εκατ. για την κατασκευή φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ
9 Φεβρουαρίου 2022

Έρευνα UBS: Αισιοδοξία στην επενδυτική αγορά, παρά τις επιφυλάξεις για πληθωρισμό – επιτόκια

9 Φεβρουαρίου 2022
Κατηγορίες
  • Κατασκευές – Ακίνητα
Ετικέτες
  • ανησυχίες
  • επενδύσεις
  • επιτόκια
  • πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων αποτελούν μερικές από τις βασικές ανησυχίες για επενδυτές που διαθέτουν υψηλής καθαρής αξίας διεθνώς, σύμφωνα με τη νέα τριμηνιαία έρευνα για το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) από τη UBS, τον κορυφαίο παγκόσμιο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 επενδυτές και 1.200 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 15 αγορές παγκοσμίως, οι υψηλότερες τιμές των βασικών αγαθών, της βενζίνης και της ενέργειας προβληματίζουν τους επενδυτές, καθώς πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι ο αυξημένος πληθωρισμός θα διαρκέσει τουλάχιστον 12 μήνες.
Παρότι ο βαθμός οικονομικής αισιοδοξίας έχει σημειώσει ελαφρά κάμψη, οι επενδυτές διατηρούν την εμπιστοσύνη τους στα χρηματιστήρια κατά τους επόμενους έξι μήνες, αφού αρκετοί διαβλέπουν ευκαιρίες να δανειστούν και να προβούν σε αλλαγές χαρτοφυλακίου.  
Τα δύο τρίτα των επενδυτών κατέχουν περισσότερο από το 10% του χαρτοφυλακίου τους σε μετρητά και σχεδόν οι μισοί εξ αυτών ισχυρίζονται ότι «αναμένουν την κατάλληλη ευκαιρία» για να επενδύσουν. Εάν όντως αποφασίσουν να προβούν σε επενδύσεις, 6 στους 10 επενδυτές θεωρούν ιδιαίτερα ελκυστικούς κλάδους την τεχνολογία (63%) και την υγειονομική περίθαλψη (59%).  
«Με τις επιπτώσεις του COVID-19 που αναμένεται να επηρεάσουν τον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης για τα επόμενα χρόνια και τη στροφή σε έναν πιο ψηφιοποιημένο κόσμο, οι επενδυτές διαβλέπουν περαιτέρω ευκαιρίες σε αυτούς τους τομείς», ανέφερε ο Iqbal Khan, Πρόεδρος της UBS Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management. «Ωστόσο, με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και με τις αυξήσεις των επιτοκίων στον ορίζοντα, οι επενδυτές περιμένουν την κατάλληλη στιγμή για να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους».  
Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων διατηρούν την εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις τους για τους επόμενους 12 μήνες, παρά το γεγονός ότι αναφέρουν την COVID-19, το αυξανόμενο κόστος υλικών και τις αυξήσεις των φόρων ως πηγές ανησυχίας.
Το 44% σχεδιάζει επίσης να κάνει προσλήψεις νέου προσωπικού και σχεδόν οι μισοί ενδιαφέρονται να επενδύσουν περισσότερο στη δική τους επιχείρηση. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μετατρέπουν τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας τους για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εργαζομένων. Το 69% προσφέρει αυξημένη ευελιξία στο ωράριο εργασίας, ενώ το 67% στον τόπο εργασίας των υπαλλήλων τους.
«Η πανδημία και η σχετική ‘Μεγάλη Παραίτηση (Great Resignation)’ που ακολούθησε, ενθάρρυναν τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στο τρέχον περιβάλλον και να αλλάξουν την οπτική τους αναφορικά με την ευελιξία στον εργασιακό χώρο», δήλωσε ο Tom Naratil, Πρόεδρος της UBS Αμερικής και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management. «Μέσω των συμβούλων μας, είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε τις πληροφορίες που μας παρέχουν τα τμήματα Chief Investment Office & Business Owners Client Segment, με σκοπό να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να βρουν το δρόμο τους σε αυτή την περίοδο μετασχηματισμού».  
Ευρήματα έρευνας ανά περιοχή
ΗΠΑ
Ο προβληματισμός σχετικά με τις αυξήσεις φόρων έχει τεθεί σε δεύτερη μοίρα αυτό το τρίμηνο και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό έχουν έρθει στο προσκήνιο, κυρίως για όσους επενδυτές θέλουν η τρέχουσα διοίκηση να θέσει τον έλεγχο του πληθωρισμού ως βασική προτεραιότητα (82%).
Οι επενδυτές των ΗΠΑ πιστεύουν επίσης ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2022, με σχεδόν τους μισούς να ανησυχούν για πιθανή ύφεση της αγοράς. Εν μέσω της αστάθειας και μεταβλητότητας της αγοράς, οι επενδυτές των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν μετοχές και αντισταθμιστές χαρτοφυλακίου, να κάνουν χρήση μετρητών ή και να δανειστούν προτού επέλθουν πιθανές αυξήσεις επιτοκίων, με τη μορφή νέων ή αναχρηματοδοτούμενων υποθηκών, και δανειοδότησης βάσει τίτλων (SBL).  
Λατινική Αμερική
Στη Λατινική Αμερική, η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία μειώθηκε σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2021, με έξι στους 10 (58%) επενδυτές να αισθάνονται αισιόδοξοι για την οικονομία της περιφέρειας και το 59% των επενδυτών να είναι θετικά διακείμενο για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των μετοχών στην περιοχή τους. Η κάμψη της αισιοδοξίας έχει επηρεάσει εξίσου τα επενδυτικά τους σχέδια. Το 52% σκοπεύει να επενδύσει περισσότερο κατά τους επόμενους έξι μήνες, από 60% το τρίτο τρίμηνο.  
Ευρώπη (εκτός Ελβετίας)
Η αισιοδοξία των Ευρωπαίων επενδυτών έχει υποχωρήσει σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες από το τρίτο τρίμηνο, με το 68% των Ευρωπαίων επενδυτών να νιώθει -έστω προσωρινή- αισιοδοξία για την οικονομία της περιφέρειας. Η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία στις μετοχές έχει επίσης υποχωρήσει, με το 43% να σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερο στους επόμενους έξι μήνες.
Ελβετία
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολόγους τους, η αισιοδοξία των Ελβετών επενδυτών είναι αυξημένη από το περασμένο τρίμηνο, με το 68% να μην προβληματίζεται για την οικονομία τους βραχυπρόθεσμα, σημειώνοντας αύξηση 12 ποσοστιαίων μονάδων από το τρίτο τρίμηνο του 21.
Το 68% των Ελβετών επενδυτών είναι αισιόδοξο για τις ελβετικές μετοχές, από 46% το τρίτο τρίμηνο. Παρά την εμπιστοσύνη τους στην αγορά, οι επενδυτές παραμένουν το ίδιο επιφυλακτικοί στο εγγύς μέλλον, με μόνο τρεις στους 10 να σκοπεύουν να προβούν σε περισσότερες επενδύσεις στους επόμενους έξι μήνες.  
Ασία και Χώρες Ειρηνικού
Στην Ασία, η βραχυπρόθεσμη αισιοδοξία για την τοπική οικονομία βρίσκεται στο 63%, σε παρόμοιο επίπεδο με το 3ο τρίμηνο του 2021. Έξι στους δέκα (63%) Ασιάτες επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις εξάμηνες προοπτικές για τις μετοχές στην περιφέρειά τους και σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38%) σχεδιάζουν να επενδύσουν περισσότερο στους επόμενους έξι μήνες.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: UBS NYC

Υποβάλλετε ένα άρθρο

Το όνομά σας *

Το email σας *

Το θέμα του άρθρου σας *

kataskevesktirion.gr
kataskevesktirion.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

17 Απριλίου 2026

Spitogatos: Ανοδικά οι τιμές κατοικιών το πρώτο τρίμηνο του 2026 σε όλη τη χώρα και στα μεγάλα αστικά κέντρα


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: JOE & THE JUICE (ΔΤ)

17 Απριλίου 2026

Το διεθνές urban hotspot με τη σκανδιναβική αύρα που προσγειώνεται σε Κολωνάκι και Γλυφάδα


Διαβάστε το άρθρο

Πηγή φωτογραφίας: Όμιλος Φάις (ΔΤ)

17 Απριλίου 2026

Ο Όμιλος Φάις επανατοποθετεί δυναμικά την MANGO στο River West με ένα πλήρως ανανεωμένο κατάστημα


Διαβάστε το άρθρο
15 Απριλίου 2026

Ενοίκια: Δεύτερη στην ΕΕ η Ελλάδα με άνοδο 10,1% – Ένας μισθός για ένα διαμέρισμα στην Αθήνα


Διαβάστε το άρθρο
14 Απριλίου 2026

Αγορά ακινήτων: Πως η γεωπολιτική συγκυρία του 2026 μετατρέπει την Ελλάδα σε μαγνήτη διεθνών κεφαλαίων


Διαβάστε το άρθρο
8 Απριλίου 2026

Φοιτητικές εστίες: Έξι ενδιαφερόμενοι για την ανέγερση 1.100 κλινών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής μέσω ΣΔΙΤ


Διαβάστε το άρθρο
Facebook __ Ακολουθήστε μας στο Facebook
Twitter __ Ακολουθήστε μας στο Twitter
Instagram __ Ακολουθήστε μας στο Instagram

Αναζήτηση

Επικοινωνήστε μαζί μας στο ακόλουθο email:

info[@]kataskevesktirion.gr

© 2025 Κατασκευές Κτιρίων. All Rights Reserved.