Το αρχιτεκτονικό γραφείο Trompoukis Architects ανέλαβε τον σχεδιασμό ενός πρότυπου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών στην πόλη της Βέροιας συνολικού εμβαδού 180 τ.μ. Δεδομένου ότι τα Κ.Δ.Α.Π. απασχολούνε παιδιά ηλικίας από 5 εώς 12 ετών, το κύριο σχεδιαστικό ερώτημα ήταν με ποιον τρόπο θα μπορέσουνε οι χώροι να διαμορφώνονται ανάλογα με τα ενδιαφέροντα της εκάστοτε ηλιακής ομάδας και να προσαρμόζονται στις ανάγκες αυτής. Σε κάθε γωνιά του χώρου έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες, οι οποίες προσδίδουνε στον χώρο ταυτότητα αλλά και μια παιχνιδιάρικη διάθεση.
Ιδιαίτερη πρόκληση αποτέλεσε το concept του κέντρου, το οποίο είναι η «Μαγική ΖΟΥΓΚΛΑ» και με ποιόν τρόπο θα μπορέσει να αποδοθεί μέσω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Έτσι, οι όψεις του κτιρίου επενδύθηκαν με μεγάλης κλίμακας «ξύλινα» ζώα, δέντρα και έναν περιμετρικό φράχτη που δίνει την αίσθηση μιας περιφραγμένης ζούγκλας, εξάπτοντας την φαντασία μικρών και μεγάλων.
Οι καμάρες στα παράθυρα, τα χρώματα των τοίχων, τα παρτέρια με τα φυτά και οι ξύλινες επενδύσεις δίνουν ένα πιο «παιχνιδιάρικο» ύφος στο κτίριο, το οποίο ωστόσο παραμένει minimal με απλές γραμμές και γεωμετρίες.
“Περνώντας στο εσωτερικό του κτιρίου, οι χώροι διαμορφώθηκαν με τέτοιο τρόπο ώστε να πληρούν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές του κτιριοδομικού κανονισμού”.
Συνολικά το κτίριο αποτελείται από 2 αίθουσες 50 τ.μ. η κάθε μια. Η πρώτη είναι αίθουσα απασχόλησης παιδιών και περιλαμβάνει μια μικρή σκηνή, έναν τοίχο αναρρίχησης, ένα μικρό αμφιθέατρο και ελεύθερο χώρο για δραστηριότητες. Η δεύτερη αίθουσα είναι αυτή των κατασκευών και περιλαμβάνει χώρο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, νίπτηρες και γραφεία για μελέτη.
“Στην είσοδο του κτιρίου βρίσκεται και ο χώρος της Reception, ο οποίος περιβάλλεται από ξύλινους κορμούς δέντρων, ταπετσαρίες με φυτά και χρωματισμούς που παραπέμπουνε σε ζούγκλα”.
Αντίστοιχα στις αίθουσες του κέντρου κυριαρχούν τα έντονα χρώματα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί σε κάθε λειτουργικό στοιχείο του χώρου. Έτσι για παράδειγμα, ο χώρος «χαλάρωσης» έχει επενδυθεί με χλοοτάπητα για να θυμίζει γρασίδι, ο τοίχος πίσω από τις βιβλιοθήκες έχει εικόνες ζώων που συναντάμε στη ζούγκλα, τα γραφεία είναι σχεδιασμένα σαν σπιτάκια και οι κολώνες είναι ντυμένες με «ξύλινα δέντρα». Πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχεδιασμό έχουνε και οι ψευδοροφές με τους πολύχρωμους κύκλους, σε διαφορετικά μεγέθη και θέσεις με κρυφό led φωτισμό.
Τα υλικά που επιλέχτηκαν και το συγκεκριμένο έργο είναι η λάκα σε λευκές αποχρώσεις, το ξύλο σε δάπεδο και επενδύσεις και φυσικά οι ταπετσαρίες με έντονους χρωματισμούς και εικόνες. Κάθε έπιπλο στον χώρο είναι custom κατασκευή ώστε να ταιριάζει και να εναρμονίζεται πλήρως με τα υπόλοιπα στοιχεία. Το έργο προσεγγίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην λειτουργικότητα, τις καθημερινές ανάγκες και την ασφάλεια των παιδιών, χωρίς να μειώνεται ωστόσο η αισθητική και η αρχιτεκτονική ποιότητα των χώρων.