Το αρχιτεκτονικό γραφείοTAF | Taliakis Architectural Firmανέλαβε την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος στα Βριλήσσια. Βασικό δεδομένο του έργου ήταν ηδημιουργία ενός δοχείου ζωής για μια νεοσύστατη οικογένεια με έναν χώρο που θα τους ακολουθεί και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός της υπάρχουσας κατασκευήςκαι κάτοψης. Η επιλογή της open plan κουζίνας, η οποία διαχωρίζεται από το σαλόνι, μέσω της custom made τραπεζαρίας από χαλαζία προσδίδει στον φωτεινό χαρακτήρα του χώρου, ο οποίος μέχρι πρότινος έπασχε από έλλειψη φυσικού φωτός. Με αυτόν τον τρόπο αποδίδεται η αίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου, με λιτές γραμμές και ενδιαφέρουσες γεωμετρίες που προσδίδουν βάθος.
Με γνώμονα το νέο ζευγάρι για το οποίο σχεδιάστηκε ο χώρος, η τραπεζαρία, ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας και του νέου χώρου, υιοθετεί πολλαπλές χρήσεις διατηρώντας συγχρόνως την επικοινωνία ζωντανή και φέρνοντας πιο κοντά τους κατοίκους μέσω της συνύπαρξης των λειτουργιών.
“Καθίσταται εύκολα σαφές πως το λευκό, το υποσυνείδητο και συνειδητό χρώμα που συνδυάζεται με την ηρεμία, την χαλάρωση και την καθαριότητα επιλέχθηκε προκειμένου να ξεκουράσει τον χρήστη και να φωτίσει τον χώρο”.
Η πλαστική και minimal αντίληψη της σύνθεσης εντείνεται με την εισαγωγή γεωμετρικών μορφών (wall formations). Η μορφή του τοίχου υποχωρεί, δημιουργώντας κοιλότητες στο πάχος της. Οι κοιλότητες αυτές έρχονται να παραλάβουν τις λειτουργίες και τις χρήσεις του διαμερίσματος.
Κατ’ αναλογία, η έμφαση στο ξύλο για αντίθεση στα wall formations, έχει ως στόχο την δημιουργία ενός ζεστού χώρου, φιλικού προς το μάτι και την αφή. Η αίσθηση αυτή αναδεικνύεται περισσότερο μέσω του ατμοσφαιρικού φωτισμού, ο οποίος ηρεμεί και χαλαρώνει τον χρήστη.
Κρυφοί φωτισμοί στην ψευδοροφή και στα wall formations προσδίδουν ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον χαλάρωσης για το βράδυ, μετά την κούραση της ημέρας. Οι ταινίες LED που έχουν τοποθετηθεί εσωτερικά στις κοιλότητες δημιουργούν αντιθέσεις και τονίζουν την γεωμετρία τους, δίνοντας μια αέρινη αίσθηση στους όγκους.
Τέλος, οι υπόλοιποι χώροι του διαμερίσματος σχεδιάστηκαν, έτσι ώστε να μπορούν να ακολουθήσουν το ζευγάρι στην πορεία της ζωής τους. Τα δωμάτια διαμορφώθηκαν με τρόπο, ο οποίος σήμερα εξυπηρετεί χρήσεις γκαρνταρόμπας και γυμναστηρίου, ενώ πολύ εύκολα μπορεί να γίνει η μεταβολή τους σε υπνοδωμάτια.