Το γραφείο AplusM – architecture plus Mechanical engineering ανέλαβετον σχεδιασμό ενός καταστήματος και εργαστηρίου χειροποίητου κοσμήματος στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η κύρια πρόκληση του σχεδιασμού ήταν η μικρή όψη του χώρου (2,80 μ.) που σε συνδυασμό με το βάθος (4,60 μ.) δημιουργεί έναν επιμήκη όγκο με περιορισμένο φυσικό φωτισμό.
Η μικρή βιτρίνα έπρεπε να προσελκύει το ενδιαφέρον των πελατών και να αντικατοπτρίζει την φιλοσοφία του καταστήματος ενώ ταυτόχρονα ο εσωτερικός χώρος να σχεδιαστεί εύχρηστος και λειτουργικός.
“Στην γυάλινη όψη του χώρου ένας boxtobox όγκος με custom κατασκευές έκθεσης φιλοξενεί τα προϊόντα τα οποία με τον κατάλληλο φωτισμό παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και αναδεικνύονται μέσα στο σκοτεινό φόντο”.
Στο εσωτερικό και κεντρικά στον χώρο μία μεγάλη επιφάνεια υποδέχεται τον επισκέπτη και επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να παρουσιάσει τα προϊόντα του. Γύρω της ερμάρια αποθήκευσης και γυάλινες βιτρίνες – εκθετήρια φιλοξενούν περισσότερα κομμάτια από την συλλογή του καλλιτέχνη, ενώ καθρέφτες επιτρέπουν στον πελάτη να δοκιμάσει τα προϊόντα και να τα προβάρει επάνω του. Στο βάθος τοποθετείται το γραφείο του ιδιοκτήτη με το ταμείο προστατευμένα από την επιφάνεια προβολής και παρουσίασης του καταστήματος.
Κυρίαρχο ρόλο στον σχεδιασμό παίξανε τα υλικά και ο φωτισμός. Στα πλαίσια της δημιουργίας ενός χώρου μοντέρνας αισθητικής που πρωταγωνιστής θα είναι το κόσμημα επιλέχθηκαν λειτουργικά και πρακτικά υλικά κοντά σε αυτά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης στην δουλειά του.
Το μέταλλο και το γυαλί χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή όλων των custom κατασκευών οι οποίες παρέμειναν λιτές, χωρίς περιττές λεπτομέρειες ενώ ο σημειακός φωτισμός χρησιμοποιήθηκε για να αναδείξει το εκάστοτε κομμάτι που φωτίζει.
Ο φωτισμός χωρίζεται σε ζώνες και ελέγχεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να επιλέξει τι θα αναδείξει κατά τις νυχτερινές ώρες και όταν το κατάστημα παραμένει κλειστό.