Το project, που παρουσιάζει το αρχιτεκτονικό γραφείοAMT architects, αφορά μικρής κλίμακας ανακαίνιση χώρου γραφείων της εταιρείας MarathonVC. Στην καρδιά της πόλης, στην περιοχή της Ακρόπολης, ένας ενιαίος χώρος 200 τ.μ., φιλοξενεί θέσεις εργασίας, χώρους υποδοχής, meetingroom, χώρους online διασκέψεων και καθιστικό.
Με βάση το βιομηχανικό και μινιμαλιστικό style του κτηρίου, ο χώρος διαμορφώθηκε, επιπλώθηκε και διακοσμήθηκε, ώστε να καλύπτει τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των χρηστών. Ο ενιαίος χώρος χωρίστηκε με νοητά ή ελαφριά όρια, δίνοντας την δυνατότητα να αλλάζει και να προσαρμόζεται ανάλογα με τις παροδικές χρήσεις που προκύπτουν (θέσεις εργασίας που αυξάνονται και μειώνονται, μικρά συνέδρεια, εταιρικά meetings, κλπ).
Έπιπλα με λιτές γραμμές, συνεχής χρωματική παλέτα, υλικά όπως ξύλο, μέταλλο και γυαλί, δημιουργούν ένα περιβάλλον με συνοχή. Η αυστηρότητα των καθαρών γραμμών σπάει από την χρήση φυτών και μαλακών επενδύσεων. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στο καθιστικό που ο σχεδιασμός του και η χρήση κατάλληλων επίπλων επιτρέπει εργασία σε χαλαρούς ρυθμούς, ανεπίσημα meetings ή και μικρά διαλείμματα.
Ο σχεδιασμός του χώρου στηρίχτηκε σε δύο βασικές συνιστώσες που τέθηκαν από τους χρήστες: ο χώρος πρέπει να παρέχει την δυνατότητα για ποικίλες χρήσεις και να μην χαθεί ο ενιαίος χαρακτήρας του. Οι δύο αυτοί παράγοντες αποτέλεσαν γνώμονα για την σχεδίαση και την διακόσμηση του χώρου, ενώ ταυτόχρονα ήταν περιοριστικοί ως προς την διαχείριση του.
Η τελική σχεδίαση βασίστηκε στην οργάνωση του χώρου σε ζώνες χρήσεων που οριοθετήθηκαν με νοητά ή ελαφριά όρια, επιτρέποντας την μεταβολή και την αναδιάρθωση τους. Ο κύριος χώρος παρέμεινε ενιαίος και μέσα σε αυτόν οργανώθηκε η βασική χρήση εργασίας, τοποθετώντας γραφεία διαστάσεων 2.00μ επί 1.00μ παράλληλα και σε σειρά. Οι 6 θέσεις εργασίας θεωρούνται μόνιμες και σταθερές, αν και κατ’ ανάγκη μπορούν να επανατοποθετηθούν.
Σε συνέχεια των θέσεων αυτών, παράλληλα στο εξωτερικό όριο του κτηρίου που αποτελείται από υαλοπίνακες, τοποθετήθηκε πάγκος εργασίας με ακόμα 6 θέσεις. Οι χρήση αυτών είναι περιστασιακή και ο πάγκος, αποτελούμενος από δυο μονάδες, είναι αυτοφερόμενος ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί σε όποιο άλλο σημείο χρειαστεί.
“Ανάμεσα στις θέσεις εργασίας που διαμορφώθηκαν, τοποθετήθηκαν μικρά καθιστικά, αποτελούμενα από πολυθρόνες και χαμηλά τραπεζάκια. Ο ρόλος τους είναι τόσο η υποδοχή καλεσμένων και η πραγματοποίηση μίας μικρής, άτυπης συνάντησης, όσο και η φιλοξενία των μικρών διαλειμμάτων των εργαζόμενων”.
Η δεύτερη βασική ζώνη που δημιουργήθηκε στον χώρο σπάει τον αυστηρό χαρακτήρα της εργασίας και ακολουθεί μία πιο χαλαρή προσέγγιση. Αντιδιαμετρικά της μονάδας εργασίας, διαμορφώνεται σαλόνι το οποίο χωρίζεται από τον υπόλοιπο χώρο με ξύλινη κατασκευή. Η κατασκευή αυτή είναι διάτρητη, επιτρέπει την μερική οπτική επαφή ανάμεσα στις ζώνες, ενώ παράλληλα, προσφέρει χώρους αποθήκευσης με την μορφή ραφιών. Πίσω από την ξύλινη αυτή κατασκευή, ένα σαλόνι σχηματισμένο από καναπέ, πολυθρόνες και βοηθητικά τραπεζάκια είναι ικανό να φιλοξενήσει χαλαρές συναντήσεις, εργασία σε πιο ήρεμους ρυθμούς ή απλά lunch breaks.
Ο ενιαίος χαρακτήρας των γραφείων δημιούργησε, ωστόσο, και την ανάγκη για απομόνωση, καθώς πολλές φορές η χρήση ηχητικών μέσων από έναν χρήστη διατάρασσε την λειτουργία όλων των ζωνών. Έτσι, ενώ μεγάλο τμήμα του χώρου κρατήθηκε ενιαίο με ελαφρά ή καθόλου χωρίσματα, διαμορφώθηκαν και αυστηρά κλειστοί χώροι που επιτρέπουν την απομόνωση των εργαζόμενων. Δίπλα στην είσοδο και σε οπτική επαφή με την ζώνη εργασίας, οργανώθηκε meetingroom με την χρήση διπλών υαλοπετασμάτων.
“Ένα γραφείο συνεδριάσεων 8 θέσεων και απαραίτητος εξοπλισμός για συσκέψεις, επιτρέπει στην παράλληλη διεξαγωγή συναντήσεων, ενώ ο χώρος γραφείων λειτουργεί κανονικά”.
Παράλληλα, ένας δεύτερος κλειστός χώρος διαμορφώθηκε από αποθήκη σε άτυπο στούντιο παραγωγής ηχητικών εγγραφών, όπου οι τοίχοι επενδύθηκαν με ηχοαπορροφητικό υλικό υψηλών προδιαγραφών και ένα μικρό γραφείο τοποθετήθηκε για μεγαλύτερη άνεση. Πρόσθετα, ελεύθερα στον χώρο και με δευτερεύουσα χρήση αυτή του ορίου, τοποθετήθηκε ένα booth που επιτρέπει στην πλήρη ηχητική απομόνωση ενός χρήστη, ενώ παρέχει ανεξάρτητο σύστημα αερισμού και φωτισμού, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για κλήσεις ή συνδιαλέξεις.
Αισθητικά, ο σχεδιασμός, η επίπλωση και η διακόσμηση του χώρου ακολουθεί το βιομηχανικό style του κτηρίου, δίνοντας σημασία στην μινιμαλιστική εικόνα του. Η παλέτα χρωμάτων κυμάνθηκε στις αποχρώσεις του γκρι και του μπλε, που αποτελεί και το χρώμα του εταιρικού λογότυπου. Η φυσικός δρυς “έδεσε” με το ανεπίχριστο σκυρόδεμα και ζέστανε την ατμόσφαιρα, ενώ το ζωντανό στοιχείο των πράσινων φυτών έδωσε μία φρέσκια νότα στον χώρο.
Η χρήση βινυλικού πατώματος το οποίο τοποθετήθηκε πάνω στις υπάρχουσες μεταλλικές πλάκες, και η τοποθέτηση κουρτινώνσε μορφή roller, βελτίωσαν τόσο το αισθητικό κομμάτι του χώρου, όσο και την διαχείριση των ηχητικών ανακλάσεων.
Σημαντική πινελιά στον χώρο αποτελεί η σύνθεση από ζωντανά βρύα τοποθετημένα σε κάδρο, γύρω από το λογότυπο της εταιρείας. Η σύνθεση αυτή αποτελεί διακοσμητική πρόταση, αλλά παράλληλα βοηθάει ηχητικά τον χώρο, καθώς δημιουργεί ένα ηχοαπορροφητικό στοιχείο που βοηθά στον περιορισμό της ανάκλασης του ήχου.