Σε μια από τις παλαιότερες στοές της κεντρικής Αθήνας, και συγκεκριμένα στη Στοά Σπυρομήλιου, σχεδιάστηκε το εστιατόριο Ilios με αναφορές στο Αθηναϊκό εστιατόριο των δεκαετιών ’50 – ’60.
Πρόκειται για έναν επιμήκη χώρο παράλληλο με τη στοά, με μεγάλα ανοίγματα προς αυτή και προς τον εξωτερικό καθιστικό χώρο, ο οποίος ορίζεται από μία μεταλλική πέργκολα και οριοθετείται με πήλινες γλάστρες και φυτά.
“Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η αίσθηση μιας φυτεμένης αυλής εστιατορίου, ενώ στόχος ήταν και το να μειωθεί η άμεση επαφή της κίνησης της στοάς με τους θαμώνες”.
Εσωτερικά, ο χώρος αποτελείται από τρία τμήματα σε δύο χώρους: την κουζίνα με το μπαρ και την σάλα. Ο ξύλινος ταμπλάς, ο οποίος φτάνει μέχρι ένα μέσο ύψος, συνενώνει όλες αυτές τις ζώνες καθώς διατρέχει τις επιφάνειες των τοίχων.
Στο πάτωμα των δύο χώρων έχει τοποθετηθεί πλακάκι μωσαϊκού, ενώ στη σάλα έχει διατηρηθεί το παλιό ξύλινο δάπεδο. Εκεί, τα καθιστικά booths είναι τοποθετημένα περιμετρικά, με ένα μεγάλο κεντρικό τραπέζι στην μέση της αίθουσας.
Οι καθρέπτες υπό κλίση, οι απλίκες στον τοίχο, οι καναπέδες-booths, οι παλιές φωτογραφίες και το μάρμαρο Κοζάνης, αποτυπώνουν την αισθητική των παλιών εστιατορίων της Αθήνας.
Η χρήση του μαρμάρου, του ξύλου και της ψάθας επικρατούν τόσο στις διακοσμητικές επιφάνειες όσο και στα έπιπλα, ενώ η επιλογή στα υφάσματα και τα χρώματα δίνουν την αίσθηση οικιακής ζεστασιάς.
English Description: Ilios an authentic Athenian restaurant inside one of the oldest arcades of downtown Athens, Greece, designed by Urban Soul Project
Inside one of the oldest arcades of downtown Athens, in Stoa Spiromiliou, the restaurant Ilios was designed with references to the Athenian diner of the 50s and 60s decades.
The long space runs parallel with the arcade, with large openings towards it and towards the external seating area, which is defined by a metal pergola above and clay pots with plants around the perimeter. This creates a garden setting on the semi-private terrace, separating customers from the arcade’s pedestrian traffic.
Wood panelling unifies these zones by running around all the wall surfaces. In the bar – kitchen area the floor was replaced with terrazzo tiles, while the existing timber floor of the dining hall was retained. The booths are placed around the perimeter so that a large communal table can sit in the middle of the hall.
The tilted mirrors, the lights, the booths, the historic pictures on the wall and the marble tables, they all contribute to recreating the atmosphere from old Athenian diners.
The use of marble, wood and straw is not limited to the decorative details but is also applied to the furniture, and the choice of such materials, colours and textiles give off a homely warmth.