Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Το αρχιτεκτονικό δίδυμο του γραφείου ADD Architecture Studio, Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης, ολοκλήρωσαν πρόσφατα τον σχεδιασμό του boutique showroom του ελληνικού fashion brandXana”, στο πεζόδρομο Γεωργίου Δροσίνη, στη Κηφισιά.

Το concept του showroom εμπνέεται από το Ελληνικό καλοκαίρι και ενσωματώνει προσεκτικά διαλεγμένα minimal στοιχεία που αποπνέουν μια οικεία ατμόσφαιρα Ελληνικού νησιού.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Ο σχεδιασμός βασίστηκε στην επιθυμία ο μικρός χώρος του showroom να φανεί μεγαλύτερος. Αυτό οδήγησε στην απόφαση της φυσικής παρουσίας των προοπτικών γραμμών -με ένα σημείο φυγής- του χώρου, αναμορφώνοντας την προοπτική και τις διαστάσεις του showroom. Αυτή η επαυξημένη προοπτική έχει διττή εμφάνιση στο υλοποιημένο σχεδιασμό.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Στο δάπεδο, οι προοπτικές γραμμές μεταφράζονται σε φωτεινές γραμμές που οριοθετούν ένα κεντρικό τρίγωνο κυκλοφορίας και δύο πλάγιες ζώνες δειγματισμού. Το κεντρικό τρίγωνο επιστρώθηκε με τσιμεντένιες πλάκες που φέρνουν στο νου την αίσθηση που έχει κανείς όταν περπατά σε κάποιο παραδοσιακό νησιώτικο σοκάκι.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επιλογή υλικού δημιουργεί μια σχέση συνέχειας μεταξύ του εξωτερικού πεζόδρομου και του εσωτερικού του showroom.

Οι πλάγιες ζώνες δειγματισμού αποτελούνται από τσιμεντοκονία σε σκούρο γκρι απόχρωση που έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη φωτεινή παλέτα υλικών και τονίζει τα ρούχα που κρέμονται από πάνω της.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“Στην οροφή, οι προοπτικές γραμμές επανεμφανίζονται ως τα περιμετρικά δοκάρια μιας τριγωνικής πέργκολας τα οποία φέρουν τα σποτ φωτισμού”.

Η πέργκολα είναι κεκλιμένη, με τη χαμηλότερη κορυφή της να βρίσκεται προς το εσωτερικό του showroom, δημιουργώντας έτσι μια δυναμική προοπτική που οδηγεί τον επισκέπτη προς τα δοκιμαστήρια.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Η πλήρωση της πέργκολας γίνεται από παραδοσιακό ρολό καλαμωτής σε λευκό χρώμα, η οποία συγκρατείται στη θέση της από δευτερεύοντα μεταλλικά δοκάρια που φέρουν κρυφό διάχυτο φωτισμό. Ολόκληρη η κατασκευή της πέργκολας γίνεται αντιληπτή ως μια επανερμηνεία του «ψαροκόκαλου» και των κατασκευών σκίασης που συναντώνται στα ελληνικά νησιά.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“Οι τοίχοι καλύπτονται από λευκό σοβά «χτενιστό» προς τη διαμήκη διεύθυνση του showroom”.

Οι υποχωρήσεις του σοβά δημιουργούν απαλές σκιές που συμβάλουν στο γενικότερο παιχνίδι της προοπτικής. Η επεξεργασία του «χτενιστού» σοβά οριοθετείται από ένα ξύλινο πηχάκι λευκής σημύδας που διατρέχει ολόκληρη τη περίμετρο του showroom και διαμορφώνει το κατώφλι των δοκιμαστηρίων.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Το μοναδικό σημείο φυγής της τεχνητής προοπτικής του showroom τοποθετείται κεντρικά στο τοίχο των δοκιμαστηρίων, ο οποίος καλύπτεται από το ίδιο υλικό με το οποίο γίνεται η πλήρωση της πέργκολας. Καθώς ο επισκέπτης πλησιάζει τα δοκιμαστήρια, η αριστερή φωτεινή γραμμή στο έδαφος «σπάει» ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο λευκής σημύδας που σηματοδοτεί την είσοδο στο χώρο των δοκιμαστηρίων. Η νοητή επέκταση του σπασίματος καθρεπτίζεται και στη δεξιά γραμμή, ορίζοντας το παρακείμενο τραπέζι του ταμείου.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Έργο: Boutique showroom “HANA”, Τοποθεσία: Κηφισιά Αθήνα ΕλλάδαΑρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio, Έτος υλοποίησης: 2019, Κείμενο παρουσίασηςADD Architecture StudioΦωτογραφίεςADD Architecture Studio

Λίγα λόγια για το γραφείο ADD Architecture Studio:

Οι ADD είναι ένα αρχιτεκτονικό design γραφείο με έδρα την Αθήνα που έχει σαν στόχο τη δημιουργία μοναδικών εμπειριών χώρου μέσα από το σχεδιασμό κτιρίων, εσωτερικών χώρων και αντικειμένων.
Η handson προσέγγιση των ADD περιλαμβάνει προσεκτική και λεπτομερή επιλογή υλικών σε κάθε project ενώ σήμα κατατεθέν τους είναι η μοναδική χρήση του φωτός σε κάθε του μορφή ώστε να εμφυσήσει μία ιδιαίτερη αίσθηση ατμόσφαιρας στον τρισδιάστατο χώρο.
Οι ADD αντιλαμβάνονται κάθε έργο σαν μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουν την κρυμμένη δυνατότητα που ταιριάζει στο εκάστοτε προγραμματικό σενάριο, είτε πρόκειται για showroom, concept store ή ιδιωτικές κατοικίες και custom made έπιπλα.
Οι ιδρυτές Αργύρης Χρονόπουλος και Διονύσης Κουτσιουμάρης συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η συνεργασία τους ξεκίνησε στα φοιτητικά τους χρόνια και είχε σαν αποτέλεσμα να κερδίσουν το Ευρωπαϊκό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής αλλά και να είναι υποψήφιοι για το Mies Van Der RoheYoung Talent Architecture Award για τη διπλωματική τους με θέμα “Sub_ZeroLife Beyond Parking”, το 2016. Τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να περιμένουν πάντα το απρόσμενο και παράλληλα να το αξιοποιούν σαν πηγής έμπνευσης για την παραγωγή μοναδικού και αυθεντικού σχεδιαστικού έργου.
Από την ίδρυσή του το 2016, το ADD Architecture Studio έχει κερδίσει το βραβείο Silver ADesign Award 2017 – 2018 για το σχεδιασμό του Reverse Pickup” φωτιστικού και το BIG SEE Interior Design Awrad 2018 για το concept storeLEscalier.
Ο Αργύρης και ο Διονύσης έχουν υπάρξει επίσης το νεότερο αρχιτεκτονικό δίδυμο που έχει επιλεγεί για να εκθέσει έργο του στην 9η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων με το σχεδιαστικό έργο τους Meuble a habiter-Έπιπλο διαβίωσης” μια ιδιωτική κατοικία στην Εκάλη.
Πρόσφατα οι ADD έλαβαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Golden ADesign Award με το φωτιστικό πολλαπλών χρήσεων “Reverse Sunlock, ένα βραβείο που μοιράζονται μόνο με 4 ακόμα ονόματα παγκοσμίως.
Οι ADD είναι μέλη του IDC (International Design Club) και της IAD (Ιnternation Association of Designers). Οι ADD εμπνέονται από το κοινό τους όραμα για ένα ολιστικού τύπου αρχιτεκτονικό γραφείο που θα ασχολείται με ένα πλήρες εύρος σχεδιαστικών στρατηγικών και λύσεων κάθε τύπου.

English Description: The boutique showroom of Greek fashion brand “XANA”, situated in Georgiou Drosini, Pedestrian Street, in Kifisia, Athens, Greece, designed by ADD Architecture Studio.

The showroom concept was inspired by the Greek summer and infused with carefully selected minimal elements evoking a familiar atmosphere of Greek islands.
The design was based on the desire to make the small space of the showroom seem larger and longer. This led to the decision of creating two new converging axes, intensifying and reforming the showroom’s perspective and internal dimensions. This design approach is manifested doubly in its realization.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“On the floor, the new axes are translated into luminous lines defining a central circulation triangle and two side showcasing zones”.

Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

The central triangle was covered with cement tiles bringing to mind the feeling one gets when walking along the narrow cobblestone alleys of the Greek islands. At the same time, this selection of tiling creates a relationship of continuity between the rough materials of the outside and the showroom’s interior. The side showcasing zones are covered in dark grey cement flooring in order to highlight the clothes hanging above through a direct contrast with the rest of the showroom’s light color-palette materials.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“On the roof, the axes re-appear as the defining perimeter steel beams of a unique triangular pergkola, supporting lighting spots and roof hangers”.

Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

The pergkola is inclined, with the lower-height end situated at the inner end of the showroom, thus offering a dynamic sense of perspective as well as leading the visitor to the fitting rooms. The pergkola’s skin consists of white-painted cane rolls, supported by secondary steel beams which incorporate hidden diffuse light. The whole pergkola construction was perceived as a reinterpretation of the herringbone pattern and the traditional shading structures found quite often in the Greek islands.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

“The walls are covered with white hand-pulled plaster following the longitudinal direction of the space”.

Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

The plaster carved lines form delicate and tenuous shadow lines which contribute to the overall dramatic game of perspective-ness. The hand-pulled finishing is framed through a white birch wooden slat which spans the whole perimeter and serves as the fitting rooms’ threshold.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

The showroom’s artificial perspective vanishing point was centrally placed on the fitting rooms’ walls which are covered with the same cane used for the pergkola’s skin. As the visitor approaches the fitting rooms, the left luminous floor line “breaks” in order to form another secondary white birch triangle which signals the entrance to the fitting area. The apparent extension of the break luminous line was used to define the place and form of the cashier’s table.
Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Photo © ADD Architecture Studio

Facts & Credits:

Project title: Boutique showroom of Greek fashion brand “XANA”Location: Kifisia – Athens – Greece, Architecture – Design: ADD Architecture Studio, Year: 2019, Text description: ADD Architecture Studio, Photography: ADD Architecture Studio

About ADD Architecture Studio:

ADD is an architectural and Design Studio based in Athens, Greece focusing on creating spatial experiences through the design of buildings, interior spaces and objects. ADD’s hands-on approach involves careful selection of materials and unique use of light in all its forms so as to infuse atmosphere to the three-dimensional space.
ADD perceive each project as an exquisite opportunity to discover latent potential which fits the programmatic senario, spanning from showrooms to concept-stores and from residences to dedicated furniture.
Founders, Argyris Chronopoulos and Dionysis Koutsioumaris collaborated throughout their studies in NTUA, which led to the reception of the European Architectural Medal Award and the nomination for the Mies van Der Rohe-Young Talent Architecture Award for their graduation diploma project (“Sub_Zero-Life Beyond Parking”) in 2016. Through the years they have always shared the notion of “expect the unexpected” as a form of inspiration leading to original and unique design. Since its foundation in 2016, ADD Architecture Studio has received the Silver A’ Design Award 2017 – 2018 (“Reverse Pickup” Table Lamp), the BIG SEE Interior Design Award 2018 (“L’ Escalier” Concept Store) and has been the youngest duo selected for exhibition in the 9th Biennale of Greek Young Architects (Residence in Ekali -“Meuble a habiter”). Most recently ADD received the Golden A’ Design Award 2018-2019 (“Reverse Sunclock” Multifunctional Wall Lamp), a prize shared with only 4 more laureates worldwide.
ADD is a member of IDC (International Design Club) and IAD (International Association of Designers). ADD is inspired and driven by the vision of a holistic type of architectural office engaging with the full spectrum of design-oriented strategies and solutions.

Visit ADD’s Architecture Studio WEBSITE | FACEBOOK PAGE | INSTAGRAM