Photo © Thomas Gerasopoulos
Ένα αχρησιμοποίητο για χρόνια οίκημα στην Ιερά οδό  μεταμορφώθηκε σε ένα  πολυμορφικό κέντρο ψυχαγωγίας το Tokyo Theater Athens. Το ζητούμενο ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με στήσιμο club και live stage που θα έφερε την επωνυμία Τόκυο που θα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, DJ, party, εκδηλώσεις. Έτσι και η προσέγγιση της Βιργινίας Καβράκη ήταν το ίδιο πολυμορφική.
Photo © Thomas Gerasopoulos

Ο σχεδιασμός σε όλο τον χώρο είναι λιτός, χαρακτηριστικό της ιαπωνικής αρχιτεκτονικής συνδυασμένος με παραδοσιακές φόρμες και πινελιές από την θρησκευτική αρχιτεκτονική της.
Photo © Thomas Gerasopoulos

Η αδιάφορη πρόσοψη του κτιρίου επενδύθηκε με μία λαξευμένη επιφάνια που αναπαριστά αρχαίους κώδικες όπως εκτίθενται σε ένα χειρόγραφο στο αρχαιολογικό μουσείο του Τόκυο.
Photo © Thomas Gerasopoulos

Τα σημεία των διάτρητων ιαπωνικών χαρακτήρων, φωτίζονται  από πίσω με κόκκινο φως χαρακτηριστικό χρώμα της Ιαπωνίας. Η τελική εικόνα παραπέμπει ένα πέτρινο  «ΜΑΤΡΙΧ».  
Photo © Thomas Gerasopoulos

Την πρόσοψη συμπληρώνει το Torii στην είσοδο του καταστήματος. Η γνωστή ιαπωνική πύλη που βρίσκετε πάντα μπροστά από κάθε Shinto shrine και σηματοδοτεί τη μετάβαση από το κοινό και μιαρό (έξω κόσμος) στο ιερό.
Photo © Thomas Gerasopoulos

Η μεταλλική πόρτα της εισόδου είναι σχεδιασμένη με γεωμετρικό λιτό μοτίβο. Ο διάδρομός που πλαισιώνεται από Ιαπωνικές moon gates, οδηγεί από την είσοδο στον κυρίως χώρο. Κατά την διαδρομή των 22 μέτρων συναντάει κανείς φουτουριστικά γλυπτά που αναπαριστούν γκέισες.
Photo © Thomas Gerasopoulos

Ο κυρίως χώρος σχεδιάστηκε αμφιθεατρικά για τις ανάγκες της λειτουργίας του. Φιλοξενεί ένα μεγάλο κεντρικό bar στο κέντρο του χώρου και στο χαμηλότερο σημείο του. Την σκηνή, τον χώρο του D.J. και δυο μικρότερα bar στα δυο άκρα.
Photo © Thomas Gerasopoulos

Το φόντο των επιφανειών είναι μαύρο και πλαισιώνεται με το χρώμα μόνο των ίδιων υλικών που είναι, το φωτισμένο σκυριανό μάρμαρο και το ξύλο. Σημαντικό ρόλο παίζει ο φωτισμός αφού ο χώρος λειτουργεί αυστηρά νύχτα.
Photo © Thomas Gerasopoulos

Έτσι στο κεντρικό μπαρ αυτό που είναι εμφανές είναι τα δυο κυρτά πλαϊνά από φωτισμένο μάρμαρο, ενώ σχεδόν εξαφανίζονται τα κάθετα όρια από μαύρο μάρμαρο Έδεσσας. Οι κουπαστές σε όλα τα επίπεδα από φωτισμένο μάρμαρο και αυτές, ουσιαστικά περιγράφουν όλη την κάτοψη.
3D Απεικόνιση Διαδρόμου, © Virginia Kavraki

Η πρωταγωνιστική Μάσκα γυναικείας θεότητας στην πλάτη του D.J, οι ιεροί δράκοι σε γκράφιτι που πλαισιώνουν εκατέρωθεν την σκηνή και οι εναλλασσόμενες εικόνες από την υπερμεγέθη οθόνη στην πλάτη της, μαζί με όλες τις υπόλοιπες φωτισμένες κατασκευές, αντανακλώνται πλήρως στην μαύρη αντανακλαστική ελαστική οροφή.
Κάτοψη, © Virginia Kavraki

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Tokyo Theater Athens, Τοποθεσία: Ιερά Οδός (Γκάζι) – Αθήνα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Εσωτερικός σχεδιασμός – Μελέτη φωτισμού – Επίβλεψη: Βιργινία Καβράκη, Ιδιοκτήτης και υπεύθυνος franchise: Βουτυράκος Ιωάννης, Lighting ShowExecutive producer: Βουτυράκος Ιωάννης, Παρουσίαση: Βιργινία Καβράκη, Φωτογράφιση: Θωμάς Γερασόπουλος

Συνεργάτες & Προμηθευτές Έργου:

Εργοδηγός – Σιδηροκατασκευές και ξυλοκατασκευές: Roland Zenko, Ελαστικές οροφές: Apollon Design Solutions, Ηλεκτρολόγος: Μακρής Δημήτρης, Τεχνοτροπίες: “Το πλακάκι” (Μιχαήλ Μανόλης), Πατίνες: Λάλος Γεώργιος, Ελαιοχρωματισμοί: Leonardo, Κατασκευή πρόσοψης και γλυπτών: Φρέντυ Γκίζας, Flexy led screen: DIGIGATE, Γκράφιτι: Βαλσαμίδης Βασίλης, Ανάγλυφες παραστάσεις: Cuervo, Μάρμαρα: Ι. ΜΑΛΑΚΑΤΕ – Ε. ΣΑΜΟΥΡΤΑΝΙΔΗ, Βιομηχανικά δάπεδα: ΔΑΠΕΔΩΝ ΕΡΓΑ, Είδη υγιεινής: ΛΑΚΙΩΤΗΣ

Σχόλια

σχόλια

scavolini
kostal