Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης
EUROPA

Στην οδό Πολυδεύκους, σε μια από τις γραφικές συνοικίες του Πειραιά, ανάμεσα από παλιές αποθήκες και σιδηρουργία, σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, ο εκθεσιακός χώρος, «THE INTERMIΣΣION», συγκλίνοντας σε μια σχεδιαστική προσέγγιση, που βασίζεται σε καθαρές αυστηρές γραμμές με ένα τελείως μινιμαλιστικό λευκό υπόβαθρο, σύμφωνα, δηλαδή, με την λογική του “White Box”.

Ο εκθεσιακός χώρος «THE INTERMIΣΣION», στεγάζει συνολικά 145 τ.μ. Στο ισόγειο βρίσκεται ο κεντρικός εκθεσιακός χώρος 85 τ.μ., ενώ στους δύο άλλους ορόφους του διαμορφωμένου παταριού, βρίσκονται γραφεία και βοηθητικοί χώροι.
Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Με πρωταρχικό γνώμονα την ταυτότητα της «INTERMIΣΣION» και την έννοια  του “White Box” στο χώρο της Τέχνης, ο σχεδιασμός βασίζεται σε καθαρές αυστηρές γραμμές με ένα τελείως μινιμαλιστικό λευκό υπόβαθρο.
Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Ο χώρος παραπέμπει σε έναν λευκό καμβά μελετημένος χωρίς φλύαρα αρχιτεκτονικά στοιχεία, ώστε να αναδεικνύει και να προβάλει σε πρώτο φόντο τα έργα Τέχνης που φιλοξενεί.
Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

«Η αρχιτεκτονική σύνθεση έχει μελετηθεί ώστε να δημιουργήσει παράλληλα έναν σιωπηλό διάλογο μεταξύ του μοντέρνου και του παλαιού».

Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αυτό εμφανίζεται μέσα από στοιχεία όπως, η διατήρηση της όψης, στην πρωτότυπη μορφή της, καθώς και η 100 χρόνων φωτισμένη ξύλινη στέγη, που έρχεται σε αντίθεση με τους λευκούς τοίχους, με έντονες γωνίες που προβάλλουν από κάτω.
Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

“Η επιλογή του ψυχρού γκρι πατώματος τσιμεντοκονίας, σε συνδυασμό με κάποιες έντονες πινελιές στα μπάνια, προσδίδουν στον στόχο αυτό”.

Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Όμοια, η κατασκευή του μεταλλικού παταριού και της σκάλας από λευκή διατρητή λαμαρίνα, παρόλη την μοντέρνα μορφή της, παραπέμπει στη σύνδεση των τοπικών σιδηρουργείων, τα οποία και είχαν ενεργή συμμετοχή στην κατασκευή του έργου.
Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Photo © Γιώργος Σφακιανάκης

Η διακριτική αυτή αρχιτεκτονική συνομιλία αντανακλά την Μοντέρνα Τέχνη που έχει επιλέξει να στεγάζει ο συγκεκριμένος εκθεσιακός χώρος σε μια τοποθεσία με τόση Πειραϊκή παράδοση.
Κάτοψη ισογείου | Κάτοψη Α΄ παταριού | Κάτοψη Β΄ παταριού, © ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS

Τομή Α-Α | Τομή Β-Β | Τομή Γ-Γ | Τομή Δ-Δ, © ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:  

Τίτλος έργου: THE INTERMIΣΣION, Τυπολογία: Εκθεσιακός χώρος, Τοποθεσία: Οδός Πολυδεύκους Πειραιάς, Αρχιτεκτονική μελέτη και διαχείριση έργου: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Oμάδα μελέτης: Λήδα ΚοκορέλιαΘεοφανώ ΠολυζωγοπούλουΑμαλία Βογιατζή, Mελέτη φωτισμού: HALO, Προμηθευτές έργου: VOKOS16 – GERAMANIS COLLECTION – HALO – OIKOS – REMOUNDROS GLASS WORKS, Κείμενο παρουσίασης: ΚΟΚΟRELIAARCHITECTS, Φωτογραφίες: Γιώργος Σφακιανάκης