Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Σε ένα αδιέξοδο της οδού Σαρρή, το παλιό διώροφο στοιχειοχυτήριο ιδιοκτησίας Καρπαθάκη – Αναγνωστόπουλου, κτισμένο το 1930, ανασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου και διαμορφώνεται σε ένα boutique ξενοδοχείο δώδεκα αυτοτελών διαμερισμάτων, προτείνοντας έναν νέο χώρο φιλοξενίας στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της ελληνικής πρωτεύουσας.

Από την είσοδο του κτηρίου, μέχρι και το φυτεμένο δώμα, οι αρχιτέκτονες, Μιλτιάδης Πορτοκάλης και Έφη Μαλανδράκη, επέλεξαν να συνδιαλέξουν στοιχεία της αθηναϊκής ιστορίας, του βιοτεχνικού χαρακτήρα της συνοικίας Ψυρρή, του ελληνικού τοπίου –  μέσω των υλικών της κατασκευής (μάρμαρο, μωσαϊκό, πέτρα) και ενός συγχρόνου αρχιτεκτονικού design.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

“Η συνολική επιφάνεια του κτηρίου ανέρχεται στα 860 τ.μ. τα οποία και διαμοιράζονται σε 5 στάθμες”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Στο υπόγειο συγκεντρώνονται όλοι οι βοηθητικοί χώροι, ενώ στο ισόγειο βρίσκεται ο χώρος υποδοχής (reception, lounge).
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Τα 12 διαμερίσματα του ξενοδοχείου αναπτύσσονται στους τρεις ορόφους και το δώμα φυτεύεται εξ’ ολοκλήρου με φυτά ελληνικού τοπίου προσφέροντας έναν χώρο χαλάρωσης με θέα το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Ο σεβασμός του βασικού δομικού κελύφους του ακινήτου, του ιδιαίτερου ογκοπλαστικού του χαρακτήρα, καθώς και η διάσωση – επανένταξη στοιχείων καθοριστικών για τη συνέχεια της αρχιτεκτονικής του ταυτότητας, αποτέλεσαν βασικό οδηγό των αρχιτεκτόνων κατά το στάδιο της μελέτης του έργου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

“Το κτήριο ενισχύθηκε στατικά ώστε να ανταποκρίνεται στα φορτία του φυτεμένου δώματος και της νέας χρήσης του ως boutique hotel.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Τα οργανωμένα σε κατακόρυφους άξονες βιομηχανικά παράθυρα, κάποια εκ των οποίων φτάνουν έως και τα πέντε μέτρα ύψος, αντικαταστάθηκαν από νέα σιδερένια κουφώματα ίδιας τυπολογίας στην όψη, ενισχυμένα όμως με διπλούς υαλοπίνακες ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες σε θερμομόνωση και ηχομόνωση.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

“Συγχρόνως, οι αρχιτέκτονες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην συντήρηση και ανάδειξη όλων των πέτρινων τοιχοποιιών του ακινήτου”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Οι δυο μεταγενέστερες προσθήκες του κτηρίου – αυθαίρετες κατασκευές που προστέθηκαν κατά την δεκαετία του ’90 – ενσωματώθηκαν στο γενικότερο σχεδιασμό ως πράσινοι κύβοι – παράσιτα και αναδείχθηκαν με την εξ’ ολοκλήρου διαφοροποίηση των υλικών κατασκευής τους σε επίπεδο όψεων: οι ελεύθερες έδρες τους πλαισιώθηκαν με Ελληνικά φυτά (vertical & horizontal gardens) ενώ τα νέα ορθογώνια ανοίγματα – αποτελούμενα από corten steel λεπτομέρειες και κουφώματα αλουμινίου – καδράρουν το βλέμμα του επισκέπτη προς τις εκάστοτε οπτικές φυγές.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Η αντίθεση μεταξύ παλαιού και νέου κελύφους έχει ως στόχο το καθαρό διαχωρισμό της κάθε επέμβασης, την ειλικρίνεια της κατασκευής και τη δημιουργία ενός σύγχρονου ορόσημου για τον επισκέπτη και περιπατητή, εντός του Αθηναϊκού αστικού ιστού.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

“Η εσωτερική αρχιτεκτονική διαμόρφωση υπακούει στα υφιστάμενα ανοίγματα των όψεων τα οποία προσφέρουν φυσικό φωτισμό και αερισμό σε όλους τους κύριους χώρους”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Οι δώδεκα χώροι φιλοξενίας διαφοροποιούνται πλήρως μεταξύ τους ως προς την σχεδιαστική προσέγγιση, τα εσωτερικά ύψη, τη οργάνωση των χρήσεων ή τον όροφο στον οποίο βρίσκονται, απορρίπτοντας έτσι το λεξιλόγιο μιας τυπικής ξενοδοχειακής κάτοψης.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Στο ισόγειο η διαμόρφωση της ευρύχωρης reception πλαισιώνεται από custom made έπιπλα, φωτιστικά σχεδιασμένα από τους αρχιτέκτονες, design έπιπλα και μια tailor made βιβλιοθήκη  – φόρο τιμής στην τυπογραφική ιστορία του κτηρίου – με βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες αθηναϊκών και ελληνικών εκδόσεων του 20ου αιώνα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Στο μασίφ ξύλινο δάπεδο της υποδοχής, δεσπόζει η γυάλινη επιφάνεια θέασης προς την ειδικά διαμορφωμένη κάβα του ξενοδοχείου, η οποία προέκυψε από την αποκάλυψη κατά την κατασκευή της παλαιάς δεξαμενής του εργοστασίου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

“Η δεξαμενή συντηρήθηκε και και αναδιαμορφώθηκε – λόγω του πρόσφορου μικροκλίματός της – σε χώρο αποθήκευσης κρασιών και προϊόντων από την ελληνική γη”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Τα 12 ανεξάρτητα διαμερίσματα, με επιφάνειες που κυμαίνονται από 25 τ.μ. έως και 60 τ.μ., προσκαλούν τον επισκέπτη σε μία εμπειρία ενός σύγχρονου τρόπου συλλογικής κατοίκησης στην Αθήνα και αναπτύσσονται στο ισόγειο και στους δύο ορόφους.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Στο ισόγειο του κτηρίου βρίσκονται δύο από τα δώδεκα διαμερίσματα του ξενοδοχείου, τα οποία και σχεδιάστηκαν γύρω από δύο εσωτερικές ιδιωτικές αυλές – αίθρια με στόχο την επαφή των επισκεπτών με το φυσικό στοιχείο αλλά και την συμβολή τους στο φυσικό φωτισμό και αερισμό των χώρων.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Ζαχαρίας Δημητριάδης

Σεβόμενοι τις υφιστάμενες αναλογίες ανοιγμάτων του κτηρίου και εκμεταλλευόμενοι τα διπλά ύψη του παλιού βιομηχανικού κελύφους στους ορόφους, οι αρχιτέκτονες δημιούργησαν σε κάποια διαμερίσματα χώρους διημέρευσης διώροφου ύψους, εντάσσοντας μεταλλικά πατάρια (αυτόνομα στατικά) και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εξέλιξης πολλαπλών σεναρίων φιλοξενίας.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Κωνσταντίνος Τσερώνης

“Το δώμα του κτηρίου, επιχειρεί την επανερμηνεία της αυλής της παραδοσιακής ελληνικής κατοικίας, προσφέροντας έναν υπερυψωμένο χώρο συνάντησης, ξεκούρασης και ψυχαγωγίας, κατάφυτο και σκιασμένο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης, Photo © Κωνσταντίνος Τσερώνης

Ανάμεσα σε μία αποκλειστικά ελληνική φύτευση αποτελούμενη από ελιές, ροδιές, λεβάντες, αρωματικά φυτά και αμπελόφυτες πέργκολες, διαμορφώνεται ένας περίπατος με πλατώματα από πλάκες μαρμάρου, τοποθετημένα σε διαφορετικές κλίσεις κάθε φορά ως προς τους άξονες του περιγράμματος του κτηρίου, που προσανατολίζουν το βλέμμα στις εκάστοτε οπτικές φυγές.
Τρισδιάστατη Απεικόνιση, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Διάφορες επιμέρους κατασκευές, όπως οι μαρμάρινες κερκίδες, οι μεταλλικές πέργκολες με παραδοσιακή καλαμωτή στέγαση, τα νέα στηθαία, επηρεασμένα από το ελληνικό Bauhaus, καθώς και η προσθήκη ξυλόφουρνου για την παρασκευή ελληνικών γευμάτων, συμβάλουν στη σύνδεση του χώρου με το ιστορικό τοπίο και συμπληρώνουν την εμπειρία του επισκέπτη.
Αξονομετρικά, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Σε επίπεδο κατασκευής, ο επαναπροσδιορισμός στοιχείων της παραδοσιακής ελληνικής αρχιτεκτονικής, συνδιαλέγεται αρμονικά με τη χρήση της υψηλής τεχνολογίας που απαιτείται για την ολοκλήρωση ενός σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου (εσωτερικά χωρίσματα από διπλή γυψοσανίδα με πλήρη ηχομονωτική πρόβλεψη, σύγχρονες Η/Μ εγκαταστάσεις, ηλιακοί θερμοσυλλέκτες κενού, vertical gardens κ.α.).
Κάτοψη ισογείου, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

“Φυσικά υλικά όπως δρυς και ελληνικά μάρμαρα, καθώς και πλακίδια μεγάλων διαστάσεων, χρησιμοποιήθηκαν σε επενδύσεις τοίχων και δαπέδων”.

Κάτοψη 1ου ορόφου, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Κάτοψη ημιωρόφου, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Παράλληλα, τα υφιστάμενα υλικά του ακινήτου, όπως εμφανείς λιθοδομές και τοιχοποιίες ή ταβάνια από βυζαντινά τούβλα, συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν, συμβάλλοντας έτσι στην συνέχεια της ιστορικότητας του κτηρίου και στη δημιουργία χώρων διαχρονικής και οικείας πολυτέλειας.
Κάτοψη 2ου ορόφου, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Κάτοψη δώματος, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Οι σύγχρονες ανάγκες για διπλούς υαλοπίνακες (μόνωση / ηχοπροστασία) και η επιλογή της διατήρησης του βιομηχανικού μεταλλικού σκελετού στα ανοίγματα μεγάλου ύψους, αύξησαν σημαντικά το βάρος των κουφωμάτων οδηγώντας τους αρχιτέκτονες στη δημιουργία ενός ξεχωριστού custom made χειροκίνητου μηχανισμού ανοίγματος των κουφωμάτων με γρανάζια.
Όψη, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Τομή, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Έτσι, μέσα από το άνοιγμα των παραθύρων, ο επισκέπτης προσεγγίζει βιωματικά την ιστορικότητα του ακινήτου, επανεκτιμώντας τον διάλογο της σύγχρονης πολυτέλειας με το βιομηχανικό παρελθόν του κτηρίου και καθορίζοντας τον βαθμό συσχέτισης με το εξωτερικό περιβάλλον της πόλης που του αποκαλύπτεται σταδιακά.
Παράθυρο, © Έφη Μαλανδράκη – Μίλτος Πορτοκάλης

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: The Foundry Suites Athens, Τοποθεσία:  Σαρρή 40 – Αθήνα – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: Έφη ΜαλανδράκηΜίλτος Πορτοκάλης, Κατασκευή: Μίλτος Πορτοκάλης, Εμβαδόν: 860 m², Έτος υλοποίησης: 2018, Κείμενο παρουσίασης: Έφη ΜαλανδράκηΜίλτος Πορτοκάλης, Φωτογραφίες: Ζαχαρίας Δημητριάδης – Κωνσταντίνος Τσερώνης

Προμηθευτές έργου:

Εσωτερικοί χώροι:
Κουζίνα: DOMOGROUP (Σίσσυ Πετροπούλου), Υπνοδωμάτια: COCO-MAT (Γιώργος Κεφαλάς), Κεραμικά: VALENA S.A. (Ελένη Λεμπέκου), Καθιστικό: SΕΤ. – THE DESIGN WORKSHOP (Χάρης Κονταρής) | MOFU – VINTAGE AND CONTEMPORARY DESIGN (Δημήτρης Δημητρίου) | EL GRECO GALLERY – VITRA (Βασιλική Πλάβου) | COCO-MAT (Γιώργος Κεφαλάς), Τζάκι: PYROSTIA (Χρήστος Μπέκος), Καναπέδες: INNOVATION PLUS, Τραπεζαρία: SΕΤ. – THE DESIGN WORKSHOP (Χάρης Κονταρής) | MOFU – VINTAGE AND CONTEMPORARY DESIGN (Δημήτρης Δημητρίου) | COCO-MAT (Γιώργος Κεφαλάς), Φωτισμός: VK HELLAS ELECTRIC S.A. (Μαρίνα Κατσίγιαννη), Δάπεδα: MOURIKIS S.A., Επικαλύψεις τοίχων: IRIDA PAINT (Αποστόλης Κοκκαλάκης) | NEOMAGIC (Λεμονιά Καμπόλη), Πόρτες και παράθυρα: ALKON (Γιώργος Κωνσταντόπουλος)

Εξωτερικοί χώροι:
Έπιπλα κήπου: SΕΤ. – THE DESIGN WORKSHOP (Χάρης Κονταρής), Φωτισμός κήπου: VK HELLAS ELECTRIC S.A. (Μαρίνα Κατσίγιαννη), Προσόψεις: GREENWAYS – LANDSCAPE ARCHITECTURE (Κάρολος Χανικιάν), Μονώσεις: DDMON (Δημήτρης Δρακόπουλος)