Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός - Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Πρόκειται για μία διαμόρφωση χώρου – σοφίτας με χρήση κατοικίας σε προϋπάρχον κτίριο βιομηχανικού χαρακτήρα, συνολικής επιφάνειας 105 τ.μ. Η τοπιογραφία της περιοχής αλλά και το ιδιαίτερο σημείο στο οποίο βρίσκεται προσφέρει ανεμπόδιστη και συνεχώς μεταβαλλόμενη θέα, κάτι το οποίο αποτέλεσε αφετηρία σκέψης.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός έχει στόχο να αξιοποιήσει το χαρακτηριστικό αυτό και να δημιουργήσει διαφορετικές οπτικές φυγές προς το περιβάλλον.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Βασική ιδέα επομένως αποτελεί η δημιουργία ενός συνεχούς και ανοικτού χώρου (open space) όπου οι «κοινόχρηστες» με τις «ιδιωτικές» χρήσεις θα συνυπάρχουν και θα συνδέονται άμεσα.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

“Η πρόταση διαπραγματεύεται τον σχεδιασμό χωρίς οπτικά όρια με τη δημιουργία ορισμένων «φίλτρων»”.

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Ένας χώρος διημέρευσης με τραπεζαρία στο νότιο μέρος της κατοικίας αποτελεί την κατάληξη από το κλιμακοστάσιο, ο οποίος έχει περιμετρικά του συνεχόμενες οπτικές, βορειοανατολικά προς το υπνοδωμάτιο και τους υγρούς χώρους, με το χώρο του νιπτήρα και του ντους να είναι ανοικτός και το χώρο της κουζίνας βορειοδυτικά υψωμένος σε επίπεδο ώστε να καδράρεται ανεμπόδιστα ο ορεινός όγκος του Παρνασσού.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Μία κατοικία χωρίς τοίχους, με το ρόλο αυτό να το αναλαμβάνουν τα έπιπλα ως δομικά στοιχεία μετασχηματισμού του λειτουργικού χαρακτήρα του χώρου, διαχωρίζοντας και ταυτόχρονα συνδέοντας τη ζώνη ύπνου με τη ζώνη διημέρευσης.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Τα έπιπλα κατασκευασμένα με φυσικά υλικά, ξύλο και μέταλλο σε διάφορα επίπεδα οξείδωσης, σχεδιάζονται με χαρακτηριστικά την ανάρτηση (επιχειρώντας την αίσθηση της αιώρησης), τη διάτρηση και την οριοθέτηση της θέας διατηρώντας ταυτόχρονα την κίνηση στο χώρο οπτικά και λειτουργικά.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Έτσι, η κατασκευή της κάβας αποτελεί ένα φίλτρο αλλά και ένα καδράρισμα από και προς το χώρο της κουζίνας, το τζάκι στη μέση του χώρου επιτρέπει οπτικές φυγές του υπνοδωματίου προς τα ανοίγματα της κατοικίας, η γκαρνταρόμπα λειτουργεί ως διαχωριστικό και ταυτόχρονα στοιχείο του χώρου ύπνου με τον υγρό χώρο του νιπτήρα, η τηλεόραση αναρτάται στη μέση του χώρου, η τραπεζαρία σχεδιάζεται να περιστρέφεται μαζί με κατασκευή φωτισμού στους δύο άξονες προσανατολισμού του χώρου και η κουζίνα σχεδιάζεται σε απόσταση από το έδαφος ώστε να δώσει την αίσθηση της αιώρησης.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Τέλος, ανοίγματα περιμετρικά της κατοικίας διαχέουν το φως, με την κίνηση του ήλιου και την μεταβολή συνεχώς του τοπίου να εντείνουν την αίσθηση του χρόνου κατά την κατοίκηση.
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός – Κατασκευή: CITICON, Photo © Κωνσταντίνος Κοντός

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Έργο: Κατοικία, Τύπος έργου: Διαμόρφωση χώρου σοφίτας, Τοποθεσία: Παρνασσός – Ελλάδα, Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός: CITICON Τεχνική – Θ.Τσιρόπουλος & ΣΙΑ ΕΕ, Ομάδα μελέτης (Αρχιτέκτονες): Τσιρόπουλος Θωμάς – Τσιτσιπά Βίκυ, Επίβλεψη: Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας, Τεχνική εταιρεία κατασκευής: CITICON Τεχνική – Θ.Τσιρόπουλος & ΣΙΑ ΕΕ, Εμβαδόν: 105 m², Χρόνος μελέτης: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2016, Χρόνος κατασκευής: Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2016, Κείμενο παρουσίασης: CITICON Τεχνική – Θ.Τσιρόπουλος & ΣΙΑ ΕΕ, Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κοντός

Project “Studio 51”: A studio-loft with residential use in Mount Parnassus, Greece, designed by CITICON

It’s about the set-up of a studio-loft with residential use, in a preexisting industrial building, covering a surface of 105sq.m.
Architectural design – Construction: CITICON, Photo © Konstantinos Kontos

The unobstructed view provided by the intense landscape painting of the area, can be considered as the starting point of the architectural design. The idea, in order to develop this feature and provide different optical escapes to the environment, was the creation of a consecutive and open space, where the “communal” and “private” uses would coexist and connect directly.
Architectural design – Construction: CITICON, Photo © Konstantinos Kontos

“Wood, glass, metal are used as natural materials in various levels of oxidation”.

Architectural design – Construction: CITICON, Photo © Konstantinos Kontos

An all-day shelter with the dining area in the south part of the apartment, leads at the ending of the staircase and is surrounded by continuous views, south/east to the bedroom and the bathroom, whereas north/west to the kitchen which is set on a higher level in order to show the mount Parnassus.
Architectural design – Construction: CITICON, Photo © Konstantinos Kontos

A residence where furniture, playing the role of structural elements, replace the existence of walls and restructure the operation of the area, by simultaneously dividing and connecting, the “sleeping” with the “living” zone.
Topographic, © CITICON

Plan, © CITICON

Section, © CITICON

Facts & Credits:

Project Name: Studio 54, Project Type: Studio-loft with residential use, Location: Mount Parnassus – Greece, Architectural Design: CITICON, Design Team (Architects): Thomas Tsiropoulos – Vicky Tsitsipa, Supervision: Konstantinos Tsigaridas, Construction: CITICON, Size: 105 m², Design date: September – October 2016, Construction date: October – December 2016, Text description: CITICON, Photography: Konstantinos Kontos