Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

kostal

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Office 4 σχεδίασε το νέο Κέντρο Ιατρικής Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής για την εταιρεία Skouras Med. Το έργο αφορά στη διαμόρφωση ενός ενιαίου χώρου 280 τ.μ. στον 1ο όροφο οικοδομής του 1960 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Απαίτηση του πελάτη ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου ιατρικού πολυχώρου ο οποίος θα περιλάμβανε:
  • Υποδοχή – Χώρο αναμονής
  • Γραφείο ιατρού
  • Γραφείο διαιτολόγου
  • Χώρο αναμονής ιατρού
  • 6 αίθουσες θεραπείας
  • WC κοινού
  • 2 μπάνια προσωπικού
  • Αποδυτήρια προσωπικού
  • Αποθήκες
  • Server room

“Στο νέο ιατρικό κέντρο είναι έκδηλες οι επιρροές της μοντέρνας αισθητικής με πινελιές κλασικών στοιχείων”.

Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Τα custom – made φωτιστικά, τα γύψινα στοιχεία και υλικά όπως το μάρμαρο αποπνέουν πολυτέλεια δημιουργώντας μία νοσταλγική διάθεση και “γλυκιά συνύπαρξη” με τη μοντέρνα σχεδίαση.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Οι λευκές επιφάνειες, το σκούρο ξύλο, το στοιχείο του χρωμίου και του καθρέφτη αν και δημιουργούν έντονες αντιθέσεις, συνυπάρχουν αρμονικά.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Για να ικανοποιηθούν χωρικά οι προβλεπόμενες χρήσεις του κτιριολογικού προγράμματος, περιορίστηκαν αισθητά σε επιφάνεια ο χώρος της υποδοχής με τον χώρο αναμονής ενώ κατέστη αδύνατη η πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

“Με γνώμονα αυτό, βασική σχεδιαστική πρόθεση ήταν να δοθεί μία αίσθηση καθαρότητας, φωτεινότητας, αλλά και να μεγαλώσει ο χώρος”.

Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Αυτό επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της ιδιαίτερα προσεγμένης μελέτης φωτισμού με τη χρήση δυναμικών γραμμικών φωτιστικών, με τις εσοχές κρυφού φωτισμού, αλλά και τις πινελιές custom φωτιστικών που σχεδίασαν οι Office 4.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Παράλληλα, το λευκό χρώμα και η τονική αντίθεση που δημιουργεί το μαύρο μάρμαρο στο φόντο δημιουργούν την ψευδαίσθηση της άνεσης, ενώ η επιλογή του καθρέφτη δίνει βάθος και ενισχύει αυτή την ψευδαίσθηση.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Τα ξύλινα δοκάρια που έχουν τοποθετηθεί διαγωνίως στην είσοδο, οριοθετούν τον χώρο υποδοχής, δημιουργούν υπαινιγμούς κίνησης και ευελιξίας και σε συνδυασμό με τα ξύλινα τετράγωνα πανέλα “καδράρουν” και αναδεικνύουν την εντυπωσιακή μαρμάρινη υποδοχή.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

“Σε γενικές γραμμές, δόθηκε σε κάθε χώρο έμφαση στα φωτιστικά στοιχεία αλλά και στις γύψινες λεπτομέρειες που αποτελούν και το βασικό στοιχείο διακόσμησης”.

Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Στις αίθουσες στόχος ήταν η λειτουργικότητα, η ηρεμία, η καθαρότητα, αλλά και ο εντυπωσιασμός. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο από τη μελέτη φωτισμού όσο και από τη διχρωμία στους τοίχους.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Η χρήση απαλού γκρι χρώματος σε συνδυασμό με την αδρή τσιμεντοκονία που διακόπτεται από την περιμετρική λευκή γύψινη ταινία αποτελούν στοιχεία εντυπωσιασμού. Μέσα σε αυτή τη χρωματική σύνθεση, ο λευκός ιατρικός εξοπλισμός αναδεικνύεται και τα κυκλικά επιτοίχια φωτιστικά δημιουργούν ένα ευχάριστο παιχνίδισμα που “σπάει” τη μονοτονία και την αυστηρότητα της χρωματικής παλέτας.
Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου

Η “υποψία” χρυσού κάτω από τα λευκά επιτοίχια φωτιστικά διακοσμεί ήπια τους διαδρόμους του νέου ιατρικού κέντρου. Έξω από το γραφείο του γιατρού σχεδιάστηκε ένας μικρότερος χώρος αναμονής με το χρώμα να μπαίνει επιλεκτικά στα επιμέρους στοιχεία διακόσμησης. Στο γραφείο του ιατρού, διατηρήθηκε το αυστηρά λιτό και απέριττο ύφος του χώρου και ενισχύθηκε με πινελιές κλασικών στοιχείων.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Κέντρο Ιατρικής Αισθητικής και Πλαστικής Χειρουργικής της εταιρείας Skouras Med, Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη – Ελλάδα, Μελέτη – Επίβλεψη – Εσωτερική διαμόρφωση: Office 4, Κατασκευή – Γενική διαχείριση έργου (Άδεια κατασκευής – Άδεια λειτουργίας): ERGOCON (Απόστολος Αποστολίδης), Επιφάνεια: 280 τ.μ., Έτος υλοποίησης: 2019, Κείμενο παρουσίασης: Office 4, Φωτογραφίες: studiovd.gr / Νίκος Βαβδινούδης – Χρήστος Δημητρίου  

Προμηθευτές έργου:

Φωτισμός: PETRIDIS LIGHTINGBRIGHTCUSTOM LIGHT NOW, Πλακάκια – Είδη υγιεινής: LAZARIDIS CERAMICS, Κουρτίνες – Υφάσματα: RECENT (Λένα Διαμαντίδου), Έπιπλα: ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΒΕΕ – 2ND FLOORTHINK ABOUT HOME

English Description: Skouras Medical Centre for Cosmetic and Plastic Surgery in the center of Thessaloniki, Greece, designed by Office 4

Office 4 architecture studio has designed the new Skouras Medical Centre for Cosmetic and Plastic Surgery. The project involved a space of 280 sq. meters on the 1st floor of a 1960’s building in the center of Thessaloniki, Greece.
The client’s demand was the design of a contemporary medical multi – use complex, which would consist of the following spaces:
  • Reception – Waiting area
  • Doctor’s office
  • Dietician’s office
  • Doctor’s waiting lounge
  • 6 medical treatment rooms
  • WC
  • 2 staff Bathrooms
  • Staff changing rooms
  • Storage rooms
  • Server room

“In the new medical center what prominently stands out is the influence of modern aesthetics with a combination of classic elements”.

Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

Custom – made lighting, plaster coving and marble give a sense of luxury, create a nostalgic feeling and bring a sweetness to the modern design. White surfaces, dark wood, chromium and mirror create contrast but co – exist in perfect harmony.
Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

To serve the center’s predicted uses, the reception area and waiting lounge were confined spatially with no access to natural light. Baring this in mind, the basic design intention was to give a sense of brightness and spaciousness to the limited area.
Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

“This was achieved through the meticulously planned lighting study, using dynamic linear lighting, lighting coves and custom – made lighting fixtures designed by Office 4”.

In addition, white colour tones in combination with the black marble in the background create the illusion of spaciousness, while the mirror gives depth and enhances that illusion.
Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

Wooden vertical planks placed diagonally define the reception space and optimize the flow of people. The vertical planks alongside with the opposing rectangular wooden panels frame elegantly the impressive marble reception.

“In general, special attention was given to the lighting fixtures and to the ornamental plaster coving that serve as basics decorative elements and make every space of the center stand out”.

Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

In the medical rooms the aim was to design spaces of function, calmness and impressive elements. All these were achieved through light and two-tone coloured walls.
Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

Using light – grey colour in combination with limewash paint, which interrupted by the white coving line, create a stunning impression. The colour palette accentuates the white medical equipment, whereas the austerity and monotony of the grey walls is softened by the “dancing” lighting circles.

“A hint of gold under the wall lights subtly decorates the corridors of the new medical center”.

Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction: ERGOCON, Photo © studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

A smaller waiting room outside the doctor’s office was designed using color on pillows and on decorative items. Inside the doctor’s office, the modest and clean – cut style of the interior was boosted by touches of classic elements.

Facts & Credits:

Project Title: Skouras Medical Centre for Cosmetic and Plastic Surgery, Location: Thessaloniki – Greece, Interior Design – Product Design – Decoration: Office 4, Construction – Project management (Building permit – Operating permit): ERGOCON (Apostolos Apostolidis), Size: 280 m², Year of completion: 2019, Text description: Office 4, Photography: studiovd.gr / Nikos Vavdinoudis – Christos Dimitriou

Suppliers:

Lighting: PETRIDIS LIGHTING – BRIGHT – CUSTOM LIGHT NOW, Tiles – Sanitary Equipment: LAZARIDIS CERAMICS, Curtains – Textiles: RECENT (Lena Diamantidou), Furniture: I. PELETIDIS S.A. – 2ND FLOOR – THINK ABOUT HOME