Κοιτάζοντας μέσα σε ένα γραφείο, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Μια παλιά φιλία, μία ενδιαφέρουσα διάλεξη και δύο άλλες προσφορές τεχνικών γραφείων, οδήγησαν το έργο αυτό στα χέρια του γραφείου MoY Studio. Ήδη στην πρώτη συνάντηση με την ομάδα του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, ζητήθηκε από τους αρχιτέκτονες να μη σταθούν μόνο στο αρχικό αίτημα, την ανακαίνιση και αναδιοργάνωση των γραφείων τους σε δύο ορόφους, αλλά κυρίως μέσω του σχεδιασμού να εκφράσουν την ταυτότητα και τον τρόπο λειτουργίας του ιδρύματος (πολιτική επιμόρφωση αριστερής κατεύθυνσης σε σχέση με ευπαθείς πληθυσμούς, προσφυγικά ζητήματα κ.ά.).

Η έρευνα επικεντρώθηκε λοιπόν στο πως μπορεί να σχεδιαστεί ένας χώρος γραφείων με εμφανή “anticorporate” λογική τόσο σε επίπεδο διαρρύθμισης όσο και σε επίπεδο κατασκευής και υλικών και όλα αυτά με ένα σφιχτό προϋπολογισμό.
Το πρώτο γραφείο, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Σαν πρώτο βήμα, πέρα από τους κλειστούς χώρους γραφείων δημιουργήθηκαν ισάξιοι ανοικτοί χώροι συνεύρεσης, μεγάλοι και μικροί, με διαφορετικές χρήσεις, όπως συνελεύσεις, σεμινάρια, ομιλίες, κουζίνες, βιβλιοθήκες ακόμη και ξεκούραση.
Όψη με όλα τα γραφεία, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Όψη με μικρό χώρο συναντήσεων, ντουλάπες αποθήκευσης και κουζινάκι, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

“Οι χώροι αυτοί, ζωτικής σημασίας, είχαν στόχο τη στήριξη της συλλογικότητας και της ανταλλαγής”.

Διάδρομος με μικρό χώρο συναντήσεων, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Έπειτα τα υλικά, όλα ανεπίχριστα και πολύ οικονομικά καθώς και ο τρόπος συναρμογής τους, εμπνεύστηκαν από πρακτικές DIY (do it yourself).
Ντουλάπες αποθήκευσης και κουζινάκι, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Αντί για συμβατικούς τοίχους, τα γραφεία διαχωρίστηκαν με ξύλινους σκελετούς οι οποίοι ντύθηκαν είτε με λευκές κυματιστές λαμαρίνες, είτε με ημι-διάφανα κυματιστά πολυεστερικά φύλλα.
Μέσα σε ένα γραφείο, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Μέσα σε ένα γραφείο, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

“Πάνω στους ίδιους σκελετούς προσαρμόστηκαν ξύλινες κάσες και πόρτες”.

Λεπτομέρεια υλικών, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Οι συναρμογές των υλικών είναι όλες ορατές όπως ορατός είναι και ο ξύλινος σκελετός στήριξης πάνω και κάτω καθώς η λαμαρίνα και το πολυεστερικό φύλλο δεν ακουμπούν ποτέ το πάτωμα ή το ταβάνι.
Ο διάδρομος του πρώτου ορόφου, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Ο διάδρομος του δευτέρου ορόφου, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

“Ένας επισκέπτης μπορεί αμέσως να κατανοήσει πως είναι κατασκευασμένος ο χώρος χάρη στην αποκάλυψη αυτή των δομών και διαδικασιών και να πάρει μία αίσθηση διαφάνειας”.

Χώρος σεμιναρίων, κοιτάζοντας προς ένα γραφείο, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Χώρος σεμιναρίων, κοιτάζοντας προς την είσοδο, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Χώρος σεμιναρίων, κοιτάζοντας προς ένα γραφείο, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Επίσης οι επιφάνειες λαμαρίνας αποτελούν ένα συνεχόμενο πίνακα ανακοινώσεων όπου με μικρούς μαγνήτες μπορούν να αναρτηθούν αφίσες και φυλλάδια για διάφορα δρώμενα που αφορούν το ίδρυμα.
Πριν και μετά: Διάδρομος γραφείου και χώρος σεμιναρίων, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Πριν και μετά: Διάδρομος γραφείου και χώρος συναντήσεων, Photo © Νίκος Αλεξόπουλος

Από τότε που η ομάδα του ιδρύματος εγκαταστάθηκε στα καινούρια της γραφεία, έχει αυξήσει τόσο το ανθρώπινο δυναμικό της όσο και τις δραστηριότητες και συνεργασίες της με άλλες ομάδες.
Διάφορες οψοτομές, © MoY Studio – Ζωή Ζαφειροπούλου

Σκίτσο κατασκευαστικής λεπτομέρειας, © MoY Studio – Ζωή Ζαφειροπούλου

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου:Rosa Lux”, Τύπος έργου: Χώρος γραφείων, Πελάτης: Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Τοποθεσία: Αθήνα, Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: MoY Studio – Ζωή Ζαφειροπούλου, Κατασκευή: Γιώργος Κολέτσας, Στάδιο: Υλοποιημένο, Έτος ολοκλήρωσης: 2018, Κείμενο παρουσίασης: MoY Studio, Φωτογραφίες: Νίκος Αλεξόπουλος