Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Το οικόπεδο τοποθετείται σε προάστιο της Πάτρας. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από τα χαμηλά μέτωπα στις πλευρές των δρόμων, το μικρό πλάτος αυτών και ο ιστός της πόλης σε αυτό το σημείο είναι αραιοκατοικημένος.

Στόχος ήταν να σχεδιαστούν δύο κατοικίες οι οποίες να απομονώνονται και να παρέχουν ιδιωτικότητα. Δημιουργήθηκε έτσι ένα ισόγειο κτήριο σε εγκάρσια διάταξη στο οικόπεδο το οποίο αποτέλεσε την κύρια κατοικία.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

“Η δεύτερη κατοικία συναντάται στο τελείωμα της πρώτης σε μια μικρή υποχώρηση στο επίπεδο της όψης”.

Η κοινή τυπολογία προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κατοικίας και η ενιαία αντιμετώπιση των όψεων εξασφαλίζει στη σύνθεση κοινό επίπεδο αναφοράς και αντίστοιχα κοινό αρχιτεκτονικό συντακτικό, με αποτέλεσμα να «διαβάζεται» ως ένα κτήριο αντί για δύο τελείως μεμονωμένα κτήρια.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Ένα από τα βασικά αιτήματα του ιδιοκτήτη ήταν να επικεντρωθεί ο σχεδιασμός στους εξωτερικούς χώρους της κατοικίας.

“Κυρίαρχο στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτέλεσε το γεγονός ότι η κατοικία τοποθετείται σε έναν ελαιώνα”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Έτσι, δημιουργήθηκε ένα αίθριο με το δέντρο της ελιάς ως βασικό χαρακτηριστικό, το οποίο τοποθετείται στην καρδιά του κτηρίου. Στην συνέχεια, δημιουργήθηκε μια εσωτερική ιδιωτική αυλή, η οποία εισάγει φως και αέρα.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Η εισαγωγή του αιθρίου και της εσωτερικής αυλής (patio) στην οργάνωση της κάτοψης δημιουργεί δυο καθαρές ζώνες, αυτή του καθιστικού – κουζίνας – τραπεζαρίας και αυτή των υπνοδωματίων, οι οποίες συνδέονται με έναν γραμμικό άξονα κίνησης.

“Οι δύο ημιυπαίθριοι και το αίθριο που πλαισιώνουν την ζώνη του καθιστικού ενισχύουν τον διάλογο μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Τα μεγάλα συρόμενα υαλοστάσια του καθιστικού έρχονται να ενισχύσουν αυτή την πρόθεση, επιτυγχάνοντας μια ολοήμερη υπαίθρια κατοίκηση. Αντιθέτως, η εσωτερική αυλή δημιουργείται για να προσφέρει ένα χώρο εκτόνωσης και ιδιωτικότητας στους χρήστες του master bedroom.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

“Με αυτόν το τρόπο παρέχονται πολλαπλά σενάρια χρήσης και ένα αέναο παιχνίδι με το μέσα και το έξω”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Τέλος, το ίδιο σκοπό υπηρετεί και η είσοδος της κατοικίας η οποία τοποθετείται στην πλάγια όψη και με την μνημειακή της κλίμακα σε εισάγει σταδιακά στο εσωτερικό της κατοικίας μέσα από τον ημιυπαίθριο χώρο.
Με το καδράρισμα των όψεων επιτυγχάνεται η δημιουργία ημιυπαίθριων χώρων και η ενοποίηση όλων των επιμέρους στοιχείων του κτηρίου.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

“Κυρίαρχο υλικό είναι το εμφανές ανεπίχρηστο σκυρόδεμα που τοποθετείται περιμετρικά του κτηρίου δίνοντας έμφαση στον αστικό χαρακτήρα της κατοικίας”.

Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Παρά τα βαριά στοιχεία του σκελετού του το κτήριο αποκολλάται από το έδαφος διατηρώντας την αυτονομία του ως σύστημα κλειστών και ανοιχτών χώρων σε σχέση με τον περιβάλλονται χώρο του χωρίς να είναι αποκομμένο από αυτόν.
Με την λιτότητα της κατασκευής, την ανάδειξη του στατικού ή δομικού ρόλου του κάθε στοιχείου και την χρήση των ακατέργαστων υλικών πρόθεσή των δημιουργών ήταν η σύνθεση ενός λειτουργικού κτηρίου, με χαρακτήρα, που να είναι αναγνωρίσιμο.
Αρχιτεκτονική μελέτη – Σχεδιασμός: FAÇADE, Photo © Γιώργος Γερόλυμπος

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Olea House, Τύπος έργου: Κτήριο δύο νέων ισόγειων κατοικιών, Τοποθεσία: ΠάτραΕλλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτηΣχεδιασμός: FAÇADE Architecture | Construction | Design, Υπεύθυνοι σχεδιαστικής ομάδας: Χάρης ΟικονόμουΑριστείδης Ασημακόπουλος, Εμβαδόν: 185 m² και 66 m², Έτος μελέτης: 2017, Έτος κατασκευής: 2018 – 2019, Κείμενο παρουσίασης: FAÇADE Architecture | Construction | Design, Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος

Προμηθευτές έργου:

Κουφώματα αλουμινίου ALUMIL Supreme Systems: ΒΑΜΙΧΥιοί Νικ. Μιχαλόπουλου Ο.Ε. (Πάτρα), Εμφανές σκυρόδεμα: PORIOTIS FAIR FACED CONCRETE (Πάτρα), ΚουζίναΝτουλάπες: Αντωνόπουλος Γιώργος & Σία Ο.Ε. (Πάτρα), Φωτισμός: PETRIDIS LIGHTING, Έπιπλα: VIA LUCE – ARREDO PIU (Πάτρα)

English description: Two new ground floor residences building in the south suburbs of Patras, Greece, designed by FAÇADE Architecture | Construction | Design

The Olea House project takes advantage of the land’s morphology and the sparsely populated urban area around it, situated in the south suburbs of Patras, less than 4 km away from the city center.
Architecture – Design: FAÇADE, Photo © Yiorgis Yerolympos

The owner’s needs for two separate houses preserving their privacy while remaining open to their surrounding area, gave birth to the architects idea of a two volume single floor building.
Both volumes share a common façade typology, both in building form and material characteristics, which blurs the boundaries between them and makes the 2 appear as 1.
Architecture – Design: FAÇADE, Photo © Yiorgis Yerolympos

“The olive groove characteristics of the land became the link element between the exterior and the interior of the unified building”.

Architecture – Design: FAÇADE, Photo © Yiorgis Yerolympos

A large shaped olive tree, initially positioned in the plot’s center, together with the patio drew upon the characteristics of classical Greece architecture, became a key issue and the concept of design.
Architecture – Design: FAÇADE, Photo © Yiorgis Yerolympos

The final floor plan design transforms the patio and the tree to the «two centers» of the building, allowing, inside the first house boundaries, for the creation of two distinctive zones being connected through a linear corridor.
Architecture – Design: FAÇADE, Photo © Yiorgis Yerolympos

“The first serves its purpose for the kitchen, living room and dining room areas, while the second contains the three family bedrooms and the rest of the house facilities”.

Architecture – Design: FAÇADE, Photo © Yiorgis Yerolympos

The patio and the olive tree areas together with the presence of large openings around the building’s shell maintain the concept’s goal for an open space, two volume, yet private, building facility of two separate houses.
Architecture – Design: FAÇADE, Photo © Yiorgis Yerolympos

The position of the ground floor, lifted half a meter above the surrounding ground level, makes both volumes distinct to the human eye, yet adds to the blur boundaries between the interior and the exterior of each house.
Ground floor plan, © FAÇADE

This kind of volume treatment, together with the extensive use of fair faced concrete, transforms the building’s concrete mass and its pure geometry, and unites its characteristics both with the olive groove land and the urban area around them.
N/W Elevation | N/E Elevation | Section A-A | Section B-B, © FAÇADE

Facts & Credits:

Project title: Olea house, Project type: Two new ground floor residences building, Location: Patra – Greece, Architecture – Design: FAÇADE Architecture | Construction | Design, Project managers: Haris Oikonomou – Aristidis Asimakopoulos, Size: 185 sq.m & 66 sq.m, Design year: 2017, Construction year: 2018 – 2019, Text description: FAÇADE Architecture | Construction | Design, Photography: YIORGIS YEROLYMPOS