Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος - Εμμανουήλ Παπατζανάκης - Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης - Βασίλης Θανόπουλος

Το Aloe Boutique & Suites 5* βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό Αλμυρίδα, του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά Κρήτης. Σε επικλινές οικόπεδο έκτασης 3.158,00 m² αναπτύσσεται ξενοδοχειακή μονάδα συνολικής δόμησης 3.387,80 m², κύριων και βοηθητικών χώρων, καθώς και 214,00 m², υδάτινων επιφανειών, με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και άμεση πρόσβαση στην παραλία. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα αποτελείται από 130 κλίνες, πισίνες, εστιατόριο, μπαρ, χώροι υδροθεραπείας (spa), κέντρο ευεξίας καθώς και γυμναστήριο.

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Το κτίριο εντάσσεται ήπια στο φυσικό περιβάλλον, καθώς αναπτύσσεται κλιμακωτά μέσα από ένα σύνολο όγκων που συνθέτουν τους επιμέρους χώρους του ξενοδοχείου.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Οι τέσσερις ανεξάρτητες λειτουργικές ενότητες (πτέρυγες) του ξενοδοχειακού συγκροτήματος καταλαμβάνουν τα άκρα του οικοπέδου δημιουργώντας τον μεγαλύτερο δυνατόν ελεύθερο χώρο στο μέσον, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει η πισίνα και το pool bar τοποθετημένη με τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργεί οπτική συνέχεια με τη θάλασσα.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Ο προσανατολισμός του οικοπέδου και ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου προς Βορά και Δύση επιτρέπει την ανεμπόδιστη θέα στο σύνολο των δωματίων προς την θάλασσα.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Το κεντρικό κτίριο τοποθετείται στη Βόρεια πλευρά του οικοπέδου και αποτελεί την κύρια είσοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στεγάζοντας την ρεσεψιόν, το εστιατόριο – χώρο πρωινού ενώ στο υπόγειο βρίσκονται βοηθητικοί χώροι.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

“Αποτελείται από δύο ορόφους με έντονα γραμμικά στοιχεία στην στεγασμένη είσοδο”.

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Σχεδόν το σύνολο της πρόσοψης αποτελείται από τζαμαρία σε όλο το ύψος με σκοπό κατά την είσοδο των επισκεπτών αλλά κυρίως κατά την παραμονή τους στον χώρο να δημιουργείται οπτική άνεση, με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Κάτω από το Ανατολικό κτίριο τοποθετούνται κοινόχρηστες λειτουργίες όπως τους χώρους υδροθεραπείας (spa), κέντρο ευεξίας και το γυμναστήριο ενώ στα υπόλοιπα διώροφα κτίρια με σοφίτες και πατάρια τοποθετούνται τα δωμάτια του ξενοδοχείου.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Στοιχεία όπως η φυσική πέτρα στις εξωτερικές όψεις, η χρήση πάνελ (τύπου zinc τιτανιούχου ψευδαργύρου) για την επικάλυψη στις κεκλιμένες στέγες καθώς και οι χρωματισμοί σε γήινες αποχρώσεις της άμμου και του λευκού υπογραμμίζουν το ύφος του συγκροτήματος.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην φύτευση του περιβάλλοντος χώρου και περιμετρικά της πισίνας στοχεύοντας στην αισθητική αναβάθμιση του ξενοδοχείου και στην εναρμόνιση με την υφιστάμενη βλάστηση της περιοχής, στη δημιουργία ιδιωτικότητας αλλά και ενός ευχάριστου μικροκλίματος, με τη σκίαση και την απορρόφηση των δυνατών ανέμων.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Στο εσωτερικό ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με τα σύγχρονα υλικά και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις δημιουργούν χώρους άνετους, συμβάλλοντας στην ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Έχοντας σαν στόχο την υψηλή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου (Α+), έγινε χρήση ανανεώσιμων πηγών και εφαρμόστηκαν μέτρα με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Μελέτη – Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος – Εμμανουήλ Παπατζανάκης – Αντώνης Τσουράκης, Photo © Βασίλης Μαθιουδάκης – Βασίλης Θανόπουλος

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Aloe Boutique & Suites 5*, Τοποθεσία: Αλμυρίδα – Κρήτη – Χανιά – Ελλάδα, Ιδιοκτήτης: SPICA S.A. / Ξενοδοχειακές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε., Μελέτη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος (Αρχιτέκτονας Μηχανικός) – Εμμανουήλ Παπατζανάκης (Αρχιτέκτονας Μηχανικός) – Αντώνης Τσουράκης (Πολιτικός Μηχανικός Δομικών Έργων), Στατική Μελέτη: Ιωάννης Ευθυμίου, H/M Μελέτη: Γεώργιος Αρχοντάκης, Επίβλεψη: Ζαχαρίας Πιστόπουλος (Αρχιτέκτονας Μηχανικός) – Εμμανουήλ Παπατζανάκης (Αρχιτέκτονας Μηχανικός) – Αντώνης Τσουράκης (Πολιτικός Μηχανικός Δομικών Έργων), Κατασκευή: Hellenic Homes S.A., Συνολικό Εμβαδόν κτιρίου: 1.873,00 m², Χρόνος Μελέτης: 2017, Χρόνος Κατασκευής: 2018, Κείμενο παρουσίασης: Ζαχαρίας Πιστόπουλος, Φωτογραφίες: Βασίλης Μαθιουδάκης & Βασίλης Θανόπουλος 

English description: Aloe Boutique & Suites 5*, in the seaside village of Almyrida, in the Municipality of Apokoronas in Chania, Crete, designed by Zaxarias Pistopoulos , Emmanouil Papatzanakis and Antonis Tsourakis 

Aloe Boutique & Suites 5 * is located in the seaside village of Almyrida, in the Municipality of Apokoronas in Chania, Crete. On a sloping land of 3,158.00 m², a hotel unit, of total construction 3,387.80 m² in main and auxiliary spaces, is being developed, as well as 214.00 m², water surface, with unobstructed views of the sea and direct access to the beach.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

The hotel complex consists of 130 beds, swimming pools, restaurant, bar, hydrotherapy area (spa), wellness center as well as fitness center.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

The building blends gently into the natural environment as it grows staggered through a set of volumes that make up the hotel’s individual spaces.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

The four independent modules (wings) of the hotel complex occupy the edges of the plot, creating the largest possible free space in the middle, where the pool and the pool bar occupy a dominant position in such a way as to create visual continuity with the sea.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

The orientation of the plot and the design of the hotel to North and West allows for unobstructed views of all the rooms to the sea.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

The main building is located on the North side of the plot and is the main entrance to the hotel complex, housing the reception, the restaurant – breakfast area and auxiliary areas in the basement.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

“It consists of two floors with strong linear elements on the sheltered entrance”.

Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Almost the entire facade consists of glazing in the whole height with the purpose of, during the entrance of the visitors but mainly during their stay in the space, creating a visual comfort, with unobstructed view to the sea.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Below the Eastern Building are located common facilities such as spa, wellness center and gym, while in the other two-storey buildings, with attics and lofts, are placed all the hotel rooms.
Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Design – Supervision: Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis, Photo © Vasilis Mathioudakis – Vasilis Thanopoulos

Elements such as natural stone on the exterior, the use of titanium zinc panels, covering the sloping roofs, and the gray and white tones of color, underline the style of the complex.
Exterior View of hotel complex, 3D Render © Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis 

Exterior View of hotel complex, 3D Render © Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis 

Particular attention has been paid to the planting of the surrounding area and the pool, aiming at the aesthetic upgrading of the hotel, in harmony with the existing vegetation of the area, the creation of privacy and a pleasant microclimate, with shading and absorption of strong winds.
Exterior View of hotel’s reception, 3D Render © Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis 

Interior View of hotel’s reception, 3D Render © Zaxarias Pistopoulos – Emmanouil Papatzanakis – Antonis Tsourakis 

Inside, the small-scale design combined with modern materials and electromechanical facilities create comfortable spaces, helping to create a pleasant stay for all the guests. With the aim of the building’s high energy efficiency (A +), renewable energy and measures were implemented to reduce energy consumption.