Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Η εξοχική κατοικία βρίσκεται στην κορυφή μιας πλαγιάς κατάφυτης με ελαιόδεντρα, έχοντας πανοραμική θέα στον Αργολικό κόλπο, τις Σπέτσες και τα νησάκια Πλατειά και Ψιλή.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Το σπίτι εντάσσεται ήπια στη γαλήνια Πελοποννησιακή γη, ενώ όλοι οι χώροι του απολαμβάνουν την εντυπωσιακή θέα της θάλασσας και του φυσικού τοπίου.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Η κατοίκηση του υπαίθριου χώρου αποτέλεσε μία εξίσου σημαντική παράμετρο του σχεδιασμού και επιτυγχάνεται μέσω της κατάργησης των ορίων μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία κατοίκησης πλήρως προσαρμοσμένη στο Μεσογειακό τρόπο ζωής.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Ακολουθώντας τις αρχές της Μεσογειακής αρχιτεκτονικής, το σπίτι εμπλέκεται σε ένα παιχνίδι φωτός-σκιάς, εσωτερικού-εξωτερικού.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Λόγω του ιδιαίτερου σχήματος του οικοπέδου, η κατοικία αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Το ισόγειο ανοίγεται νοτιοανατολικά στη θέα της θάλασσας ενώ στα βορειοδυτικά εισχωρεί στο βράχο, όπου διαμορφώνεται η είσοδος της κατοικίας.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Ένας λοξός πέτρινος τοίχος ορίζει δυναμικά την πορεία προς την είσοδο, ενώ παράλληλα προστατεύει τους ιδιωτικούς χώρους του σπιτιού.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Μεγάλα συρόμενα ανοίγματα, που καταλαμβάνουν όλο το ύψος των χώρων διημέρευσης – καθιστικό, κουζίνα, τραπεζαρία – αποκαλύπτουν την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

“Οι εσωτερικοί χώροι διημέρευσης επεκτείνονται εξωτερικά. Η πισίνα και μια ανοιχτή βεράντα με χτιστά καθιστικά εκτείνονται παράλληλα σε όλο το μήκος του καθιστικού”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Στην δυτική πλευρά, ένας προστατευμένος υπαίθριος χώρος, σκιασμένος με καλαμωτές, συμπληρώνει οπτικά και λειτουργικά τον χώρο εστίασης.

Ο όροφος εμφανίζεται ως ένας στενόμακρος όγκος, τοποθετημένος κάθετα ως προς το ισόγειο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Ο όγκος υποχωρεί προς τα πίσω δημιουργώντας μια μεγάλη βεράντα, η οποία προσφέρει πανοραμική θέα προς τη θάλασσα και τους γύρω λόφους. Δύο επιπλέον υπνοδωμάτια με τα μπάνια τους οργανώνονται σε αυτό το επίπεδο ενώ τα μικρότερα ανοίγματα των χώρων καδράρουν επιλεκτικά τη θέα.
Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Photo © Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: Εξοχική κατοικία «Nafplioblue», Τοποθεσία: Τολό Αργολίδας – Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Συνεργάτες: Αλεξάνδρα Μπακλατζή – Κατερίνα Χαρισιάδου, Στατική μελέτη: ERGOSYSTEM ΕΠΕ (Χρύσανθος Καλλίγερος), Μηχανολογική μελέτη: Μιχαήλ Αθανασίου, Κατασκευή: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Συνολικό εμβαδό κτιρίου: 190 m², Έτος αποπεράτωσης: 2018, Κείμενο παρουσίασης: Κατερίνα Βαλσαμάκη, Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος

English description: Nafplioblue | Vacation house in Tolo, Argolis, Greece, designed by Katerina Valsamaki Architects

The vacation house is located on the top of a lush valley offering a tremendous panoramic view to the Argolic Bay and the islands of Plateia, Psili and Spetses.
The design concept was focused on settling the residence in the tranquil Peloponnesian landscape of the slopping olive grove, while its layout would bless all its spaces with the impressive, magnificent views of the sea and the surrounding nature.
Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

“Another fundamental design priority was to introduce an outdoor living lifestyle”.

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

This is partly achieved by eliminating the boundaries between internal and external spaces through visual and physical tricks that strengthen the flow between them, thus providing a unique experience of the Mediterranean living.
Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

“Mediterranean architecture is after all an everlasting dialogue between light and shadow, inside and out”.

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

Due to the irregular shape of the plot, the 190m2 area house splits into two levels. The ground floor opens up to the sea at the south while it is partly built-in the rocky earth at the north, where the entrance is formed.
Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

An oblique stone wall accentuates the entrance while at the same time hides and protects the private spaces of the residence such as the en-suite master bedroom.
Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

Floor to ceiling sliding windows occupying the entire length of the open plan living area – lounge, kitchen, dining room – reveal the magnificent view to the sea.
Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

The living spaces are extended outdoors, where an infinity swimming pool and a verandah with built-in benches runs parallel to almost the full length of the ground floor. A shaded patio, on the west, complements and maximizes the dining area.
Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

“The upper floor is consisted of a compact single storey volume, settled perpendicular to the ground floor”.

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Photo © Konstantinos Thomopoulos

The volume withdraws to the north, creating a large terrace which offers a panoramic view to both the sea and the surrounding landscape. Two extra en-suite bedrooms are organized in this level while the smaller window openings are carefully placed to frame selected views.
General topographic plan, © Katerina Valsamaki Architects

Ground floor plan, © Katerina Valsamaki Architects

Floor plan, © Katerina Valsamaki Architects

Section, © Katerina Valsamaki Architects

Facts & Credits:

Project title: Vacation house “Nafplioblue”, Location: Tolo – Argolis – Greece, Lead architects: Katerina Valsamaki Architects, Design Team: Katerina Charisiadou – Alexandra Baklatzi, Structural engineer: ERGOSYSTEM – KALLIGEROS LTD, E/M engineer: Michael Athanasiou, Construction: Katerina Valsamaki Architects, Gross built area: 190 sq.m, Completion year: 2018, Text description: Katerina Valsamaki Architects, Photography: Konstantinos Thomopoulos