3D Απεικόνιση, © NoDāta Architecture

Το οικόπεδο βρίσκεται εντός οικισμού, στο Μώλο της Πάρου, σε μία από τις πιο γνωστές αμμώδεις παραλίες του νησιού. Η απουσία ασφάλτου στον παραλιακό δρόμο που βρίσκεται μπροστά στο οικόπεδο και η συνέχεια της άμμου συνδέουν το οικόπεδο με την παραλία και τη θάλασσα.

Πέντε κατοικίες αναπτύσσονται στο οικόπεδο με σεβασμό στο τοπίο και την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Σημαντική παράμετρος του σχεδιασμού αποτέλεσε η εξασφάλιση της θέας προς τη θάλασσα σε όλες τις κατοικίες και η εξασφάλιση της ιδιωτικότητας, καθώς πρόκειται για ένα οικόπεδο εντός οικισμού και κατά συνέπεια συνεκτικού πολεοδομικού ιστού.
3D Απεικόνιση, © NoDāta Architecture

“Οι κατοικίες αναπτύσσονται σε δύο ζώνες παράλληλες προς την παραλία”.

Στην πρώτη ζώνη, η οποία βρίσκεται μπροστά στην παραλία αναπτύσσονται δύο επιμήκεις ισόγειες κατοικίες κάθετες στην ακτογραμμή. Οι κατοικίες αναπτύσσονται σε έναν όροφο, ώστε να επιτρέπουν τη θέαση και των πίσω κατοικιών προς τη θάλασσα.
3D Απεικόνιση, © NoDāta Architecture

“Η κάθε κατοικία χωρίζεται σε τρεις παράλληλες ζώνες κάθετες στην ακτογραμμή”.

Η μία ζώνη παραλαμβάνει τον κτιριακό όγκο με τις πιο κοινόχρηστες λειτουργίες της κατοικίας (σαλόνι, κουζίνα & τραπεζαρία), η δεύτερη κτιριακή ζώνη τις πιο ιδιωτικές χρήσεις (υπνοδωμάτια, ξενώνα) και μία ζώνη υπαίθριου χώρου.
Οι γραμμικοί όγκοι που βρίσκονται εκατέρωθεν της υπαίθριας ζώνης σε συνδυασμό με τα στέγαστρα καδράρουν τη θέα προς τη θάλασσα και οδηγούν το βλέμμα προς το σημείο αναφοράς που είναι η θάλασσα και η θέα προς αυτήν.
3D Απεικόνιση, © NoDāta Architecture

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου αποτέλεσε ένα από τους κεντρικούς πυλώνες του σχεδιασμού, καθώς πρόκειται για θερινές εξοχικές κατοικίες σε ελληνικό νησί, κατά συνέπεια ο υπαίθριος χώρος είναι χώρος με την περισσότερη ζωή και δραστηριότητα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.
3D Απεικόνιση, © NoDāta Architecture

Οι περίκλειστες αυλές, οι γραμμικές υπαίθριες ζώνες καθώς και ένας ενιαίος εξωτερικός χώρος στον μπροστά τμήμα των κατοικιών, οι αλλαγές επιπέδων και οι στεγασμένοι χώροι δημιουργούν χώρους με διαφορετικές ποιότητες και διαφορετικό βαθμό ιδιωτικότητας οι οποίοι καλύπτουν όλες τις ανάγκες της υπαίθριας ζωής.

“Έτσι, χώροι καθιστικού, τραπεζαρία και bbq καθώς και “ιδιωτικές” αυλές καλύπτουν τις ανάγκες των ενοίκων”.

3D Απεικόνιση, © NoDāta Architecture

Οι infinity πισίνες βρίσκονται στο μπροστά τμήμα της κατοικίας δημιουργώντας μία συνέχεια και ένωση του νερού της πισίνας με αυτό της θάλασσας. Σε συνδυασμό με την εισχώρηση στον υπαίθριο χώρο φυτεύσεων που βρίσκουμε και στην ευρύτερη περιοχή εισάγεται το φυσικό τοπίο στην κατοικία εναρμονίζοντας τις κατοικίες στο φυσικό τοπίο.

“Στη δεύτερη ζώνη αναπτύσσονται τρεις διώροφες κατοικίες”.

Ο άξονας στον οποίο αναπτύσσονται, όπως και στις μπροστά κατοικίες είναι κάθετος στην ακτογραμμή. Οι λειτουργίες των κατοικιών αυτών χωρίζονται πλέον ανά όροφο.
Έτσι, στο ισόγειο τοποθετούνται οι πιο ιδιωτικές χρήσεις, ενώ στον όροφο, οπού ανοίγεται και η θέα προς την θάλασσα τοποθετούνται οι κοινόχρηστες λειτουργίες, χώρο στον οποίο οι ένοικοι περνούν τον περισσότερό τους χρόνο.
Κάτοψη ισογείου, © NoDāta Architecture

Προκειμένου να υπάρξει εκμετάλλευση στο μέγιστο τη θέα προς τη θάλασσα, ένα τμήμα του υπαίθριου χώρου μεταφέρεται στον όροφο. Έτσι, ένα καθιστικό με τραπεζαρία, καθώς και ένα τζακούζι τοποθετούνται στη βεράντα, εξασφαλίζοντας απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα.

“Στον ισόγειο υπαίθριο χώρο τοποθετείται ένα δεύτερο καθιστικό καθώς και χώρος bbq”.

Όσον αφορά την υλικότητα στο σύνολο της πρότασης χρησιμοποιούνται λευκοί όγκοι, οι οποίοι εναλλάσσονται με πέτρινους όγκους πιστοί στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.
Κάτοψη 1ου ορόφου, © NoDāta Architecture

Πέτρινοι τοίχοι διαμορφώνουν τον εξωτερικό χώρο, συνδέοντας τον δομημένο χώρο με το ευρύτερο περιβάλλον και δημιουργώντας μία ομαλή μετάβαση από το φυσικό στο τεχνητό.
Πέργκολες με καλάμια καθώς και κάποιες ελιές εξασφαλίζουν την απαιτούμενη σκίαση στους υπαίθριους χώρους δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον παιχνίδισμα φωτοσκιάσεων.
Κάτοψη δώματος, © NoDāta Architecture

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Έργο: Molos Houses, Είδος κτιρίου: Παραθεριστικές κατοικίες, Τοποθεσία: Μώλος – Πάρος – Κυκλάδες, Αρχιτεκτονική Μελέτη: NoDāta Architecture, Ομάδα Μελέτης: Γουρδούκης Χρήστος – Παπαστεργίου Ξένια, Κατασκευή: Άρης Ιωακειμίδης (IOAKIMIDIS ESTATE), Έτος: 2019, Κείμενο Παρουσίασης: NoDāta Architecture, 3D Απεικονίσεις: NoDāta Architecture