Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

Τo έργο “M_House” αφορά τον σχεδιασμό μιας ιδιωτικής κατοικίας, από το αρχιτεκτονικό γραφείο NoDāta Architecture, για να φιλοξενήσει τις ανάγκες μιας πενταμελούς οικογένειας. Το οικόπεδο βρίσκεται μέσα στο συνεκτικό κομμάτι του παραδοσιακού οικισμού της Μάρπησσας, στην Πάρο.

Η κατοικία τοποθετείται στο βόρειο τμήμα του γηπέδου, οπώς και οι περισσότερες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή. Η χωροθέτηση γίνεται, ώστε να αφήσει χώρο στο νότιο τμήμα του οικοπέδου για τον ακάλυπτο χώρο, τοποθετώντας τα ανοίγματα της κατοικίας προς τον Νότο, βοηθώντας έτσι στον φυσικό ηλιασμό και βελτιώνοντας την ενεργειακή της συμπεριφορά.
Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

“Ταυτόχρονα, τα νότια ανοίγματα στον όροφο προσφέρουν μερική θέα προς τη θάλασσα”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

Παράλληλα, εκμεταλλεύεται το βόρειο όριο του οικοπέδου, που είναι ένα ευθύγραμμο τμήμα χωρίς «σπασίματα», σε αντίθεση με το νότιο όριο του οικοπέδου που έχει πιο ακανόνιστο σχήμα. Ο κτιριακός όγκος, καταλαμβάνει επίσης το κομμάτι του οικοπέδου, στο οποίο προϋπήρχε ισόγειο κτίσμα και το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει.
Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

Το σημαντικότερο μορφολογικό γνώρισμα που συναντάται στον οικισμό, αποτελούν τα διαμπερή περάσματα που σχηματίζουν καμάρες, επιτρέποντας την κίνηση των πεζών κάτω από τον υπερυψωμένο όροφο.
Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

“Το νοτιοδυτικό κομμάτι του οικοπέδου, στο ισόγειο αφήνεται κενό, δημιουργώντας ένα διαμπερές άνοιγμα, που ενώνει την εσωτερική αυλή του οικοπέδου με τον δρόμο”.

Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

Το κομμάτι αυτό ειναι διαμορφωμένο υπό τη μορφή καμάρας – θολωτής κατασκευής,  στοιχείο που συναντάται στον οικισμό της Μάρπησσας και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του.
Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού αποτέλεσε η δημιουργία ενός ανοιχτού ενιαίου χώρου στο ισόγειο, όπου θα παραλάβει όλες τις κοινόχρηστες χρήσεις και θα ανοίγεται προς την περίκλειστη αυλή.
Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

Η κατοικία θα αποτελείται στο ισόγειο: από ενιαίο χώρο καθιστικού-κουζίνας και τραπεζαρίας, ενώ πίσω από την κουζίνα θα υπάρχει μικρός αποθηκευτικός χώρος, και WC επισκεπτών.

“Μια ανοιχτή σκάλα ανόδου θα οδηγεί στον όροφο, όπου τοποθετούνται τα υπνοδωμάτια μαζί με τα λουτρά τους”.

Στο ανατολικό τμήμα του ορόφου θα υπάρχει ανοιχτός χώρος εκτόνωσης, από όπου θα είναι εφικτή, η πρόσβαση σε εξωτερικό κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο δώμα. Στο δώμα διαμορφώνεται υπαιθριο καθιστικό, ώστε να αξιοποιηθεί η απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα από το σημείο αυτό.
Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Φωτορεαλιστική απεικόνιση © NoDāta Architecture

Στοιχεία & Συντελεστές έργου:

Τίτλος έργου: M_House, Τύπος έργου: Παραθεριστική κατοικία, Τοποθεσία: Μάρπησσα – Πάρος, Αρχιτεκτονική μελέτη: NoDāta Architecture, Ομάδα μελέτης: Γουρδούκης Χρήστος – Παπαστεργίου Ξένια – Καρκούλια Αιμιλία – Κυριαζάνου Μυρτώ, Έτος: 2019 – 2020, Κείμενο Παρουσίασης – Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: NoDāta Architecture

English description: M_House is a private residence, designed by NoDāta Architecture, for a family of five, at a plot in the center of Marpissa, a village at the east side of Paros.

The residence is situated at the northern side of the plot, in a similar fashion to most houses of the area, trying to make the most out of the southern sun. Bringing natural light on a very narrow plot, while at the same time creating a shaded yard, helped the building become less dependent on artificial cooling mechanisms.
Architectural design: NoDāta Architecture, 3d render © NoDāta Architecture

“The southern orientation coincides with the view towards the sea that its residents will enjoy partially from the first floor, and at its full glory from the open roof terrace”.

Architectural design: NoDāta Architecture, 3d render © NoDāta Architecture

The most characteristic morphological features comes one across at the village of Marpissa, are the arches that form a passage in the narrow streets, often situated under a building’s mass. The very same notion is used on M_House project, where the private spaces of the first floor, form an L shape that is supported by an arch, which shapes the passage to the back yard.
Arches diagrams, © NoDāta Architecture

Architect’s goal was to create an open-plan ground floor that would include all common areas and would refer to the patio formed by the building and its surroundings.
Ground floor plan, © NoDāta Architecture

“The open-plan makes the most out of a tiny plot and allows more people to occupy the common areas at the same time”.

Utility areas, such as a guest WC and a small pantry are hidden behind the kitchen cabinets, while the open staircase that leads to the first floor, ensure that the space has the least visual obstructions.
First floor plan, © NoDāta Architecture

“The first floor consists of 3 bedrooms for the children along with the master bedroom and their bathrooms”.

Perspective section, © NoDāta Architecture

A corridor leads to the terrace of the first floor, where another exterior staircase takes visitors to the top of the house, and at a large open sitting area that enjoys unobstructed views to the sea and surrounding landscape.
Exterior perspective section, © NoDāta Architecture

Facts & Credits:

Project title: M_House, Project type: Residential – Summer house, Location: Marpissa – Paros, Architectural design: NoDāta Architecture, Design Team: Gourdoukis Christos – Papastergiou Xenia – Karkoulia Emily – Kyriazanou Myrto, Year: 2019 – 2020, Text description and visualization: NoDāta Architecture