kostal

Ουδείς επενδυτής εμφανίστηκε χθες στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του πρώην ξενοδοχείου Ambassadeur στην Ομόνοια, ένα από τα γνωστά «ασφαλιστικά» ακίνητα του κέντρου της Αθήνας το οποίο παραμένει κενό σχεδόν επί μία 20ετία.

Η προσπάθεια, από πλευράς του ιδιοκτήτη, του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), να βρεθεί ενδιαφερόμενος ξενοδόχος ο οποίος θα αναλάμβανε να μετατρέψει το ακίνητο σε 4άστερη μονάδα, επενδύοντας, πέραν του ελάχιστου μηνιαίου μισθώματος των 25.000 ευρώ, κατ’ ελάχιστο 7,5 εκατ. ευρώ, έπεσε στο κενό, παρά το γεγονός μάλιστα ότι η χθεσινή, καταληκτική ημερομηνία είχε προκύψει κατόπιν διαδοχικών παρατάσεων.
Ακριβώς μάλιστα το ύψος της απαιτούμενης επένδυσης -που ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη με δεδομένα ότι το κτίριο έχει υποστεί μετατροπές στεγάζοντας το Εφετείο έως τις αρχές του 2000 κι έκτοτε έχει εγκαταληφθεί – σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι βρίσκεται σε μία από τις «δύσκολες» περιοχές του κέντρου φαίνεται να ήταν και από τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε ενδιαφέρον.
Επόμενο βήμα τώρα είναι οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από το ΕΤΕΑΕΠ σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Εργασίας. To τελευταίο προωθεί ήδη από το 2017 το πρόγραμμα αξιοποίησης κενών ακινήτων ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας, με τη διαδικασία να αποδεικνύεται μακρά και δύσκολη αν εξαιρέσει κανείς περιπτώσεις όπως ο διαγωνισμός για το πρώην ξενοδοχείο Εsperia στην οδό Σταδίου για το οποίο υπήρξε ενδιαφέρον και προτιμητέος επενδυτής ή η συμφωνία για την Στοά Εμπόρων στην περιοχή του Συντάγματος που παραχωρήθηκε στο δήμο Αθηναίων για τη λειτουργία επιχειρήσεων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.).
Αντίθετα έτερα, πολυδιαφημισμένα ακίνητα όπως αυτό της οδού Ζαλοκώστα ή εν προκειμένω το πρώην Εφετείο δεν προσέλκυσαν το ενδιαφέρον υποψηφίων ξενοδόχων, ενώ το χρονοδιάγραμμα έχει μετατεθεί προς τα πίσω και για σειρά άλλων ακινήτων στο κέντρο, ιδιοκτησίας ασφαλιστικών ταμείων.
Το κτίριο της οδού Σωκράτους 65- 67, μόλις 50 μέτρα από την πλατεία Ομονοίας και πολύ κοντά στο Εθνικό Θέατρο, αναφέρεται σε ακίνητο συνολικής επιφάνειας 10.247 τ.μ. και μέχρι το 1980 σε αυτό λειτουργούσε το ξενοδοχείο Α’ κατηγορίας «AMBASSADEUR» δυναμικότητας 200 δωματίων.
Το ξενοδοχείο κατασκευάστηκε το έτος 1961 και λειτούργησε έτσι για περίπου 20 χρόνια. Στη συνέχεια στο κτίριο λειτούργησε το Εφετείο Αθηνών μέχρι το 2000, και έκτοτε είναι κενό, έχοντας υποστεί και αυτό τις αρνητικές συνέπειες από την σταδιακή υποβάθμιση, τα επόμενα χρόνια της ευρύτερης περιοχής. Η αξιοποίησή του τη δεδομένη συγκυρία συνάδει με τη γενικότερη άνοδο του τουρισμού της Αθήνας και σε αυτό ουσιαστικά προβλέπουν και οι επιτελείς του Ταμείου.

Γράφει η Στεφανία Σούκη – Πηγή: newmoney.gr