Κεντρικό Κτίριο – Πισίνα, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης
Το νέο πολυτελές (5 αστέρων) ξενοδοχειακό συγκρότημα Lindos Blu, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Δ. Καλιουδάκης – Μ. Ροδίτης Α.Ε», αναπτύσσεται σε ένα έντονα επικλινές οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 19.895 τ.μ., με αμφιθεατρική θέα προς τον κόλπο των Βληχών της Λίνδου στην Ρόδο, σε μία περιοχή με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Κεντρικό Κτίριο – Πισίνα, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Οι κτιριακές εγκαταστάσεις (με συνολικό αριθμό 154 κλινών) ακολουθούν κλιμακωτά την αμφιθεατρική διάταξη του οικοπέδου και παρέχουν απρόσκοπτη θέα προς την θάλασσα. Παράλληλα προβλέπονται δύο μεγάλες κοινόχρηστες υπαίθριες πισίνες, καθώς και συνεδριακό κέντρο, κέντρο υδατοθεραπείας (SPA), εστιατόρια γήπεδα tennis, business centre κλπ.
Κεντρικό Κτίριο – Όψη από το δρόμο – Είσοδος 1, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Κεντρικό Κτίριο – Όψη από το δρόμο – Είσοδος 1, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Κεντρικό Κτίριο – Όψη από το δρόμο – Είσοδος 1, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Βασική επιδίωξη του σχεδιασμού ήταν:

  • H δημιουργία ενός ξενοδοχείου με ιδιαίτερη ταυτότητα, υψηλών προδιαγραφών, απόλυτα ενταγμένου στο ιδιαίτερο τοπίο του κόλπου των Βληχών που να αποτελέσει σημείο αναφοράς, λαμβάνοντας υπόψη το ευρύτερο αρχαιολογικό και πολιτιστικό περιβάλλον.
  • Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός και η χρήση υλικών «μειωμένης ενεργειακής έντασης».
  • Οι οπτικές φυγές – ελεύθερες θέες προς όλες τις κατευθύνσεις ώστε όλα τα δωμάτια αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι να διαθέτουν θέα προς την θάλασσα.
  • Η ανάδειξη ενός γραμμικού υδάτινου άξονα που διατρέχει κάθετα το οικόπεδο και από τον οποίο «αναρτώνται» τα κτιριακά συγκροτήματα. Με αυτόν τον τρόπο το στοιχείο του νερού, βασικό χαρακτηριστικό της σύνθεσης, αποτελεί το συνδετήριο ιστό όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και παράλληλα σηματοδοτεί την αρχή και το πέρας της επέμβασης.
  • Η οργάνωση της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής κυκλοφορίας, λόγω του εντόνου επικλινούς χαρακτήρα του οικοπέδου.
Εσωτερικός Διάδρομος προς πτέρυγες δωματίων, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Κεντρικό Κτίριο – Πισίνα, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Λειτουργική οργάνωση

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διασπάται σε επιμέρους υπόσκαφους κτιριακούς όγκους οι οποίοι διατάσσονται βαθμιδωτά παράλληλα με τις ισοϋψείς ώστε να μη προβάλλουν στο τοπίο. Ο επισκέπτης έχοντας αρχικά την αίσθηση ενός μη κτιρίου, αιφνιδιάζεται ευχάριστα καθώς το προσεγγίζει από τις μοναδικές οπτικές φυγές προς τη θάλασσα και ταυτόχρονα από την αρμονική ενσωμάτωσή του στο περιβάλλον.
Είσοδος Ξενοδοχείου, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Kεντρικό κτίριο  

Tο κεντρικό κτίριο που προβάλλει μονώροφο από την πλευρά του δρόμου, αν και λόγω της κλίσης του οικοπέδου αποτελείται από 4 επίπεδα, περιλαμβάνει όλες τις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις όπως: την υποδοχή και το launch bar, το εστιατόριο, τις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου, το κέντρο υδατοθεραπείας (SPA), το business centre, την κυρίως πισίνα του ξενοδοχείου, το υπαίθριο Bar, τα sundecks και τις Η/Μ εγκαταστάσεις. Στο εσωτερικό, το μεγάλο αίθριο δεσπόζει καθώς εκτείνεται σε όλα τα επίπεδα του κτιρίου παρέχοντας δραματική θέα προς την θάλασσα και τον κόλπο των Βληχών.
Εσωτερικό Αίθριο, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Εσωτερικό Αίθριο, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Εσωτερικό Αίθριο, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Πτέρυγες δωματίων (4 ανεξάρτητα κτιριακά τμήματα)

Οι τέσσερις διακριτές ενότητες (πτέρυγες) των δωματίων αναπτύσσονται εκατέρωθεν του κεντρικού υδάτινου άξονα και έχουν ύψος δύο και τριών ορόφων. Η συνολική δυναμικότητά τους είναι 64 δίκλινα δωμάτια, 6 τρίκλινα και 5 σουίτες με εξωτερικά Jacuzzi. Μεταξύ των πτερύγων διατάσσονται πέντε υπαίθριες μικρές πισίνες που εξυπηρετούν κυρίως τα ισόγεια δωμάτια.
Εσωτερική Πισίνα Spa, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Συγκρότημα 4 ανεξάρτητων – βιλών

Πρόκειται για τέσσερις αυτόνομες βίλες που αναπτύσσονται στο ανατολικό όριο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και διατάσσονται γραμμικά ακολουθώντας την κλίση του εδάφους. Διακρίνονται σε δύο τύπους μονώροφη και διώροφη και διαθέτουν όλες ανεξάρτητες πισίνες.
Τυπικό Δωμάτιο, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Τυπική Διώροφη Βίλα, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Τυπική Μονόροφη Βίλα, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Βίλα και ιδιωτική πισίνα, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Υλικά τελειωμάτων

Για την ήπια ένταξη και την κατά το δυνατό ενσωμάτωση των κτισμάτων στο περιβάλλον επιλέχθηκαν απλά γήινα υλικά για τις επικαλύψεις των κτισμάτων όπως η φυσική εγχώρια πέτρα στις νότιες εξωτερικές επενδύσεις των κτιρίων, το ξύλο και το μέταλλο στα σκιάδια και στις ελαφρές κατασκευές, αλλά και την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Γήινοι χρωματισμοί στις όψεις αλλά και η χρήση του γυαλιού, προσδιορίζουν το αρχιτεκτονικό ύφος του συγκροτήματος προσδίδοντας ταυτόχρονα ένα λιτό αλλά και μοντέρνο χαρακτήρα.
Τυπική Μονόροφη Βίλα, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Πτέρυγες Δωματίων, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Θέα προς τον κόλπο των Βληχών, Photo © Μπάμπης Λοϊζίδης

Βραβεία:

To ξενοδοχείο Lindos Blu συγκαταλέγεται από το 2009 στα “Small Luxury Hotels of the World” με συνεχείς διακρίσεις μέχρι σήμερα τόσο από το διεθνή τύπο, όσο και από μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς όπως TUI και Trip Advisor, που το συγκαταλέγουν ανάμεσα στα σημαντικότερα παραθεριστικά ξενοδοχεία πολυτελείας της Ευρώπης.

Στοιχεία & Συντελεστές Έργου:

Έργο: Ξενοδοχείο “Lindos Blu”, Τοποθεσία: Βλήχα της Λίνδου – Ρόδος, Αρχιτεκτονική Μελέτη: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Υπεύθυνος Μελέτης: Σταύρος Χριστόπουλος (Αρχιτέκτων), Ομάδα Μελέτης:  Ήβη Νανοπούλου (Αρχιτέκτων), Ειρήνη Νικητάκη (Aρχιτέκτων) –  Νάσος Κερασώτης (Αρχιτέκτων) – Έρη Νικολούδη (Αρχιτέκτων) – Ντέπυ Σιγάλα, Στατική Μελέτη: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Ομάδα Στατικής Μελέτης: Κώστας Ζαχαράτος (Πολιτικός Μηχανικός) – Αριστοτέλης Μαλτέζης (Πολιτικός Μηχανικός) – Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος (Πολιτικός Μηχανικός) – Λίνα Ζαχαράτου (Πολιτικός Μηχανικός), Η/Μ Μελέτη: Β & Δ Βαρουξάκης Α.Ε. – Σύμβουλοι Μηχανικοί, Ομάδα Η/Μ Μελέτης: Δημήτρης Βαρουξάκης (Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος) – Γεωργία  Χιώτη (Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος), Εσωτερική Διακόσμηση Κεντρικού Κτιρίου: MKV DESIGN (Λονδίνο), Επίβλεψη: Δ. ΚΑΛΙΟΥΔΑΚΗΣ – Μ. ΡΟΔΙΤΗΣ Α.Ε., Ιδιοκτήτης: Δ. ΚΑΛΙΟΥΔΑΚΗΣ – Μ. ΡΟΔΙΤΗΣ Α.Ε., Κείμενο Παρουσίασης: Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕΜ (TPA), Φωτογραφίες: Μπάμπης Λοϊζίδης