Στα 2.179 γιγαβάτ ανήλθε πέρυσι η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ διεθνώς, αυξημένη κατά 8,3% ετησίως, σύμφωνα με τον οργανισμό IRENA.

Όπως τόνισε σχετικά ο διευθυντής, Αντνάν Αμίν, «τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η ενεργειακή μετάβαση εξελίσσεται με γρήγορο ρυθμό λόγω των πτωτικών τιμών, της καινοτομίας και του ευνοϊκού ρυθμιστικού πλαισίου…Ο μετασχηματισμός βαίνει πέραν του ηλεκτρισμού για να συμπεριλάβει τους τομείς της θέρμανσης, της ψύξης και των μεταφορών όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης των ΑΠΕ».
Όσον αφορά το 2017, τα φωτοβολταϊκά αναπτύχθηκαν κατά 32%, ενώ το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φ/β μειώθηκε κατά 10%. Στην Ασία εγκαταστάθηκε το 64% της νέας φ/β ισχύος, ενώ η Ευρώπη πρόσθεσε 24 γιγαβάτ και η Β. Αμερική 16 γιγαβάτ.
Στην περίπτωση των αιολικών, πέντε μόλις χώρες ήταν υπεύθυνες για τα τρία τέταρτα της νέας ισχύος πέρυσι και συγκεκριμένα οι Κίνα (6 γιγαβάτ), ΗΠΑ (6 γιγαβάτ), Γερμανία (6 γιγαβάτ), Βρετανία (4 γιγαβάτ) και Ινδία (4 γιγαβάτ).
Στα υδροηλεκτρικά παρατηρήθηκαν οι χαμηλότερες προσθήκες της τελευταίας δεκαετίας με τη Βραζιλία και την Κίνα να εγκαθιστούν το 60% της νέας ισχύος.
Στη βιοενέργεια η Ασία κυριάρχησε με εγκαταστάσεις 2,1 γιγαβάτ στη Κίνα και 510 μεγαβάτ στην Ινδία, ενώ η Ευρώπη πρόσθεσε 1 γιγαβάτ. Τέλος, στη γεωθερμία προστέθηκαν 644 μεγαβάτ διεθνώς με πρωταγωνιστές την Ινδονησία (306 μεγαβάτ) και την Τουρκία (243 μεγαβάτ).

Πηγή: www.energypress.gr

Σχόλια

σχόλια