To project Hotel HO!, αφορά στη μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας, σχεδιασμένη αρχιτεκτονικό γραφείο alias architects, με γνώμονα το μεσογειακό τοπίο και το σύγχρονο μοντέλο παραθερισμού, όπου απλοί κτιριακοί όγκοι αναμιγνύονται με το φυσικό τοπίο και το ζειν ισορροπεί ανάμεσα στο μέσα και το έξω.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, κυρίαρχο ρόλο έπαιξε το χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα και η ένταξη στο φυσικό περιβάλλον, τηρώντας βασικές αρχές της μεσογειακής αρχιτεκτονικής με μικρά ανοίγματα στο βορά, σκιασμό με κατακόρυφες ή οριζόντιες περσίδες, αίθρια, στοές και πέργκολες.
Όλα τα δώματα φυτεύονται με ποώδη και θαμνώδη φυτά δημιουργώντας μικροκλίμα αποτρέποντας την υπερθέρμανση των χώρων και επιτρέποντας τη συνέχιση του φυσικού τοπίου για πουλιά και έντομα.
Οι χώροι του ΗΟ! οργανώνονται σε 3 ενότητες: το κέντρο, με την υποδοχή, το spa-γυμναστήριο, το cafe-εστιατόριο, γραφεία-αποθήκες και καταστήματα, μαζί με τους υπαίθριους χώρους στάθμευσης και άθλησης, τα συγκροτήματα δωματίων οργανωμένα γύρω από την κεντρική πισίνα και τα συγκροτήματα των bungalows, πιο απομονωμένα και με ιδιωτικές πισίνες.
Αναπτύσσονται δύο τύποι δωματίων, τα μεγαλύτερα δωμάτια για 3 ή 4 άτομα με κήπους τοποθετούνται στο ισόγειο και στον όροφο τα μικρότερα δωμάτια για 2 ή 3 άτομα με μπαλκόνια. Η σύνδεση των δωματίων γίνεται μέσω υπαίθριων κλιμακοστάσιων, η άρθρωση των οποίων επιτρέπει την ένταξη τους, σε διαφορετικά ανάγλυφα και προσανατολισμούς οικοπέδων.
Τα bungalows οργανώνονται τοξωτά, πετυχαίνοντας καλύτερη ένταξη στο ανάγλυφο και μεγαλύτερο εύρος ελεύθερης θέας από τις ιδιωτικές αυλές, οι οποίες μπορεί να επεκτείνονται προς την αμμώδη παραλία ή να ακολουθούν με σκαλιά τα βράχια ή να καταλήγουν σε μια εξέδρα στο νερό σαν προκυμαία.
Τέλος, βασική παράμετρο στον συγκεκριμένο σχεδιασμό αποτέλεσε η δυνατότητα επαναπροσδιορισμού της κλίμακας της ξενοδοχειακής μονάδας, όπου οι μονάδες δωματίων λειτουργούν αυτόνομα και πολλαπλασιάζονται. Αυτή η παράμετρος σε συνδυασμό με την ευελιξία τοποθέτησης των μονάδων σε διαφορετικά οικόπεδα, καθιστά τον σχεδιασμό αυτό ως πρότυπο μοντέλο μονάδας Hotel HO!.
Τίτλος & τύπος έργου:HotelHO! | HotelEcoResort στην Πελοπόννησο, Τοποθεσία: Πελοπόννησος, Αρχιτεκτονική μελέτη:alias architects – Liakopoulos I Buchholz I Associates, Ομάδα μελέτης: Άρης Π. Λιακόπουλος – EdithBuchholz – Mαρία Καλογεράκη, Εμβαδό οικοπέδου:55.000 m², Εμβαδό κτιρίου:4.900 m², Στάδιο: Μελέτη, Χρόνος μελέτης: 2019 – 2020, Κείμενο παρουσίασης – Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις:alias architects – Liakopoulos I Buchholz I Associates
English description: The project “Hotel HO!” by alias architects, involves the design of a new summer resort in a Mediterranean scenery, consistent with the contemporary way of living, where simple building volumes merge into the landscape and everyday living takes place between indoors and outdoors.
The main objective of the design was maintaining a low energy footprint and the adaptation into the environment, by using small openings to the north, proper shading and ventilation, including patios, arcades and pergolas.
“The landscaping is lush with native plants and every roof is planted creating a microclimate that prevents overheating and allows the continuity of the natural site for birds and insects”.
The HO! is organized in three units: The center, with the reception, spa-gym, café-restaurant, office-storage, shops, outdoor sport facilities and parking spaces; the blocks of rooms around the central pool and the blocks of bungalows more isolated.
The block of rooms is organized in a simple way, offering a broad selection of shapes that adapt to different terrains. All rooms are planned in a grid and are arranged in a linear sequence, with large rooms in the basement and smaller ones on the upper floors. Open, outdoor staircases with corridors connect the buildings and their clusters of rooms, following the elevation lines of the plot and the preferred orientation.
In the block of bungalows the rooms are placed in a row forming arched units, achieving better integration in the terrain and a wide range of unobstructed views from their private courtyards and pools, which may extend to the sandy beach, follow the rocks with steps or end on a platform on the waterfront.
The ability of adjusting the size of this hotel is a key parameter in this design process; the hotel can begin to operate and grow later by adding more blocks of rooms and bungalows or by creating larger blocks. This growth strategy, combined with the flexible adaptation to different locations and sites, makes this a prototype to be emulated.